tirsdag 8. mars 2011

Kremet fiskesuppe med blåskjell


Å servere hjemmelaget fiskesuppe til gjester er alltid en sikker vinner og hva smaker bedre enn en varm suppe på en kald vinterdag. Mye av suppen kan forberedes god tid i forveien - den kan også lages helt ferdig på forhånd men da uten å ha i fisken.
Jeg har valgt å lage suppen av to sorter fisk, blåskjell og krepsehaler denne gangen, men man kan velge fisk og garnityr etter smak og hva man har i huset eller hva butikken  har i fiskedisken.

                                                 DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

3 sjalottløk
1 middels gulrot
To skiver sellerirot
2 vårløk eller en bit purre
1/2 dl god olivenolje eller 3 ss. smør
Ca. 7-8 dl. fiskekraft
2-3 dl hvitvin
Ca. 4 dl. kremfløte
Ca 1 dl. creme fraiche
3-4 ss. sherry (kan sløyfes)
Salt - pepper
Ca.150 gr. torsk
Ca.150 gr. laks
Blåskjell og blåskjellkraft
krepsehaler eller reker


 Begynn med å finhakke sjalottløken, og kutte gulrot og sellerirot i tynne staver, dette freses i olje eller smør til det blir blankt og litt mykt, tilsett vårløken mot slutten. Hell over fiskekraft og vin og la det koke litt inn. Her får jeg kjøpt ferdig fiskekraft på litersbokser i butikken men det går fint med terning og vann hvis du ikke koker kraft selv. Bruk også blåskjellkraften (eller noe av den) hvis du skal bruke blåskjell i suppen. Hell i fløte og creme fraiche og la suppen småputre i noen minutter, smak til med sherry, salt og pepper. Juster med mere kraft eller fløte, synes du suppen blir for tynn, kan du røre ut litt maizenna i kraft eller vann og ha i gryten



 Fisken skjæres i små biter og legges i suppen rett før servering, når suppen er helt kokende varm blir fisken kokt med det samme.
Blåskjellene dampes i 4-5 min. Fres først litt sjalottløk og et fedd hakket hvitløk i litt olje, tilsett litt hvitvin og damp blåskjellene i dete, bruk lokk på gryten. De blåskjellene som ikke åpner seg når de er dampet skal du kaste, resten skal du nyte i suppen.


 Bruker du krepsehaler så la de få en aldri så liten varmebehandling i litt god olje før de serveres, jeg brukte chiliolje, men vær rask, de blir fort seige, tre krepsehalene på et spyd eller legg de i suppen før servering. Husk godt brød, smør og godt drikke. Lykke til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar