Søk i denne bloggen

onsdag 4. september 2024

Risotto med kantareller og spinat

Nå ligger det store gule flotte kantareller i butikkhyllene og hva er da mere fristende enn å bruke disse delikatessene i en skikkelig god risotto. Å lage risotto er forholdsvis enkelt, men du må ha litt tålmodighet med kokingen. Det er lurt å finne frem alle ingrediensene du skal bruke før du starter på selve risottolagingen, da går matlagingen så mye lettere. Smak på risottoen før du tilsetter salt, både kraft og buljongterning kan være litt salt så det er mulig dette gir nok salt til den ferdige risottoen.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca 2 dl risotto ris

2 finhakkede sjalottløk

1 fedd finhakket hvitløk

1-2 dl hvitvin eller eplejuice

Ca. 4 dl kyllingkraft eller vann og terning

Ca. 1 1/2 dl raspet parmesan

1 liten pose spinat

5-6 skiver bacon i små biter

100-150 gr kantareller (mere hvis du har)

Salt - pepper

1 ss smør

Litt olje 

Start med å ha litt olje i den gryten du skal lage risottoen i, la oljen bli varm og surr løk og hvitløk til løken er blank og myk. Tilsett risen og hell på noe av kraften. Kok opp og la risen småkoke over lav/middels varme og tilsett mere væske etter hvert som det koker inn. Mens risen koker, steker du sopp og bacon til det blir sprøtt og sett det tilsides. Når risen er ferdig kokt (husk den skal ha litt "tyggemotstand") blander du inn spinat og sopp og bacon. Rør inn smør og parmesan. Smak til med salt og pepper. Servers nylaget og varm.



 

mandag 2. september 2024

Laksesmørbrød med fennikel og eplesalat


 Et raskt og nydelig lite måltid med laks og denne herlige sprø salaten til. Smaker godt til lunsj, men også som et raskt lite måltid når du ikke rekker å lage middag. 

DU TRENGER:

Gode litt store skiver, gjerne landbrød

Salat, av den typen du har 

2-3 skiver laks på hver skive

FENNIKEL-EPLESALAT NOK TIL TO STORE SKIVER:

Ca. 1/2 fennikel i tynne skiver/srimler

1/2 eple i tynne strimler eller små biter

Ca. 2 ss creme fraiche 

Salt - pepper

Sitron

Rist skivene i en brødrister eller på en varm stekepanne. Skjær opp eple og fennikel og bland det sammen med creme fraische. Smak til med salt, pepper og noen dråper presset sitron.




torsdag 29. august 2024

Agurkmix


 Denne agurkmixen har blitt utrolig populær, til salat, til middagen, på brødskiven eller bare til å spise slik som den er. Også til ost smaker den godt. Jeg har forenklet den orignale oppskriften litt, jeg mangler risvineddik og sesamolje, men dette ble en agurkmix som smakte aldeles nydelig. Bruker du mere chiliflak vil den ferdige mixen "bite" litt mere. Ellers så kan du gjøre den mere "asiatisk"  ved å tilsette frisk koriander.

TIL ET GLASS TRENGER DU:

3/4 av en agurk

1 ss hvitvinseddik (risvineddik)

1 ss olivenolje (sesamolje)

1 ts chiliflak (mere hvis du liker det)

1 -2 ss soyasaus

2 ts sesamfrø

Litt salt 

Dill eller koriander

Skjær agurken tynt med en mandolin eller bruk en ostehøvel. Legg agurkskivene i et glass med lokk og tilsett alle ingrediensene. Ta på lokket og rist godt sammen. Nå er det bare å nyte



fredag 23. august 2024

Nistebrød med gulrøtter

 

 Gode små brød til matpakken eller frokosten, smaker også godt til suppemiddagen. Vil du ha grovere brød, kan du tilsette mere havregryn og/eller mere av det grove melet, du kan også tilsette frø og kjerner. Tilsetter du mere mel eller gryn, må du også tilsette litt mere væske. Er gulrøttene litt slappe er det lurt å legge de i en skål med iskaldt vann, da får de spensten tilbake

TIL CA. 20 MATPAKKEBRØD TRENGER DU:

 200 gr havregryn

450 gr fint speltmel

200 gr grovt speltmel

1 ts salt

1/2 pk tørrgjær

3 dl melk

3 dl vann

1/2 dl raps eller solsikkeolje

2-3 finraspede gulrøtter

Ha alle ingrediensene untatt oljen i bakebolen og la maskinen gå på middels hastighet. Tilsett oljen til slutt og juster med mere mel/vann hvis det trengs. Arbeid deigen godt sammen. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 1 times tid. Del deigen opp i passende emner og rull til avlange små brød som settes på stekebrett og får etterheve i ca. 30 minutter. Pensle med melk eller egg og stekes ved 225 grader i ca 12-14 minutter.


 

mandag 19. august 2024

Pølser med parmesanstuet pasta


 En god hverdagsmiddag med det lille ekstra, den smakfulle pastastuingen med parmesan var virkelig en overraskelse, deilig konsistens og nydelig på smak. Jeg har brukt farfalle pasta, men du kan bruke den pastatypen du har for hånden, det samme med pølser.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

120-150 gr pasta

1 1/2 dl creme fraiche (18 %)

1 dl kremfløte

1 dl pastavann 

1 ts timian

1 ts basilikum

1 ts honningsennep

Raspet skall av 1/2 sitron

Salt - pepper     

  Ca. 80 gr raspet parmesan

Pølser av valgfritt slag

6-8 småtomater

Olivenolje

Flaksalt

Smør

Kok pastaen litt mindre enn det som står på pakken, og ta vare på litt av kokevannet. Ha creme fraiche og kremfløte i en kasserolle. Kok opp og hell i pastaen, parmesan, sennep, krydder og raspet sitron. Tilsett pastavann slik at stuingen får passe konsistens. Smak til med salt, pepper og mere krydder hvis det trengs. 

Stek pølsene raskt i smør på en stekepanne sammen med småtomater som du godt kan dele i to.  Strø litt flaksalt over tomatene og ringle over litt god olivenolje.

fredag 9. august 2024

Muffins med bringebær


 Disse baker du på en halvtimes tid, de er skikkelig gode og fine å fryse. Jeg brukte søte villbringebær rett fra frysen, men du kan bruke ferske bringebær hvis du har det.

DU TRENGER TIL CA. 16-18 MUFFINS:

2 egg

2 dl sukker

1 1/2 ts bakepulver

1 toppet ts vaniljesukker 

3 dl hvetemel (har du store egg så bruk 3 1/2 dl hvetemel)

50 gr smeltet smør

1 1/2 dl melk

Bringebær til fyll

Perlesukker

Du kan også strø ove melis når de er avkjølt 

Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og bland det sammen med melken. Bland alt det tørre og vend det forsiktig inn i eggedosisen vekselvis med melken, prøv å røre minst mulig. Fyll muffinsformene 3/4 full og strø over bringebær frosne eller ferske. De frosne kan du smuldre litt opp, de ferske bør du dele i biter. Strø over perlesukker. Stekes ved 200 grader over/unddervarme i 20 minutter. Avkjøles på rist.

 



torsdag 1. august 2024

Blue Lagoon

 


 En frisk og fruktig cocktail med en delikat farge,

 

DU TRENGER TIL 2 GLASS:

8 cl vodka

2 cl blue curacao

4 cl friskpresset sitronsaft

Is

Sitron eller limeskive til pynt

Ha isbiter og de andre ingrediensene i en shaker og rist godt. Sil over i cocktailglass og nye en herlig frisk cocktail.