torsdag 12. april 2018

Gode nistebrød


Det sprer seg en helt spesiell duft i huset når det er hjemmebakt brød på gang. Det er et godt og enkelt hverdagsbrød jeg baker i dag, som passer til frokost, lunsj og i matpakken. Jeg har brukt melk i deigen, mest fordi jeg hadde en liter melk som var utgått på dato, men i stedet for melk kan du bruke vann, eller en blanding av melk og vann og har du litt kesam eller yoghurt som nærmer seg utløpsdato så bruk det også.


DU TRENGER TIL 3 STORE BRØD:

50 gr gjær
3 dl kruskakli
3 dl havregryn
4 dl grov rug
7 dl sammalt grov hvete
1 dl knuste linfrø
Ca. 2 dl solsikkefrø
Litt gresskarkjerner (kan sløyfes)
2 ts salt
2-3 ss honning eller sirup (kan sløyfes)
3 ss god olje
Ca. 10 dl hvetemel
Ca. 1,3 dl lunken melk eller vann eller en blanding


Mål opp alt det tørre og ha det i bakebollen, spar litt av hvetemelet. Rør ut gjæren i noe av deigvæske og tisett honning/sirup. La kjøkkenmaskinen gå mens du tilsetter væske, først den med utrørt gjær og så tilsetter du resten ttil du får en passe fast deig. Juster med resten av melet. Tilsett olje helt til slutt og la maskinen gå på middels hastighet i 8 - 10 minutter. Dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted til heving i ca 1 time. Ta deigen ned på melet bakebord, del deigen i tre like store emner og trill ut til jevne brød som legges i bakepapirkledde brødformer. Legg over et klede og la brødene etterheve til du ser de har hevet litt over formen. Pensle med lunkent vann og sett brødene i stekeovnen ved 200 grader og stek i 45 - 50 minutter. Avkjøles på rist. Dette er brød som er fine å fryse.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar