tirsdag 14. juli 2020

Røykeknoke med kålrotstappe og pepperrotsaus


Røykeknoker er skikkelig tradisjonsmat, brukt som en selvstendig rett, eller som tilbehør til raspeballer, som lapskaus eller suppekjøtt, og hvem har vel ikke spist ertesuppe kokt på røykeknoke.
I dag har vi spist denne tradisjonsmaten med en nydelig fløyelsmyk pepperrotsaus. Jeg har laget kålrotstappe med litt gulrot og sellerirot i dag, men vanlig kålrotstappe er like greit.


DU TRENGER:

Røykeknoke
Kålrot
Poteter

PEPPERROTSAUS:

Ca. 1 1/2 ss smør
Ca. 1-2 ss hvetemel
2 dl kremfløte/melk
Kjøttkraft til passe tykk saus (ca. 2 dl )
1 lite ss raspet pepperrot (smak deg frem)
Pepper
Gressløk


Vask kjøttet og legg det i en kjele med kaldt vann. Kok opp over middels varme og skum av det hvite skummet som legger seg på toppen, kjøtteet skal ikke fosskoke, men bare småputre til kjøttet er så mørt at det slipper beina. Kok kålrot og lag kålrotstappe på vanlig måte.
Ha smør i en liten kjele, la det smelte og tilsett hvetemel, rør godt sammen slik at det ikke er klumper, og tilsett kraft, litt av gangen. Rør godt mellom hver gang du tlsetter kraft slik at det ikke blir klumper. Tilsett kremfløte, eller halvparten melk og halvparten kremfløte. Tilsett/smak til med raspet pepperrot og pepper. Tilsett væske til du har en passe tykk saus, og la sausen småkoke i minst 5-8 minutter før du putter i litt finklippet gressløk.
Serveres rykende varmt, med kjøttet, kålrotstappe og gode poteter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar