Søk i denne bloggen

mandag 10. november 2014

Grønn ertesuppe med bacon og mandelstrø


Dette er nesten som å lage suppe på en spiker, så få ingredienser og en så nydelig suppe.
Smaksrik og varm på en kald dag, bruk den som forrett eller som middag sammen med godt brød.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

400 - 500 gr frosne grønne erter
1 stor hakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 ss hvitvinseddik
Smør/olje 
Ca. 7 dl kyllingkraft
Salt - pepper
Ca. 2 dl matfløte
2 ss olje
100 gr stekte baconbiter
Noen grovhakkede mandler
Persilledryss


Stek baconbitene gylne og sett de til side. Fres løk og hvitløk i en kasserolle til løken er myk og blank. Bruk helst en kasserolle med slippbelegg. Tilsett de frosne ertene og la de få surre med et par minutter. Tilsett hvitvinseddik og la den koke inn. Hell i kyllingkraft og la suppen koke 7-8 minutter. Bruk en stavmikser og kjør suppen helt glatt.


Tilsett matfløte og smak til med salt og pepper. Grovhakk noen mandler. Øs opp den varme suppen, legg i noen baconbiter, dryss over hakkede mandler og la suppen få et lite persilledryss til slutt.



søndag 9. november 2014

Ukemeny uke 46

Det gjelder å lage noen gode måltider nå når vi er inne i den mørkeste årstiden, tenne noen lys og dekke et hyggelig bord også til hverdags, det er egentlig ikke så mye som skal til for å gjøre dagen litt lysere. Denne uken kan jeg blant annet by på en smakfull og varmende suppe, en lettvint og god lakserett og et nydelig brød.

Mandag
LAKS
MED SPINAT OG PASTA
Oppskriften finner du her



Tirsdag
LUNSJPAKKE
PITABRØD MED GOD FYLL
Oppskriften finner du her


Onsdag
TOMATSUPPE
MED BACONBITER OG PURRESTRIMLER
Oppskriften finner du her


Torsdag
KYLLINGFORM
MED CHORIZO
Oppskriften finner du her


Fredag
QUESADILLOS
Oppskriften finner du her


Lørdag
PANNESTEKT TORSK
MED SJALOTTLØK OG EGGESMØR
Oppskriften finner du her


Søndag
ENTRECOTE
MED SURRET SOPP OG SØTPOTETMOS
Oppskriften finner du her


Ukens dessert
MASCAPONE PANNA COTTA
MED BRINGEBÆR COULIS
Oppskriften finner du her


Ukens bakst
ENERGIBRØD
MED NØTTER OG LINFRØ
Oppskriften finner du her



lørdag 8. november 2014

Trifli med jordbær og cornflakes


Trifli er en dessert som vi har fått fra England, det er bær, krem og kakesmuler av ymse slag. Trifli er en enkel dessert, men utrolig frisk og god, og istedet for kakesmuler bruker jeg havregryn, musli eller som i dag cornflakes. Trifli er heller ikke en av de mest kaloririke dessertene, så dette kan nytes med god samvittighet, faktisk kan det være en god frokost eller et mellommåltid. I stedet for gresk yoghurt kan du bruke vaniljekesam.

DU TRENGER TIL TO PERSONER:

Ca. 250 gr jordbær (eller andre bær)
Ca. 3 dl gresk yoghurt (den med 2 % fett)
2 ts vaniljesukker
Så mye cornflakes som du vil ha (ca. 3 dl)


Rens og del bærene. Rør vaniljesukker og yoghurt sammen. Legg lagvis, cornflakes, bær og yoghurt.
Du kan bruke en annen yoghurt, eller vaniljekesam. Bør nytes straks mens cornflakesen er sprø.



fredag 7. november 2014

Lammestek med ovnsbakte grønnsaker og rødvinssaus


Jeg elsker alle retter av lam, så for meg varer lammesesongen laaaaangt utover høsten og vinteren. Fårikål er det aller beste jeg vet, men lammefrikasse´ og lammegryter er også noen av livrettene. I dag er det en nydelig lammestek, litt mere jobbing på kjøkkenet, men her får du igjen for strevet i rikt monn.


 DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Lammelår med ben ca. 2 - 2,5 kg
Salt - pepper
1-2 ts tørket rosmarin eller bruk friske rosmarinkvister
Ca. 4-5 fedd hvitløk
Timian (kan sløyfes)

La kjøttet få ligge på kjøkkenbenken en times tid slik at det ikke er kjøleskapskaldt når du skal begynne å steke. Sett stekeovnen på 125 grader.
Gni kjøttet inn med salt og pepper, skrell hvitløken og del feddene i strimler som du stikker inn i små lommer på kjøttet.  Gjør det samme hvis du har frisk rosmarin, bruker du tørket rosmarin, strør du den over steken. Legg lammelåret på en rist stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av låret, men pass på at spissen på termometeret ikke kommer i kontakt med ben. Sett risten i stekeovnen med en langpanne under og hell ca. 1 liter vann i langpannen. Du kan legge et par gulrøtter i biter og en løk i båter i langpannen hvis du vil, men det er ikke nødvendig. La steken stå i 1,5 - 2 timer eller til termometeret viser 68 - 70 grader, da er steken rosa i midten, ved 76 grader er den gjennomstekt.
Ta steken ut av stekeovnen, pakk den inn i folie og la den hvile til grønnsakene og sausen er ferdig.
Mens steken står i ovnen klargjør du grønnsakene, 

DU TRENGER:

1-2 rødløk i båter
2-3 gulrøtter
1 stor fenikkel i båter
2-3 beter (jeg har brukt hvit og  gul)
1 tykk skive rotselleri i staver
6-8 små tomater

Øk temperaturen på stekeovnen til 220 grader. Rens og del opp grønnsakene, legg grønnsakene untatt tomatene i en ildfast form. Ringle over en god olje, strø på salt og pepper og gjerne et krydder som timian eller provencekrydder. Vend rundt på grønnsakene slik at det blir olje og krydder på alle bitene. Sett formen i stekeovnen, vend på grønnsakene av og til og la dem stå i ca. 25-30 minutter. Når det er ca. 10 minutter igjen av tiden, legger du i tomatene. Kjenn med en kakepinne eller en spiss kniv om grønnsakene er ferdig. Vil du, så kan du også ha poteter i formen sammen med grønnsakene.


                                                                       RØDVINSSAUS:

Lag sausen nesten ferdig mens steken står i ovnen, resten gjøres mens grønnsakene blir bakt.

Du trenger:
1 finhakket sjalottløk
1-2 ss godt smør
Ca. 3 dl rødvin
Ca. 3 dl silt kraft fra steken
1 laurbærblad
1 ss soyasaus
1 klype sukker
1-2 ts maizenna utrørt i litt kaldt vann

Surr den hakkede sjalottløken i smør til den blir myk og blank. Tilsett rødvin og laurbærblad og la dette koke til det er redusert til bortimot halvparten.  Sil sausen og ha den tilbake i kasserollen igjen. Tilsett kraft fra steken, soyasaus og la sausen koke sakte opp igjen. Tilsett maizenna og smak til med salt, pepper og litt sukker.



onsdag 5. november 2014

Spaghetti Bolognese med fullkornspaghetti


En gammel traver, men fremdeles populær. En rett som kan lages på utallige måter og de fleste har nok sin variasjon av Spaghetti Bolognese - her er min versjon - eller skal vi si dagens versjon.


DU TRENGER TIL 3-4 PERSONER:

1 stor hakket løk
Ca. 1/2 purreløk i tynne ringer
1-2 gulrøtter, grovraspet
2 fedd finhakket hvitløk
Ca. 100 - 130 gr bacon
400-500 gr karbonadedeig
2 ss tomatpure´
1-2 dl rødvin
1 boks hermetiske tomater (400 gr)
1-2 ts oregano
Salt - pepper
Litt chilipulver ( må smakes til, kan sløyfes)
1 klype sukker
Litt smør/olje

Parmesan
Rikelig hakket persille
Fullkornspaghetti


Begynn med å steke bacon pent brunt og legg det til side. Ha litt god olje på stekepannen  og la løk, hvitløk, purreringer og raspet gulrot få surre til alt er mykt og blankt. tilsett tomatpure´og la den få surre med et par minutter. Hell innholdet fra stekepannen i en gryte og bruk en liten skvett vann til å koke ut stekepannen med og hell det også i gryten, det gjeldet å få med all den gode smaken.
Stek kardonadedeigen på vanlig måte og ha den i gryten. Tilsett vin, hermetiske tomater og kok opp mens du  tilsetter bacon og smaker til med krydder. La det hele få stå og surre over svak varme mens du koker spaghetti etter anvisningen på pakken. Bland inn finhakket persille rett før servering og dryss over finrevet parmesan.


tirsdag 4. november 2014

Spelt knekkebrød med chiafrø


Kjempegode sprøe knekkebrød som inneholder spelt og som er enkle å lage, det blir to store brett av denne porsjonen. Jeg har brukt litt chia frø i knekkebrødene i dag, disse små frøene fra Sør Amerika som er så rike på fettsyrer og særlig omega 3, proteiner, antioksidanter og full på vitaminer og mineraler. Det påstås at disse små frøene skal gi oss superenergi - så får vi se da hvor spreke vi blir. De ferdige avkjølte knekkebrødene oppevares i tett boks eller glass.


DU TRENGER:

2 dl siktet speltmel
2 dl sammalt spelt
2 ss chiafrø
1 1/2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 1/2 ts salt
1/2 dl rapsolje
 3 - 3 1/2 dl lunkent vann


  Alt det tørre blandes sammen i en bakebolle. Rør inn rapsolje og vann. Deigen skal være ganske bløt og klissete, så hvis du synes det virker for tørt, så tilsetter du litt mere vann.
Del deigen i to like store deler, bruk en slikkepott og arbeid deigen tynt utover bakepapirkledde stekeplater. Dypp slikkepotten i vann hvis du synes det blir tungt å få alt tynt utover. Stek ved 150 grader først i 6-7 minutter, ta ut brettet og del opp i ruter med en kniv eller et pizzahjul. Sett platen inn i stekeovnen igjen og stek videre i ca. 45 minutter.



søndag 2. november 2014

Ukemeny uke 45

Så er november her og vi kan vente oss både snø og kulde. Noen av oss har begynt å tenke på julegaver og andre koselige julesysler, og da er det godt å ha en matplan. Skriv handleliste og gjør alle innkjøpene på en gang, så sparer du både tid og krefter.

Mandag
SUPPE
MED NUDLER, KOKOS OG REKER
Oppskriften finner du her


Tirsdag
RISOTTO
MED SOPP OG SPRØSTEKT BACON
Oppskriften finner du her


Onsdag
OVNSBAKT TORSK
MED CHORIZO SALSA OG MOS AV SELLERI OG POTETER
Oppskriften finner du her


Torsdag
KYLLINGSPYD
MED BALSAMICOSIRUP OG SAFRANRISOTTO
Oppskriften fnner du her



Fredag
PIZZA
MED BLÅMUGGOST, RØDLØK OG PEPPERONI
Oppskriften finner du her



Lørdag
PANNEKAKER MED AKASIEHONNING OG BLÅBÆR
Oppskriften finner du her


Søndag
HJORTEKARBONADER
MED KREMET SOPP OG RØDKÅL
Oppskriften finner du her


Ukens dessert
MINI PAVLOVA
MED VANILJEKREM OG BÆR
Oppskriften finner du her



Ukens bakst
SQUASHKAKE
Oppskriften finner du her