lørdag 4. desember 2010

Pai med laks og vårløk



 Pai er mat for hverdag og fest. Pai er lettvint mat når du har gjester da mye av arbeidet kan gjøres på forhånd, pai er grei hverdagsmat og det er en fin måte og bruke rester på.
Denne paien er gjestemat med både røkt og fersk laks, og er alltid populær når den settes på bordet
Jeg pleier å lage paibunnen med kesam da blir den magrere og jeg synes den er lettere å arbeide med. Denne paien er nok til fem - seks personer. Paibunnen kan forstekes i god tid før den skal fylle og etterstekes                        

TIL PAIBUNN MED KESAM TRENGER DU:

60 gr smør
100 gr kesam
100 gr hvetemel
ca 1 ts salt

 Arbeid sammen alle ingrediensene til en jevn deig. Pakk deigen i plast og legg den i kjøleskapet ca. en time, men den kan godt ligge i kjøleskapet til neste dag.
Bruk en paiform på minst 22 cm. Smør formen med litt olje. Kjevle ut deigen til en rund leiv, bruk godt med mel slik at den ikke kleber seg fast - rull den over kjevlet og kle formen med deigen, trykk den godt ut rundt kantene og la deigen gå litt over kanten.
Prikk bunnen med en gaffel. Forstek bunnen på nederste rille ved 200 gr i ca. 15 minutter, den skal være lys, men begynne å få litt farge når den er ferdig. La den kjølne litt før fyllet legges på.


Lag fyllet mens bunnen steker

TIL FYLL TRENGER DU:

250 gr fersk laks uten skinn og bein
Ca. 100 gr røkt laks
8-10 stk. sjampinjonger
2-3 vårløk evnt.litt gressløk
4 egg
1 1/2 dl melk
180 gr kesam eller fløte
salt - pepper
Ca. 1/4 ts muskat
Ca. 2 dl revet ost

Del laksen i terninger og røkelaksen i strimler kutt vårløken fint og stek soppen raskt i varm panne. Legg fyllet i paibunnen, pisk sammen egg, kesam og melk, krydre med salt, pepper og muskat. Hell eggeblandingen over paifyllet, strø over ost.



 Stek paien på nederste rille ved 200 gr i 40 - 45 min.
Det smaker godt med en frisk salat til paien og gjerne litt dressing av lettrømme, kesam og litt citron.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar