fredag 3. februar 2017

Fisk og skalldyrsuppe


Fiskesuppe som er full av grønnsaker, god fersk fisk og skalldyr er fantastisk god mat. En fiskesuppe kan lages på rester, den kan lages av det du har i grønnsaksskuffen og noen fiskerester og bli et fantastisk godt og næringsrikt måltid - eller den kan lages av det beste du kan finne i fiskedisken og bruke den som gjestemat - for dette er virkelig gjestemat, det finnes knapt en matrett som er mere anvendelig enn fiskesuppe.


TIL 4 PERSONER TRENGER DU:

Ca. 500 gr blåskjell
2-3 ss god olivenolje
2 finhakkede sjalottløk
2 dl hvitvin
2 sitrongress (kan sløyfes)
Ca. 400 gr fiskefilet helst flere typer som laks, torsk, breiflabb og sei, men det holder med to typer fisk
2 gulrøtter i tynne strimler
1 fennikel i tynne strimler
2 skiver sellerirot i tynne strimler
1 liten purre i tynne strimler
4 - 5 dl kremfløte
1 liter fiskekraft eller terning og vann
50 gr smør
150 - 200 gr rensede reker (ta av noen urensede reker til pynt)
2 tykke skiver røkelaks i terninger til topping
2 ss finhakket persille
2 - finhakket dill eller gressløk
Salt - pepper
Presset sitron


Skrubb blåskjellene under rennende vann. Varm oljen i en gryte og fres sjalottløken til den blir blank sammen med sitrongress, legg i blåskjellene og hell over hvitvinen, kok opp, legg på lokk og kok i 2 -3 minutter. Ta ut skjellene, alle skjell som IKKE har åpnet seg, skal kastes. Sil blåskjellkraften og hell den tilbake i gryten.


Vask og strimle fint alle grønnsakene. Ha grønnsakene og kremfløte i gryten med blåskjellkraft og kok opp, tilsett fiskekraft/buljong/vann, kok opp og la koke et par minutter. Synes du nå at suppen er for tynn, kan du røre ut en liten ts. maizenna i litt fløte og røre inn i suppen før du tilsetter fisken. Skjær fisken i små terninger og legg den i gryten, kok opp og rør inn smøret, kok opp igjen og tilsett krydderurtene, nå er suppen ferdig og trenger ikke koke mere, smak til med salt, pepper og presset sitron. Ta suppen bort fra kokeplaten, rør forsiktig rundt og tilsett de rensede rekene og blåskjellene rett før servering. Det er viktig at rekene ikke blir liggende i den varme suppen for lenge, da blir de seige.  Øs opp suppen og pynt med et par uskrelte reker, terninger av røkelaks og dill eller gressløk. Suppen serveres med et godt brød, gjerne focaccia  (oppskrift her) eller en god hjemmebakt loff (oppskrift her ), smør og godt drikke.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar