Søk i denne bloggen

lørdag 23. juli 2016

Mint Collins


Frisk, ikke for søt cocktail som passer godt som en velkomstcocktail på en sommeraften.

TIL 2 GLASS TRENGER DU:

4 cl gin
3 cl friskpresset sitron
Mynteblader (5-6)
1 cl sukkerlake
Knust is
Soda


Mynteblader røres godt sammen med is og sukkerlake slik at du får smaken ut av myntebladene. Tilsett resten av ingrediensene. Rist sammen i en shaker og sil over i glass. Fyll opp med soda, pynt med et mynteblad og serveres med en gang.


fredag 22. juli 2016

Krabbefest


Krabbe er kanskje aller best på høsten det er da det er mest mat i krabben, og det er da den er mest smakfull. Vi hadde "krabbefest" sist fredag - det stod ikke tilbake på hverken smak eller mengde krabbekjøtt, klørne var proppfulle og saftige, dette var ferske nykokte krabbeklør som ikke har vært innom noen frysedisk. Det er virkelig koselig å sitte rundt et bord og rense og spise krabber, det blir liksom en egen stemning, men husk det blir en del "rot" når du serverer krabbe, så ikke bruk den peneste duken din.

Til en krabbefest bør du beregne en krabbe pr. person pluss noen klør i tillegg, lag en smaksrik salat, med blandet grønn salat, reddiker, agurk, mango for å nevne noe og god hjemmebakt loff,  (oppskrift på nydelig loff finner du her ) majones, gjerne smakt til med litt sitron, og det er godt med en rømmedressing smakt til med karri.
Husk å sette frem skylleboller og legg gjerne en halv skive sitron i skyllevannet, rikelig med servietter, og noe godt i glasset, husk også noe drikke uten alkohol som alkoholfri vin, eplesider el.


Knus krabbeklørne litt på forhånd slik at det er lett å få ut maten, og la gjestene få en hummergaffel slik at rensingen går lett, og gjerne en nøtteknekker.
Ha en fin krabbefest.


torsdag 21. juli 2016

Varm salat med rødløk, fennikel og aspargesbønner


I dag var det denne varme nydelige salaten som var utgangspunktet for middagen vår, den smakte utrolig godt og egentlig var det helt unødvendig å ha noe kjøtt eller fisk i tillegg, men noen smakfulle pølsebiter varmet på stekepannen ble det alikevel.

DU TRENGER:

1 stor rødløk i båter
1 fennikel i ringer
2 sjalottløk i tynne ringer
1 fedd finhakket hvitløk
Liten bunt tynne aspargesbønner
3 vårløk i biter
5-6 småtomater delt i to
3-4 reddiker i skiver
Pepper
Timian 
1 ss vineddik
1 ss hvit balsamicoeddik 
God olje
 Persilledryss


Rens og del opp rødløk, hvitløk, sjalottløk og del fennikel i ringer. Ha litt olje på stekepannen og la løk og fennikel surre på middels varme sammen med en kvist timian eller bruk litt tørket timian. La grønnsakene surre til de begynner å bli myke, så tilsetter du vårløk og aspargesbønner. Vend rundt på grønnsakene og ikke bruk så sterk varme at de blir brune. Hell over vineddik og balsamicoeddik, har du ikke hvit balsamico kan du bruke den vanlige brune. Rør rundt og hell grønnsakene over i en ildfast form og sett formen i stekeovnen på 200 grader i 10 - 12 minutter. Rett før du skal ta ut formen legger du over tomatene. Ta ut formen, dryss over klippet persille og skiver av reddiker. Denne grønnsaksformen smaker godt slik som den er, den er god sammen med pølser, fiskekaker, koteletter og spekemat.


onsdag 20. juli 2016

Middagssalat med reker og avocado


Skalldyr er skikkelig sommermat, det er godt, lettvint og ikke minst, det er enkelt å tilberede. Det er flere rekesalatoppskrifter på bloggen min, men jeg kan ikke la være å minne om hvor fantastisk godt og sunt rekesalat er. Her får du masse vitaminer og mineraler, sammen med sunt fett fra avocado, for ikke å glemme tomater som bør være en viktig del av kostholdet vår og jod som det viser seg at vi får for lite av i vårt daglige kosthold.
I tillegg til de matvarene du ser på bildet, har jeg også brukt kokte egg og agurk.
Bruk en dressing av presset sitron, dijonsennep og god olivenolje, tilsatt salt, pepper og et par ss. finklippet urter som gressløk, persille, timian el. Smak til med litt flytende honning hvis du vil ha dressingen litt søt. Salaten serveres med et godt grovt brød, gjerne nybakt.



tirsdag 19. juli 2016

Blomkål med ostesaus, pancetta og reddiker


Med så fine og rimelige blomkål som det ligger i butikkhyllene nå, må vi finne frem den klassikeren fra 70 -80 årene, da var dette sommermat fremfor noe. Faktisk så er dette virkelig en god middag, og du får i deg om ikke 5 om dagen så langt på vei. Jeg hadde en pakke panchetta som jeg har brukt i dag, men vanlig bacon går fint. Noen vil ha poteter til, men selv synes jeg det er nok med masse blomkål. Du han bruke bare melk i sausen eller litt fløte hvis du har. Av ost smaker det veldig godt om du også bruker litt parmesan i tillegg til vanlig raspet ost.

 
DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

1 middels stort blomkål
Klype salt til kokevannet
Ca. 150 gr pancetta eller bacon
4-5 reddiker
2 ss smør
2 ss hvetemel
Ca. 3 - 4 dl melk/fløte
Ca. 2 dl revet hvit ost
1 eggeplomme
Salt - pepper


Sprøstek bacon/pancetta og hold det varmt. smelt smøret til ostesausen i en kasserolle med slippbelegg. Tilsett melet når smøret har smeltet, og rør rundt slik at det blir uten klumper. Spe med melk/fløte litt etter litt og rør kraftig med en sleiv eller bruk en visp, mellom hver gang du sper, da unngår du klumper i sausen. La sausen koke over svak varme i 5 - 8 minutter. Tilsett osten, og rør rundt til den smelter. Ta kasserollen bort fra varmen og rør inn eggeplommen, da må sausen ikke koke mere. Smak til med salt og pepper. Kok blomkål i rikelig vann tilsatt litt salt til blomkålen er nesten kokt, den skal være litt fast når du slår av vannet. Legg blomkålen hel på et fat og hell over ostesausen. Dryss med bacon/pancetta og tynne reddikskiver.


mandag 18. juli 2016

Soyamarinert laks med sesam


Jeg har stekt disse laksespydene på stekepannen i smør og god olje, men de kan likegodt stekes på grillen hvis det er grillvær der du bor. Laksen får en nydelig smak når den er marinert med soya og serveres med en god salat og ris, pasta eller poteter. Dette er mat barna elsker å spise. Soyasausen er såpass salt så ekstra salt på laksen trenger du ikke.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca. 400 gr laksefilet uten skinn og bein
4 trespyd
Smør/olje til steking
 1 ss sesamfrø
 
SOYAMARINADE:
 
3/4 dl soyasaus
Raspet skall av 1 lime
Klype sukker
Litt pepper


Legg trespydene i vann en times tid før de skal brukes. Tørk av laksen og del den i biter eller strimler. Rør sammen alle ingrediensene til marinaden og del marinaden i to deler, en del til å dyppe laksen i og en del som skal brukes som saus. Dypp laksen i den ene delen av marinaden og tre laksebitene på spydene. Stek spydene i smør/olje på stekepannen, eller stek de på grillen. Snu spydene ofte underveis i stekingen. Legg de ferdigstekte laksespydene på et fat og dryss over sesamfrø. Serveres med salat, ris, pasta eller poteter og resten av soyamarinaden som saus.


lørdag 16. juli 2016

Pikekyss med striper


Litt morsommere er det med stripete pikekyss enn helt vanlige hvite, søtt og godt er det i allefall om de er stripete eller hvite. Kjekt å ha når vi serverer iskrem eller en annen dessert det passer til - eller - rett og slett som "snop"til kaffen, og det er lekkert til pynt på en sommerkake.

DU TRENGER:

4 eggehviter
220 gr sukker
Konditorfarge


Pisk eggehvitene til de begynner å stivne med mikseren på litt mere enn halv fart, tilsett sukkeret litt etter litt, og pisk nå med mikseren på fullt, og pisk videre til marengsen er stiv og blank - og når du tror du har pisket ferdig, så pisk litt til. Bruk en liten pensel og lag et par striper med konditorfarge innvendig på sprøyteposen, det skal bare litt til. Fyll sprøyteposen med marengs og sprøyt ut topper på bakepapirkledd stekeplate. Bruk to plater og sett de i stekeovnen samtidig ved 110 grader varmluft. Stek i ca 1 1/2 time. Marengsene skal være sprø utenpå, men være litt seig/myk inne når de er ferdig. Slå av varmen, sett stekeovnsdøren på gløtt og la marengsene stå i ovnen i ca 30 minutter etter at de er ferdig.