fredag 28. juni 2024

Lakseskive med egg og avocadosalat


 Røkelaks og eggesalat smaker riktig så godt sammen, en "Blings" som kan nytes til lunsj, eller en lett middag, og får du uventede gjester er dette en rask og herlig liten rett å servere. Bruk gjerne er landbrød eller surdeigsbrød, og bruk en god olje i stekepannen slik at brødet blir knasende sprøtt og smaker godt.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

2 store skiver godt brød

Hjertesalat

6 - 8 skiver røkt laks

Olivenolje

EGG OG AVOCADOSALAT:

2 store ss lett creme fraiche eller lettrømme

1 ss majones

2 hardkokte egg 

1 avocado

3-4 skiver finhakket sylteagurk

2 ss finklippet gressløk

Ca. 1 ss presset sitron

Salt - pepper

Bland majones og creme fraiche i en skål, rør inn salt, pepper, gressløk og sitronsaft. Hakk de kokte eggene og kutt opp sylteagurk og avocado i små biter. Vend alt inn i majonesblandingen. Smak til med salt, pepper og mere sitronsaft hvis de trengs. Legg skivene på varm stekepanne tilsatt god olje og stek de til de blir gyldne og sprø. Legg hjertesalat på skivene og legg over skiver av røkt laks. Topp med egg og avocadosalat og klipp over litt persille.


 

lørdag 22. juni 2024

Gulrotkake

 

 Gulrotkake er alltid populært, saftig og myk med en frisk glasur på toppen er det en kake det er kjekt å servere.

DU TRENGER TIL EN LITEN LANGPANNE:

4 egg

2 1/2 dl sukker

1 dl smeltet smør

3 1/2 dl hvetemel

2 ta natron

3 ts kanel

1 ts kardemomme

1 ts malt koriander

1 ts vaniljesukker

4 dl finrevet gulrot

GLASUR:

150 gr naturell kremost

150 gr melis

1 - 2 ts vaniljesukker 

Skrell og riv gulrøttene. Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smøret og bland sammen melet med natron, kanel, vanlijesukker, koriander og kardemomme. Vend veksselvis inn smeltet smør og melblandingen i eggedosisen. Tilsett de revne gulrøttene til slutt. Ha røren i en bakepapirkledd liten langpanne, eller du kan bruke en rund kakeform. Stek kaken ved 175 grader i ca. 35-40 minutter. Kjenn med en kakepinne om kaken er ferdig. Avkjøl kaken.  Rør sammen ingrediensene til glasuren og fordel den over den avkjølte kaken og pynt gjerne med strmler av gulrøtter.


 

søndag 16. juni 2024

Vannbakkels med blåbærkrem


 Vannbakkels er enkelt og raskt å lage, de kan fryses og er så utrolig anvendelig da de kan fylles ned både søtt og salt. Vannbakkels er fint å bruke fylt me salat på et koldtbord, supert som forrett og helt nydelig til kaffe eller som dessert. Fylt med blåbærkrem er dette nydelig som dessert eller til kaffekosen.

BLÅBÆRKREM TIL CA. 10 VANNBAKKELS:

75 gr frosne blåbær

1/2 dl melis

2 blad gelatin

1 1/2 dl kremfløte

Rør sammen de frosne blåbærene og melis, la dette stå fremme på kjøkkenet til bærene er tint. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutte, sil av litt blåbærsaft til å smelte gelatinen i. Rør den smeltede gelatinen inn i blåbæren og smak til om det er passe søtt. Pisk kremfløten helt stiv, og vend den inn i blåbærene. Fyll vannbakkelsene med blåbærkremen rett før de skal serveres. Dryss over med melis.


 


søndag 9. juni 2024

Ostegratinerte pølser med kremet chilisaus


 En kjapp pølserett med en god og kremet saus som er godt likt av store og små. Av pølser kan du bruke det du har for hånden, men litt grove pølser smaker aller best i denne retten. Blander du parmesan i ostetoppingen gir det en ekstra liten piff på det hele. En grønn salat gjerne med litt frukt smaker nydelig til denne pølseretten.

DU TRENGER TIL 3-4 PERSONER:

Ca. 350 - 400 gr pølser

1 stor rødløk i tynne skiver

10-12 småtomater

SAUS:

2 dl kremfløte

3/4 dl vann

2 ss søt chilisaus

1 ss dijonsennep

1 kyllingbuljongterning

1 ts oregano

1/2 ts salt

TOPPING:

Ca. 100 gr raspet ost 

Skjær pølsene i skiver, del opp løken og del de små tomatene i to. Legg pølseskiver og løkskiver lagvis i en ildfast form og legg tomatene over. Ha alle ingrediensene til sausen i en kasserolle og gi det et oppkok før den helles over pølser og løk i formen. Topp med rikelig med ost.  Sett formen i stekeovnen ved ca. 210 grader i ca. 30 minutter til osten har fått en gylden farge.

søndag 2. juni 2024

Sommersalat med jordbær, pære og glaserte valnøtter

 

 En smaksrik og nydelig salat som smaker av sommer. Som vanlig kan du bytte ut de ingrediensene du ikke har for hånden med andre råvarer. Jeg har brukt blåmuggost, den kan du bytte ut med biter av en mildere ost eller bruk fetaost. Jordbærene kan byttes med druer eller eple, bacon kan sløyfes, eller byttes ut med spekeskinke. De glaserte valnøttene er aldeles nydelig og veldig rask og enkel å tilberede.

DU TRENGER TIL 2-3 PERSONER:

Salat av den typen du liker best, gjerne flere typer

5 - 6  jordbær, gjerne flere

1-2 pærer i tynne skiver

Ca. 80 - 100 gr  blåmuggost i små biter

6-8 små tomater delt i to

Ca. 6 skiver bacon

 

GLASERTE VALNØTTER:

2 ss smør

Ca. 2 dl valnøtter

1 stor ts honning

 

VINAIGRETTE:

Ca. 2 ss hvitvinseddik eller presset sitron

1 liten ts dijonsennep

1 ss honning (blomsterhonning)

1/2 dl olivenolje eller litt mere

Salt - pepper

Legg alle ingrediensene til salaten på et fat eller en skål.

Bruk en stekepanne til valnøttene og tilsett smør og honning. Sett platen på middels varme og tilsett valnøttene. La nøttene surre til de tar farge og blir gyldne. Legg de over på en tallerken og la de avkjøle helt. Nøttene kan gjerne grovhakkes før de strøes over salaten.

Til vinaigretten rører du godt sammen hvitvinseddik, honning og sennep. Tilsett olje litt etter litt mens du rører kraftig, smak til med salt og pepper.