Søk i denne bloggen

fredag 15. juli 2016

Ost og tomatpai


Denne paien er laget på en veldig enkel måte, ingen avansert fyll eller forsteking, nei, kun en pakke butterdeig fra frysedisken i butikken, fyll som har rik smak, og det er svare enkelt med ost, tomat, løk og krydder.

DU TRENGER TIL TO SMÅ ELLER EN STOR PAI:

1 pakke frosen butterdeig (4 flak)
12 - 14 småtomater
2 rødløk i tynne ringer
1-2 fedd finhakket hvitløk
1 pakke brie, ca. 100 - 120 gr
Ca. 30 gr parmesan eller pecorino
6 - 8 asparges
Pepper
Provence krydder
Olje


Legg butterdeigplatene på et bakepapir på kjøkkenbenken til tining. Ha litt olivenolje på en stekepanne og la rødløkringer og hvitløk få surre til alt er mykt og blankt. Sett løken tilsides til avkjøling. Ha litt mel på bakebordet, legg to plater kant i kant og kjevle ut til en tynn leiv, eller bak ut alle fire platene til en stor pai. Legg den utkjevlede butterdeigen i en paiform, eller legg den rett på et bakepapirkledd stekebrett. Prikk bunnen med en gaffel  og strø over raspet parmesan, jeg brukte pecorino, da jeg synes den har en bedre smak. Legg på avkjølt løk og dekk med skiver av brie. Dryss over grovmalt pepper og legg på halve småtomater. Dryss med provencekrydder. Stek ved 200 grader i ca. 15 minutter. Legg på tynne asparges og stek videre i ca. 10 minutter.
Serveres med en grønn salat og en god dresssing. Ringle over litt god olivenolje ved servering.

EN GOD DRESSING LAGER DU AV:
1 1/2 dl Drømmelett, smakt til med presset sitron og dijonsennep


torsdag 14. juli 2016

Varmt smørbrød med spekeskinke og smøreost


Kan like så godt kalle dette restemat da dette varme smørbrødet ble til da jeg ryddet i kjøleskapet.
Et par skiver spekeskinke som begynte å bli litt tørr i kanten, en rest smøreost naturell og en rest smøreost av kryddeosttypen og godt grovt brød. Har du ikke spekeskinke kan du bruke spekepølse, salami eller skinke, skal garantere deg at det vil smake godt.

DU TRENGER TIL 2 DOBLE SKIVER:

4 skiver godt grovt brød
Ca. 2-3 ss smøreost
2 - 4 skiver spekeskinke
3-4 soltørkede tomater i olje
1 håndfull ruccola

Smør smøreost på to skiver, legg på ruccola, soltørkede tomater skåret i strimler og tilslutt spekeskinke. Legg de to andre skivene over og stek skivene på stekepannen i litt smør til de er pent gylne på begge sider, eller bruk et paninijern. Skivene serveres rykende varm med tomater og salat.


onsdag 13. juli 2016

Hjemmelaget Mexi-krydder


Dette er en krydderblanding som jeg bruker til mexikanske kyllinggryter, og andre mexi-retter, til ovnsstekte poteter og grønnsaker og til burgere, også nydelig til pulled chicken for å nevne noen. Krydderblandingen inneholder ikke sukker og lite salt.


TIL MEXI-KRYDDERBLANDING TRENGER DU:

2 ss søt paprika
1 ss spisskummen
1 ss malt koriander
2 ts hvitløkspulver
3 ts tørket oregano
1 ts cayennepepper
1 ts tørket timian
1-2 ts salt

Bland allle krydderiene sammen i et glass med skrulogg slik at det er helt tett og rist godt sammen.
Nå har du et godt anvendelig krydder til mange gode retter.


tirsdag 12. juli 2016

Kylling i form med pære og søtpotet


Kylling er enkel og rask sommermat og utrolig godt. Kyllingen i dag er laget med sunne gode råvarer, med smaker som passer godt sammen og er litt fargerik, det gjør maten mere fristende.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

2 kyllingfileter (3 hvis de er små)
Salt pepper
Smør/olje 
1 stor hard pære
1 stor søtpotet
Olivenolje
Flaksalt
 
OSTESAUS:
 
Ca. 80 gr blåmuggost
1 1/2 dl lett creme fraiche
Pepper
Litt presset sitron


Sett stekeovnen på 210 grader. Skrell og del søtpoteten i båter og del pæren i båter. Legg pære og søtpotetbåter på et bakepapirkledd stekebrett og ringle over ca. 2 ss olivenolje, strø på litt salt. Sett stekebrettet i stekeovnen og stek i ca. 12-15  minutter alt etter hvor tykke båter du har. Mos blåmuggost og creme fraiche sammen med en gaffel og smak til med pepper og noen dråper presset sitron. Strø salt og pepper på kyllingfiletene og stek de raskt i litt smør/olje på stekepannen, har du store fileter kan du dele de i to. Legg kyllingfiletene i en liten ildfast form og bre over halvparten av ostekremen, den andre halvparten serveres ved siden av kyllingen. Stek kyllingen i ca. 15 minutter. Ta ut kyllingen og sett inn stekebrettet med søtpotet og pære igjen, la det stå i 3-4 minutter før servering. Ved siden av denne kyllingretten er det godt med en salat og da trenger du:

1 hjertesalat eller tilsvarende med blandet salat
4 - 5  små tomater delt i to
1/2 mango delt ibiter eller 1 nektarin
1 avocado i biter
Ringle over presset lime og strø på litt pepper


mandag 11. juli 2016

Jordbær og rabarbrasyltetøy


Med dette syltetøyet kommer det barndommsminner frem, rabarbra grøt, rabarbra suppe og rabarbrasyltetøy var det vi fikk av godsaker sommerstid, rabarbra var det flust av i alle hager og den ble flittig brukt. Jeg var aldri så veldig begeistret for hverken grøt, suppe eller syltetøy, jeg var den gang som nå ikke så glad i det som var så veldig søtt, og søtt var det, det måtte mye sukker til for rabarbraen var sur. Jeg har laget syltetøy med jordbær og rabarbra og har "spart" på sukkeret, alikevel er det søtt nok etter min smak, men bruk mere sukker hvis du synes det er for lite i oppskriften.


DU TRENGER:

500 gr rabarbra i små biter
500 gr jordbær
200 gr sukker
1 vaniljestang delt på langs
Litt presset sitron


Ha bær og rabarbra i en kasserolle sammen med sukker og vaniljestang som du deler i to på langs, skraper ut frøene og har både frø og stang sammen med bærene. Kok sakte opp og la syltetøyet småkoke i ca. 15 - 20 minutter til alt er mykt. Smak om du trenger mere sukker, og tilsetter du mere sukker lar du syltetøyet få et nytt oppkok til. Bruk en skje eller en liten øse og fjern det hvite skummet som danner seg på toppen av syltetøyet. Ta ut vaniljestangen og hell det varme syltetøyet på rene varme glass og sett lokkene på. Syltetøyet oppbevares kaldt, eller det aller enkleste er å putte syltetøyet i fryseren.


søndag 10. juli 2016

Bringebær og nektariner i musserende vin


Nå bugner det av friske bær i butikker og torg så bruk bærene til desserter, i salater, lag marmelader og syltetøy og frys ned slik at du har litt på lur til vinteren. Er du ekstra sprek så plukker du bærene selv i skog og mark, da får du også litt trim på kjøpet. Denne desserten her kan også serveres som en velkomstdrink, og den kan servers uten alkohol ved å bruke Mozell eller sitronbrus.


DU TRENGER TIL 4 GLASS:

3 nektariner uten skall og i små biter
1 kurv bringebær
2 ss sukker
Ca. 4 dl musserende vin 
Mynteblader og blåbær til pynt


Skrell nektarinen og del de i små biter som legges i en skål. Strø over sukker og la det stå noen minutter. Legg lagvis i glass bringebær og nektarinbiter, pynt med noen blåbær og mynteblader og hell over musserende vin ved servering.



fredag 8. juli 2016

Kardemommeboller


Det ble boller til kaffen hos oss i dag, og det ble boller til dugnadsgjengen som maler og gjør det trivelig i huset her vi bor. Bollene er utrolig gode, de er myke med masse smak av kardemomme, en enkel deig å lage og lett å bake ut. Bollene er fine å fryse.


 DU TRENGER:

50 gr gjær
4 dl fingervarm melk
120 gr mykt smør
1 dl lys sirup
1/2 ts salt
1 egg
12 - 13 dl hvetemel

FYLL:
120 gr mykt smør
1/2 dl sukker
2 ts kardemomme
2 ts vaniljesukker

TOPPING:
Sammenpisket egg til pensling
1/2 dl perlesukker
1 ts kardemomme 



Rør ut gjæren i fingervarm melk og tilsett salt, sirup, egg og det meste av hvetemelet. La kjøkkenmaskinen gå på middels hastighet og tilsett mere mel til du har en deig som ikke skal være for fast. Tilsett smøret i biter og la maskinen gå til alt smøret er godt arbeidet inn i daigen. Dekk deigen med plast og sett den på et lunt sted til heving, det tar ca. 30 - 45 minutter. Ta deigen ned på melet bakebord og kna den lett. Del deigen i to, og kjevle ut deigen til en leiv ca. 30 x 40 cm. Rør sammen ingrediensene til fyllet og bre halvparten av fyllet over halvparten av deigleiven. Brett den halvparten av deigen som det ikke er fyll på over den delen med fyll. Kjevle lett over slik at delene fester seg litt, og skjær deigen i remser som tvinnes lett sammen til en knute. Legg knutene på bakepapirkledd stekeplate til etterheving i på et lunt sted ca. 30 minutter. Når bollene er passelig hevet pensles bollene med sammenpisket egg og strøs med en blanding av perlesukker og kardemomme. Bollene stekes lys brune ved 230 grader i ca. 6 - 8 minutter. Avkjøles på rist.