torsdag 28. mai 2020

Eltefritt landbrød med havregryn


En god variant av eltefritt brød med havregryn, det ble et saftig brød som er godt på smak og med den herligste sprø skorpe.

DU TRENGER:

Ca. 450 gr hvetemel
25 gr kruskakli
25 gr lingrø
100 gr havregryn
75 gr fibramel (kan også bruke hvetemel) 
1/3 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts sukker
5 dl romtemperert vann


Vei opp og ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen sammen med gjær. Tilsett vann og rør raskt sammen med en sleiv eller en slikkepott. Deigen skal vær litt klissete, men skal ikke flyte utover så juster med mel eller vann slik at deigen blir passe fast. Dekk bakebollen med  lokk eller med plast, sett bakebollen på kjøkkenbenken og la deigen heve i 12 - 20 timer og gjerne lengre.
Når deigen har hevet lenge nok, strør du mel over deigen i bakebolle, bruker en slikkepott eller en deigskrape og løsner deigen rundt hele kanten i bakebollen. Brett deigen fra kanten inn mot midten, drei bakebollen og brett fra andre kanten inn mot midten igjen, gjør dette fra fire kanter og gjenta hele prosessen en gang til. Strø litt mel i bunnen av bakebollen og legg deigen med bretten ned i bakebollen igjen. Du kan også ta deigen ned på et melet bakebord og foreta brettemetoden der, det er mange som foretrekker den metoden, selv liker jeg best å brette i bakebollen. Sett på lokk/plast og la deigen etterheve i 2 timer. 30 minutter før du skal steke brødet ssetter du stekeovnen på 250 grader over/undervarme og setter inn jerngryten med lokk på nederste rille i stekeovnen. Når brødet er ferdighevet tar du ut jerngryten (husk endelig gode grytekluter) og vipp brødet fra bakebollen og opp i jerngryten. Av og til er dette litt vanskelig da deigen kan sitte litt fast i bakebollen, men bruk en slikkepott til hjelp for å løsne deigen. Sett lokket på gryten og sett gryten inn i stekeovnen. Stek brødet i 30 minutter, ta lokket av gryten, senk varmen til 225 grader og stek videre i ca. 15 minutter. Brødet avkjøles på rist.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar