tirsdag 10. juli 2012

Sommertallerken med spekemat og nydelig potetsalat


Det hender av og til at jeg ikke har den store inspirasjonen til å gå i gang med matlaging, mitt råd til meg selv for det, er å ta en tur i en eller annen stor matvarebutikk, og ved å rusle rundt og se i hyllene kommer inspirasjonen krypende. Disker og hyller med diverse spekemat er alltid inspirerende, og her er det mye å velge i av diverse spekepølser i forskjellige fasonger og farger, spekeskinker  av forskjellig kvalitet, og spekeruller. Spekemat er også en fantastisk sommermat, så her er resultatet.

DU TRENGER:

                               Spekemat av forskjellig slag                                   
beregn ca. 150 gr spekemat pr. person
Litt frukt som kiwi, mango
eller pære
Litt tørket frukt er godt til spekemat
som aprikoser eller dadler
Potetsalat eller eggerøre, eller
begge deler som egentlig er helt
unødvendig, men veldig godt.
Her i Spania er oliven selvskreven
Flatbrød eller et godt brød
Rømme


 Legg spekematen pent opp på et stort fat eller på tallerkener, legg på litt frukt som pynt, dessuten smaker den søte frukten aldeles nydelig til spekemat, både frisk frukt og tørket frukt er godt, det er kanskje litt unorskt, men prøv, det passer veldig bra sammen.


 Sett frem flatbrød og små skåler  med oliven hvis du liker det. Det er slik med oliven, enten synes du det er veldig godt, eller så liker man det ikke. Kanskje er det en tilvenning, selv synes jeg oliven blir bedre og bedre og brukes flittig - og så er det jo "helse i hver smule".


 EGGERØRE TIL CA. FIRE PERSONER:

Egentlig er eggerøre unødvendig når du servererpotetsalat, men eggerøre er jo godt da,så ja takk begge deler denne gangen.                                   
5 egg
Ca. 5 ss vann eller creme fraiche
Litt salt

Pisk egg og vann lett sammen, ha en liten klatt smør i en kasserolle eller stekepanne, bruk svak varme og slå eggeblandingen i pannen/kasserollen, rør rundt til all eggemasse er stivnet, men ikke tørr.
Dryss over litt finklippet gressløk eller vårløk.

POTETSALAT MED REDDIKER


De fleste lager potetsalat av helt kalde poteter, men prøv å lage potetsalaten av nykokte lune poteter neste gang du lager potetsalat, det blir aldeles nydelig. Det er vanskelig å si hvor mange poteter du skal beregne til hver porsjon, det kommer an på potetstørrelsen, men beregn litt mere enn du beregner til en middag, er det rester igjen smaker denne potetsalaten godt også neste dag.
                                           DU TRENGER:                                              

Faste gode poteter
Reddiker
Salat
Persille
Litt vårløk
Salt - pepper


 Kok potetene med skallet på og skrell potetene når de er blitt litt avkjølt og del de lune poteter i tykke skiver. Bruker du nypoteter er det nok å skrubbe potetene. Skrubb reddikene godt, skjær i skiver og strimler, vårløk skjæres i tynne ringer. Legg opprevet salat i en skål eller på et fat, og fordel potetskiver, reddikskiver og vårløk over. Lag dressing og ringle den over potetsalaten. Dryss over hakket persille.


                                                 DRESSING                                            

Ca. 3 ss god olivenolje
Ca. 1-2 ss hvitvinseddik
1 liten ts god sennep
Noen dråper presset citron
1 ts honning

Rør alle ingrediensene godt sammen og ringle dressingen over potetene og vend forsiktig slik at dressingen blir fordelt over alle potet- og reddikskivene. Jeg har brukt en fransk sennep med grønn pepper som er veldig god å bruke i slike dressinger, men en vanlig sterk god sennesp fungerer godt, men ikke bruk de søte grove pølsesennepene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar