søndag 20. september 2020

Eltefritt valnøttbrød i gryte


 Det er utrolig enkelt å bake grytebrød og resultatet blir alltid vellykket, det blir et saftig brød og med knasende sprø skorpe. I dag ble det et stort valnøttbrød som smakte utrolig godt. Det viktigste er å huske å røre sammen deigen om kvelden, resten er fort gjort.

DU TRENGER:

7 dl kaldt vann

1 ts honning 

1/2 ts tørrgjær

1 1/2 ts salt

650 gr hvetemel

150 gr grov sammalt hvete

2 dl grovhakkede valnøtter 

Rør sammen alt det tørre i en bakebolle, rør honningen ut i vannet og rør alt sammen til en litt klissete deig. Legg lokk på bakebollen eller plast og et klede. La deigen stå på kjøkkenbenken i minst 10 timer, gjerne 18 - 20 timer. Når deigen har stått lenge nok, strør du litt mel over og bruker en deigskrape eller en slikkepott til å brette deigen inn fra sidene på bakebollen mot midten. Bruk mere mel hvis du trenger det, og brett rundt hele veien, og gjenta et par ganger. Sett lokket på bakebollen igjen og la deigen ettterheve i ca. 2 timer. Når det er 30 minutter igjen av hevetiden setter du stekeovnen på 275 grader og setter inn jerngryten på nederste rille og med lokket på. Etter ca. 30 minutter tar du jerngryten ut av stekeovnen, husk dette er skikkelig varmt så bruk gode grytelapper eller grillvotter som jeg bruker. Ta lokket av gryten og "vipp" deigen opp i gryten. Sitter deigen litt fast i bakebollen bruker du bare deigskrapen til hjelp, brødet skal være litt ujevnt og rustic når det er ferdig. Legg lokket på gryten og sett gryten inn i ovnen på nederste rille. Stek brødet i 35 minutter, senk så varmen til 225 grader og ta av lokket på gryten, stek brødet ytterligere 15 minutter.  Avkjøl brødet på rist. Et slikt brød er ypperlig å fryse, enten helt eller delt i to.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar