tirsdag 15. mars 2011

Grove lettvinte brød



 Siden det er en regnværsdag i dag, passer det fint med å ta en bakedag. Vi er glad i skikkelig grovt brød her hos oss, så å bake brød er en helt vanlig hverdagssyssel.
Dette brødet her, har ikke hvetemel i seg, er saftig og holdbart. Jeg gjør det ganske så enkelt, setter bollen til kjøkkenmaskinen på vekten, nullstiller etter hver melsort jeg veier opp og når alle ingrediensene er i bollen settes den på plass i maskinen og alt røres sammen mens jeg tilsetter væske.

TIL 3 STORE BRØD TRENGER DU:

800 gr fin sammalt hvete
500 gr grov sammalt hvete
200 gr fin sammalt rug
8 dl kli
1 dl malte linfrø
2 dl solsikkefrø
1 pakke gjær
2 ts salt
Ca. 1,8 l lunkent vann
Knapt 1 dl god olje

Rør ut gjæren i litt av det lunkne vannet, bland godt sammen alle de tørre ingrediensene, spe med vannet og tilsett oljen helt tilslutt. La kjøkkenmaskinen gå 8 - 10 minutter slik at alt er godt blandet. 
Dekk til bollen med plast/klede og la deigen stå på et lunt sted i ca. 40 minutter. Bruk en sleiv og rør deigen sammen igjen og la den heve på nytt i ca. 20 minutter. Ha deigen direkte i former som er godt smurt eller bruk bakepapir. Bruk vann på hendene og trykk deigen litt ned i formene, og glatt over med vann til slutt.
Stek ved ca. 200 grader i ca. 1 time. Hvelv de ferdige brødene på en rist og la de avkjøle helt før du skjærer i dem. Fine å fryse.
Lykke til med baksten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar