Søk i denne bloggen

fredag 23. mars 2018

Boller med marsipanfyll


Disse bollene er helt uimotståelig, med en nydelig smak av kardemomme og marsipanfyll. Dette er også en god deig å kjevle, så det gikk raskt å bake disse godsakene. Kos deg med en kopp kaffe og en god bolle mens bollene er litt varme, og putt resten i fryseren så har du noe godt å putte i nistepakken når du skal ut på tur.


TIL CA. 30 BOLLER TRENGER DU:

1 pakke gjær
5 dl lunken melk
1 1/2 dl sukker
Liten klype salt
1 ts kardemomme
13 - 15 dl hvetemel
150 gr mykt smør i terninger
FYLL:
120 gr mykt smør
Knapt 1/2 dl sukker
2 ts kardemomme
Ca. 150 - 200 gr raspet marsipan
Pensle med sammenpisket egg 
Strø med grovhakkede mandler eller nøtter


Smuldre gjæren i bakebollen, hell over lunken melk og rør ut gjøren i melken. Tilsett sukker, salt og kardemomme mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Tilsett hvetemel 10 dl først og så litt etter litt til du har en deig som ser passe fast ut. Tilsett smøret i terninger og la maskinen gå til alt smøret er eltet inn i deigen. La maskinen gå ytterligere 5-8 minutter. Dekk bakebollen med plast eller lokk og sett deigen på et lunt sted til heving i ca.1 time. Mens deigen hever lager du fyll til bollene, ved å røre sammen mykt smør, sukker og kardemomme. Riv marsipan på et rivjern (ikke på den groveste delen) og rør den inn i smør/sukker blandingen.  Når deigen er ferdig hevet, tar du den ned på bakebordet, knar den lett med litt mel, og deler den i to. Rull hver del til en avlang rull som kjevles ut til et rektanger ca. 30x50 cm. Del fyllet i to og smør den ene halvparten av fyllet jevnt ut på leiven som du har kjevlet ut. Brett leiven i to på langs og kjevle lett over slik at du får et jevnere grunnlag til å skjære remser av.


 Bruk et kniv eller en deigskrape og del leiven i lengder på tvers ca. 2 cm bred. Del hver lengde i to på langs, men ikke helt igennom, la det være igjen ca. 2 cm. Tvinn de to lengdene som du nå får sammen, og tvinn/rull til en knute, pass på at endene kommer under. Set knutene på bakepapirkledd stekebrett til etterheving. ca. 30 - 40 minutter. Gjør det samme med andre halvparten av deigen. Pensle med sammenpisket egg og strø med grovhakkede mandler eller nøtter. Stekes ved 200 grader i 6-8 minutter. Avkjøles på rist.


tirsdag 20. mars 2018

Omelett med spekeskinke og grønnsaker


En aldeles nydelig middag eller lunsj, mettende og næringsrik og ikke minst, dette måltidet er veldig raskt å tilberede. Jeg har vært litt ekstravagant i dag med å bruke asparges som var veldig god i denne retten, men her kan du bruke de grønnsakene du har i grønnsaksskuffen, og i den mengden du vil.


DU TRENGER TIL 2-3 PERSONER:

1 stor eller 2 små gulrøtter i små biter
2 vårløk i tynne ringer
1 liten pose babyspinat
Spekeskinke
4-5 egg
1/2 dl melk
Liten klype salt
Smør /olje
TILBEHØR:
Tomater
Agurk
Asparges
Sukkererter


Kutt gulrøtter i små biter eller strimler, kutt opp vårløken i tynne ringer og skyll spinaten. Bruker du andre grønnsaker, kuttes de også i små biter. Kok grønnsakene i 3-4 minutter i lettsaltet vann og legg i spinaten til slutt. Hell grønnsakene i et dørslag slik at de får renne godt av. Pisk eggene sammen med melk og litt salt, ha litt smør/olje i stekepannen og la det bli varmt. Slå i eggene, sett på lokk, slå platen ned til middels varme og la omeletten stivne, men den skal være litt myk på toppen når den er ferdig. Brett omeletten bobbelt og legg den på et fat. Hell over grønnsaker og tilbehør. Omeletten serveres med et godt brød.


søndag 11. mars 2018

Brytebrød med grovt mel og solsikkekjerner


Siden jeg ikke er så glad i å rulle ut rundstykker er brytebrød tingen for meg, Dette her ble virkelig gode og saftige små brød og både raskt og enkelt å tilberede.


DU TRENGER TIL 3 LENGDER:

50 gr gjær
1 ts alt
1 ss honning eller sirup
2-3 ss god olivenolje
70 gr kruskakli
50 gr havregryn
50 gr solsikkekjerner
125 gr sammalt rug fin
125 gr sammalt hvete fin
Knapt 400 gr hvetemel
Ca. 6 dl lunkent vann
Egg/melk til pensling
Frø til å strø oppå


Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen untatt hvetemelet. Rør gjæren ut i det lunkne vannet sammen med honning. Rør inn vann og hvetemel vekselsvis til du har en passe fast deig før du tilsetter oljen. La kjøkkenmaskinen gå i 8 - 10 minutter før du dekker deigen med plast og setter den på et lunt sted til heving i ca. 1 time. Etter at deigen er ferdig hevet, tar du den ned på bakebordet, deler den i 3 like store emner som du ruller ut til 3 pølser som legges på bakepapirkledd stekeplate. Bruk en skarp kniv og lag dype snitt i pølsene, men pass på at du ikke skjærer helt igjennom. Dekk til med et klede eller plast og sett til heving på et lunt sted i 30 - 40 minutter. Pensle med sammenpisket egg blandet med litt melk og strø på frø. Stekes ved 220 grader i ca. 20 - 25 minutter. Avkjøles på rist. Veldig grei å fryse.


torsdag 8. mars 2018

Grønnsaksstuing


Dette er mat av den litt gammeldagse sorten, men det er mat som smaker utrolig godt til mange retter som kjøttboller, kjøttpudding, ferskt kjøtt og laks. Her er det lov å bruke alle sorter grønnsaker, jo flere jo bedre. Bruk godt smør, helmelk og creme fraiche hvis du vil, men det smaker også godt om du bruker magrere produkter med lettmelk og Drømmelett eller 10% creme fraiche.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1/4 blomkålhode i små buketter
1 1/2 dl frosne grønne erter
2-3 gulrøtter i skiver
1 persillerot i tynne skiver/biter
Ca. 2 ss finhakket persille
1 grønnsaksbuljong terning
2 ss smør
2 ss hvetemel
1-2 dl melk
1 dl kraft fra grønnsakene
2 store ss creme fraiche
Salt - pepper
Litt revet muskatnøtt


Skrell, del opp og kok grønnsakene, begynn med persillerot som trenger lengst kok, så gulrøtter og blomkål til slutt. Pass på at grønnsakene ikke blir overkokt, men skal ha litt tyggemotstand. Ertene trenger ikke koke, de puttes i til slutt. Smelt smøret og rør inn melet, spe med grønnsakskraft og rør kraftig slik at du ikke får klumper. Rør inn melken og la sausen småkoke på lav styrke i 5-8 minutter. Tilsett creme fraiche og salt og pepper. Tilsett grønnskene og gi det hele et oppkok. Pass på at ingen ting setter seg i bunnen av kasserollen. Serveres rykende varm.
 


torsdag 1. mars 2018

Kyllinggryte med ost og tomat


Dette er en av de beste kyllingretter jeg lager, den er også veldig rask å lage hvis du har et par stekte kyllingfileter i fryseren eller en ferdig grillet kylling, litt lengre tid trenger du hvis du skal steke kylling. Bruk gjerne osterester hvis du har, en rest av smøreost har jeg brukt i dag. Bønner kan sløyfes, eller du kan bruke linser.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca. 2 stekte kyllingfileter
Salt - pepper
1 liten eller 1/2 hakket løk
2 stilker finsnittet stangselleri 
1/2 finhakket eple
1 stor ss smøreost eller en god neve raspet ost
1 - 11/2 dl lett creme fraiche (10 %) 
1/2 - 1 dl vann 
Kyllingbuljong terning
Liten boks bønner (kan sløyfes)
8 - 10 småtomater eller 1 stor grovhakket tomat
Noen dråper presset sitron
Olje


Ha litt salt og pepper på kyllingfiletene og stek de i litt smør/olje. Ha litt olje i en gryte og la løk og stangselleri få surre til det begynner å bli mykt. Tilsett eplebiter og la de få surre med. Tilsett vann, creme fraiche og kyllingbuljong terning. Kok opp og kok i 8 - 10 minutter. Tilsett osten og del kyllingfiletene i biter og legg de i gryten, rør forsiktig rundt og kok opp. Legg i tomatene, skyll bønnene godt under kaldt vann og tilsett bønnene i gryten og noen dråper presset sitron. La gryten få et oppkok til slutt. Serveres med ris eller pasta.


fredag 23. februar 2018

Tortillalefse som snacks


Lyst på noe godt som ikke krever alt for mye arbeid?? Godt til et glass vin eller øl, godt som snacks til en god dip, og nydelig som tilbehør til suppe som for eks. brokkolisuppe eller blomkålsuppe. Jeg laget noen med ost og noen med paprika, begge var kjempegod.

NOK TIL 2:

3 tortillalefser
God olivenolje
Litt revet hvit ost
Paprikapulver
Maldonsalt (kan løyfes)

Skjær tortillalefsene i trekanter og legg de på et bakapapirkledd stekebrett. Pensle over med litt olje og dryss over paprikapulver. Legg litt raspet ost midt på noen av trekantene, og dryss på litt maldonsalt hvis du vil ha snippene salt. Stekes ved ca. 180 grader midt i stekeovnen i ca 10 - 12 minutter.


fredag 9. februar 2018

Grillet kongekrabbe med kryddersmør


Dette smaker utrolig godt, og er rene luksusmaten, men har du lyst og anledning så er dette en fantastisk forrett, oppskriften finner du her