Søk i denne bloggen

søndag 30. august 2020

Gulrotkake i liten langpanne


 Av og til er det godt med gulrotkake, denne her er en saftig og holdbar kake som også har en nydelig smak av kanel og appelsin. Kaken stekes i en form på ca. 25 x 35


DU TRENGER:

270 gr raspede gulrøtter

5 egg

250 gr sukker

280 gr hvetemel

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

2 ts kanel

Liten klype salt

1 appelsin, skall og saft

1 dl raps eller solsikkeolje

OSTEKREM:

100 gr hvit sjokolade

100 gr smør, romtemperert

125 gr kremost

250 gr melis

2 ts vaniljesukker

 

Riv gulrøttene fint, riv skallet på appelsinen (kun det orange) og bland det med gulrøttene, press saften av appelsinen. Pisk egg og sukker til det blir en luftig eggedosis. Bland alt det tørre og sikt det over i eggedosisen og rør et inn med lette bevegelser. Rør inn raspet gulrot, olje og appelsinsaften forsiktig til slutt. Ha bakepapir i en liten langpanne, hell i røren og stek kaken midt i ovnen ved 180 grader i ca 35 - 40 minutter. Avkjøl kaken i formen, men la formen stå på en rist under avkjølingen. Når kaken er helt avkjølt hvelves den over på et fat eller et skjærebrett og bakepapiret fjernes.

Når kaken er helt avkjølt lager du kremen ved å smelte sjokoladen over vannbad eller i microen, så pisker du smør og kremost sammen med en mikser og pisker forsiktig inn den smeltede sjokoladen. Pisk inn melis og vaniljesukker litt etter litt til du har en jevn fin krem. Bre kremen over kaken og sett den kaldt .

onsdag 26. august 2020

Pasta carbonera

 

Er du en av de som er glad i pasta, tar det ikke lange tiden å tilberede en smellgod pastarett, det er faktisk en av de raskeste middagsretter jeg tilbereder. Pasta carbonera inneholder få ingredienser, og som oftest er det ingredienser man har i kjøkkenskapet. 

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

80 - 100 gr bacon enten i biter eller skiver

1 fedd hvitløk

2 egg

Ca. 15 gr revet parmesanost

Pasta i passende mengde 

Litt smør til steking av bacon

 

 Del opp bacon og stek det i litt smør. Del hvitløksbåten i to og la den få surre sammen med bacon i stekepannen. Mens du steker bacon, koker du pastaen etter anvisningen på pakken. Syne du det er masse baconfettt på stekepannen, heller du av lit, og du tar ut hvitløken, nå har du kun svak varme på stekepannen med bacon. Hell av ca. 1/2 dl av pastavannet som du tar vare på, og heller av resten av kokevannet når pastaen er ferdigkokt. Hell det pastavannet som du har tatt vare på i stekepannen bed bacon, rør rundt og hell over pastaen. Rør sammen eggene og den revne parmesanosten og rør det inn i pastaen. Varm forsiktig og strø over revet parmesan ved servering.


mandag 3. august 2020

Pølsegryte med grønnkål og bønner




Denne gryten kan lages med alle typer pølse, men aller best blir grytten hvis du bruker en grov pølse med litt smak. Jeg har brukt et par wienerpølser og noen små grillpølser i dag, det var det jeg hadde i huset og det smakte aldeles nydelig.


Dette er en såpass mettende gryte så det passer godt å servere et godt brød til, ellers så passer både ris og pasta og det vil nok ikke være så dumt med en god potetmos heller. Jeg har også laget denne pølsegryten med spinat istedet for grønnkål og jeg har laget den med brokkoli, begge deler har smakt godt.


DU TRENGER TIL 2-3 PERSONER:

250 - 300 gr pølse i litt tykke skiver
1 liten hakket løk
1 stilk stangselleri i tynne skiver
1 stort eller 2 små finhakket fedd hvitløk
1 boks (400 gr) hakkede hermetiske tomater
Finhakket grønnkål (så mye du liker)
8 - 10 små tomater delt i to
1 liten boks store hvite bønner
1 grønnsaksbuljong
1/2 - 1 ts røkt paprikapulver
Salt - pepper
Smør/olje til steking


Begynn med å steke pølsene i smør/olje til de begynner å få litt brunfarge. Tilsett løk og selleristilk og la dette surre sammen på middels varme til løken er myk og blank. Tilsett hvitløk, paprikapulver og grønnsaksbuljongterning og så får dette surre i noen minutter før du heller i de hermetiske tomatene. Kok opp og la gryten småkoke i 8 - 10 minutter. Legg i grønnkål og kok videre i 3-4 minutter før du heller i bønner og legger halverte småtomater på toppen. Legg på lokk og la gryten få små surre 3-4 minutter. Smak til med salt og pepper.


lørdag 1. august 2020

Hvit sangria




Herlig leskende  og forfriskende på en varm sommerdag, Kan lages både med og uten alkohol. Husk å sette muggen i kjøleskapet, sangriaen er aller best helt kald. Skal du lage sangriaen uten alkohol, sløyfer du rom og bruker alkoholfri hvitvin.


DU TRENGER TIL EN STOR MUGGE:

Ca. 3-4 dl jordbær og bringebær
Ca. 3-4 dl vannmelon i små biter, gjerne også honningmelon
1-2 dl blåbær
1 flaske hvitvin
5 cl hvit rom
3-4 dl Sprite
Isbiter


Skyll bærene godt og del jordbærene hvis de er store. Del melon i små biter og legg bær og melon i en stor mugge eller en stor karaffel. Hell på rom og hvitvin og topp med Sprite og isbiter. Rør forsiktig rundt med en sleiv og sett i kjøleskapet til sangriaen skal serveres.


Ovnspannekake




I stedet for å stå å steke en stabel med pannekaker, kan det gjøres på en enklere måte ved å lage en ovnspannekake eller eggekake som det også kalles. I dag har jeg laget ovnspannekake med epler, vi syntes det smakte godt med det syrlige til pannekaken, men eplet kan sløyfes. Blåbær og bacon derimot, hører med.


DU TRENGER TIL 3 PERSONER:
3-4 egg
2 1/2 dl hvetemel
Ca. 5 dl melk
1/2 ss sukker
Liten klype salt
1 eple i små terninger
Bacon
Blåbærsyltetøy


Pisk sammen egg, sukker og salt. Tilsett halvparten av hvetemelet og spe med melk. Tilsett resten av hvetemelet til slutt. La røren få stå 20 - 30 minutter.
Skrell eplet, del det i små terninger og ha terningene i en ildfast form som pannekaken skal stekes i. Hell over røren og sett formen i ovnen ved 200 grader i ca. 30 - 35 minutter. Serveres rykende varm med stekt bacon og blåbærsyltetøy


mandag 27. juli 2020

Blomkål og kyllinggrateng med ostesaus


Alt i en form er mat som jeg liker å tilberede, enkelt og veldig godt. Denne gratengen kan tilberedes på en rask måte hvis du bruker en ferdiggrillet kylling.


DU TRENGER TIL 3-4 PERSONER:

1 mellomstort blomkål
Ca. 1 liter oppkuttet grønnkål
2 kyllingfileter
1 hakket løk
Smør/olje

OSTESAUS:
 
2-3 ss smør
3 ss hvetemel
Ca 3 dl melk 
2 dl kremfløte eller matfløte
1 terning grønnsaksbuljong
4 store ss kryderost (for eks. Philedelphia med urter og hvitløk)
2-3 dl revet hvit ost
2 -3 ss finhakket urter (timian eller persille)
2 egg
Salt - pepper


 Del kyllingfilete i strimler, stek strimlene i smør/olje og sett tilsides. Surr løken til den blir blank og myk, og sett tilsides. Del blomkålen i små buketter som forvelles 2-3 minutter i kokende vann. Legg blomkålbukettene i iskaldt vann straks de er ferdig forvellet. Gjør det samme med grønnkålen og la begge deler få renne av på kjøkkenpapir. Legg blomkål, grønnkål og kylling i et ildfast fat.
Lag hvit saus av smør og mel og spe med melk og fløte. Kok opp og tilsett smøreost, den stekte løken og grønnsaksbuljong. La sausen få småkoke i 4-5 minutter før du tilsetter den revne osten og urter, smak til med salt og pepper. Ta kasserollen bort fra den varme platen og pisk sammen eggene før de røres inn i den hvite ostesausen. Fordel ostesausen over blomkålblandingen i den ildfaste formen og sett formen i stekeovnen ved 200 grader i 18 - 20 minutter. Lag gjerne en frisk grønn salat som tilbehør.


søndag 26. juli 2020

Rekesmørbrød


Dette er blitt en favoritt, med reker i kø med nydelig dressing, så har du ekstra med reker er dette en aldeles herlig måte å bruke de på. Rekesmørbrød  er ganske mettende, så vi spiste det som en enkel liten middag i dag, men som lunsj eller kvelds er dette også et nydelig måltid. Har du små runde pumpernikkelskiver eller små rugbrødskiver er dette også fint som en forrettt.


DU TRENGER TIL 4 SMØRBRØD:

Ca. 50 gr majones
Ca. 50 gr lett rømme
Raspet sitronskall av ca. 1/4 sitron
1 ts sterk dijonsennep
1 finhakket vårløk
Ca. 1 ss finhakket dill
Presset sitron
Salt - pepper
Chilikrydder eller paprikakrydder 
Salatblader
Ca. 250 - 300 gr ferdig rensede reker 
Godt brød


 Rens rekene. Rør sammen majones, rømme, sennep, sitronrasp og vårløk, smak til med presset sitron, salt, pepper og en anelse chilikrydder eller paprikkrydder. Rør inn rekene, legg salatblader på godt gjerne grovt brød og legg på rekesalat, pynt med dill, kokte egg og gjerne røykt laks hvis du har. Nå kan du nyte et hærlig måltid.