mandag 24. juni 2013

Tradisjonell gryte med babygulrøtter


En god gryterett smaker alltid godt, gode råvarer som mørt kjøtt, sopp, grønnsaker og gode krydder eller urter, gir et godt resultat.

TIL 4 PERSONERTRENGER DU::

Ca. 800 gr mørt oksekjøtt
2  løk i skiver
6 sjalottløk i båter
3 fedd hvitløk finhakket
Ca. 2 - 3 dl rødvin
2 - 300 gr sopp, gjerne flere typer
3 dl matfløte
1 stor ss tomatpure
1 ts timian
1 laurbærblad
Litt kraft eller fond
Ca 1 1/2 dl vann til å koke ut stekepannen med
Salt - pepper
Ca. 2-3 dl babygulrøtter (frosne)
 Smør / olje til steking

Skjær kjøttet i strimler og la det ligge på kjøkkenbenken en halv times tid før du  begynner å steke. Ha smør/olje i stekepannen og la det bli varmt før du legger i kjøttet, legg i litt kjøtt av gangen og stek det raskt, det behøver ikke være gjennomstekt, men bare litt brunt. Ha kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdig, og kok ut stekepannen med litt av vannet og bruk det i gryten. Ha mere smør/olje i stekepannen, del soppen i fire og stek den lett før du har den i gryten sammen med kjøttet. La løk, sjalottløk og hvitløk få surre i smør/olje til det blir blankt, men ikke brunt. Når løken er blank, lar du tomatpureen få surre med et par minutter før du har løk og tomatpure også i gryten. Kok ut stekepannen med vann nå også slik at du får med alle de gode smakene i gryten.
Tøm over rødvin, ha på litt salt, pepper og timian, la gryten få et oppkok, tøm over matfløte og la gryten få surre over svak varme i 20 - 30 minutter. Vil du kan du bruke kremfløte eller creme fraiche i stedet for matfløte. Smak til gryten med mere salt, pepper eller litt mere rødvin hvis gryten virker for tykk.  Ha i frosne babygulrøtter helt til slutt.
Server gryten med hjemmelaget potetmos elle kokt ris.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar