torsdag 26. september 2019

Konfiterte tomater i urteolje


Konfiterte tomater er langtidsstekte tomater i stekeovn på lav temperatur og tilsatt urter og god olje. Det blir liksom det nærmeste vi kommer soltørkede tomater dette her, men du verden så godt det blir. Etter at glassene har fått stå noen dager i kjøleskapet er dette en smaksbombe av de sjeldne og setter en skstra spiss på salater, pastaretter og for ikke å snakke om på brødskiva - aldeles fenomenalt godt. Du kan konfitere alle slags tomater, både store og små, de store må deles i flere båter, de små deles i to. Jeg hadde ca. 1 kilo småtomater av forskjellig slag, det dekket ett stekebrett, men du kan sette to brett i stekeovnen samtidig hvis du har mye tomater.


DU TRENGER:

Ca. 1 kg småtomater
1 - 1 1/2 ss sukker
1-2 ts Maldon salt 
2 fedd hvitløk
Kvister av fersk timian
1 ts tørket rosmarin
Extra virgin olivenolje


 Sett ovnen på 100 grader over/undervarme. Del småtomatene i to og legg de med snittflaten opp på et stekebrett dekket med bakepapir. Dryss over salt og sukker og sett brettet med tomater midt i stekeovnen. Sett en tresleiv mellom stekeovnsdøren slik at det blir en aldri så liten glipe slik at dampen kommer ut, ellers tar det mye lengre tid før tomatene tørker. La tomatene stå i stekeovnen i ca. 6 timer, da er de blitt innskrumpet og har minsket en god del, men er fremdeles saftig og bløte. Ikke la tomatene stå til de blir helt tørre, da blir de seige og lite god.


Mens tomatene står i ovnen finner du frem de glassene du skal oppbevare tomatene på. Av 1 kg tomater ble det to små glass ferdig konfiterte tomater. Sett glass og lokk i en kasserolle og fyll med vann til det står over glassene. Kok opp og la småkoke i 8-10 minutter. Ta glassene opp og hvelv de på et rent kjøkkenhåndkle. Når tomatene er ferdig konfitert legge de lagvis på glassene med grovhakket hvitløk og urter. Hell over god olivenolje til alt er dekket. Sett på lokk og sett i kjøleskapet i 4-5 dager før du begynner å nyte godsakene. Glassene med tomat holder seg i kjøleskapet 4-6 uker. Husk å ta glasset ut av kjøleskapet i god tid før bruk.

3 kommentarer:

  1. Dette ser så godt ut. Jeg må forsøke.

    SvarSlett
  2. Det vil jeg prøve

    SvarSlett
  3. Dette ser så godt ut. I år har jeg tomatplanter rundt i huset. Håper det blir en stor avling😉

    SvarSlett