mandag 14. oktober 2019

Eltefritt brød med solsikkekjerner og kruskakli


Dette er et halvgrovt brød, med kruskakli, rug og solsikkekjerner. Brødet blir godt på smak, er saftig og fint å skjære skiver av. Vil du kan du bytte ut kruskakli og rugmel med sammalt hvete eller fin rug, det du skal passe på er at det tilsammen blir ca. 600 gr mel.


DU TRENGER:

450 gr hvetemel
100 gr grov rug
50 gr kruskakli
1 - 1 1/ dl solsikkekjerner
1 ts tørrgjær
1-2 ts flaksalt
1 ts flytende honing
1 dl varmt vann
Knapt 4 dl kaldt vann


Sett bakebollen på kjøkkenvekten og vei opp alle de tørre ingrediensene. Rør ut honningen i det varme vannet og bland det i det kalde vannet, og rør vannet inn i melblandingen med en slikkepott eller en sleiv sammen med solsikkekjerner. Legg lokk på bakebollen eller dekk med plast og et klede. Sett bakebollen på kjøkkenbenken og la den heve i 12 - 18 timer. Ta av lokket på bakebollen, strø litt mel over deigen og bruk en slikkepott eller en deigskrape og løsne deigen rundt hele kanten og "brett" deigen sammen, gjenta dette et par ganger til. Strø litt mel i bunnen av bakebollen og legg deigen med bretten ned tilbake i bakebollen. Legg på lokket og la deigen stå til etterheving i to timer. Etter 1 time setter du ovnen på 250 grader over/undervarme og setter inn jerngryten med lokk. Etter at jerngryten har stått i ovnen 1 time tar du ut jerngryten (husk gode grytelapper), tar av lokket og lemper deigen opp i gryten. Sett på lokket og sett gryten med brødet inn i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter, ta av lokket og demp varmen til 230 grader og stek videre i 20 minutter. Brødet avkjøles på rist.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar