torsdag 13. februar 2020

Blomkålgrateng med bacon og urter


En slik blomkålgrateng er et godt middagsalternativ, har du ikke bacon kan du bruke pølsebiter, vil du ha et vegetarisk alternativ smaker det godt med stekt sopp. Denne gratengen er god som et lunsjmåltid også.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 blomkål ca. 500 gr
1 stor hakket løk
2-3 ss smør
3 ss hvetemel
Ca. 3 dl melk
2 dl kremfløte
1 grønnsaksbuljongterning
Ca 3 -4 ss finhakket persille eller timian eller basilikum
Salt - pepper
Ca. 2-3 dl reven ost
150 - 200 gr stekt bacon
Olje til steking 


 Del blomkålen i store buketter og kok i lettsaltet vann i ca. 4-5 minutter. Skyll blomkålen i kaldt vann, la den renne av og legg den over i en ildfast form. Ha litt olje på stekepannen og surr løken til den blir blank og myk. Sett løken tilsides.
Lag hvit saus ved å smelte smøret, tilsett hvetemelet mens du rører dette godt sammen. Spe med melken, litt av gangen mens du rører godt mellom hver gang du tilsetter melk slik at det ikke blir klumper. Tilsett kremfløten, grønnsaksbulong og løken. Kok opp og la sausen få koke over svak varme i ca 5-6 minutter. Ser du at sausen er i tykkeste laget, sper du med litt mere melk. Smak til med salt og pepper. Ta sausen bort fra den varme platen og rør inn ost og urter. Fordel sausen over blomkålen og sett formen i stekeovnen ved 200 grader i 15 - 18 minutter. Mens formen står i stekeovnen steker du bacon, legg baconet over på et kjøkkenpapir etterhvet som det er ferdig. Ta formen ut av stekeovnen når du ser det bobler godt og gratengen har begynt å få farge. Legg bacon på toppen og strø over finhakkede urter. Serveres gjerne med en grønn salat.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar