lørdag 22. februar 2020

Rundstykker med havregryn og surmelk


 I dag har jeg bakt noen riktig så gode, saftige og holdbare rundstykker. De kan anbefales til både frokost, lunsj og matpakken, de er også kjempegode til suppe eller salat. I stedet for å trille runde rundstykker tok jeg en snarvei i dag, bare trillet ut lengder og kuttet i passende biter, slik sparte jeg både tid og skuldre.

DU TRENGER:

3 dl vann
3 dl kulturmelk (jeg brukte skummet kulturmelk)
50 gr gjær
2 1/2 dl havregryn
1 ts sukker
1 ts salt
2 ss olje
3 dl sammalt grov rug
2-3 ss solsikkekjerner
2-3 ss gresskarkjerner (kan sløyfes)
2-3 ss malte linfrø
Ca. 8 - 9 dl hvetemel


Varm vannet til det er nesten kokende og hell det over havregrynen i bakebollen og la det stå mens du finner frem og måler opp resten av ingrediensene. Hell på surmelken og rør rundt. Kjenn etter at det er blitt lunkent (heller for kaldt eller for varmt) før du smuldrer i gjæren, tilsetter salt, sukker, frø og det grove melet. La kjøkkenmaskinen gå mens du tilsetter hvetemelet og så mye at du får en passende fast deig. Hell på olje og la maskinen gå i ca 5-8 minutter. Dekk bollen med plast og sett til heving. Etter ca 40- 60 minutter vil deigen være ca. dobbelt størrelse. Ta deigen ned på bakebordet med litt hvetemel og kna den lett igjennom. Del deigen i 2 og trill lange pølser og legg de på bakepapirkledd stekeplate, bruk en skarp kniv og del opp i passe biter. Du behøver ikke skjære helt igjennom, men det er lettere å skjære i pene biter etter steking hvis du lager merker før steking. Sett til etterheving i ca. 40 minutter. Vil du, kan du pensle med egg eller melk og strø med frø. Sett stekeovnen på 225 grader, sett inn rundstykkene og demp varmen til 200 grader. Stekes i 15 - 20 minutter og avkjøles på rist

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar