torsdag 25. juli 2024

Tilslørte plommer

 

Plommekompott krydret med kanel og kardemomme er en aldeles nydeli dessert slik som den er med fløtemelk, eller bruk den som her - tilslørte plommer med krem og herlige sprø krumler.

 PLOMMEKOMPOTT:

Ca. 500 gr røde eller blå plommer

70 gr sukker

1/2 dl hvitvin eller vann

1/2 kanelstang

3-4 hele kardemomme

Smak gjerne til med et par ss fruktlikør eller mandellikør

Smak til med litt presset sitron 

Del plommene, ta ut stenen og del plommene opp i små terninger. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp. La kompotten koke til plommebitene er helt myke og det meste av vesken er kokt inn. Sett kompotten til avkjøling.

KRUMLER:

2-3 ss smør

Ca 4 -5 dl nøtter, mandler og havregryn, bruk det du har slik at det blir ca. 4-5 dl til sammen, jeg brukte mest havregryn

1-2  ss brunt sukker

1-2 ss blomsterhonning

Hakk nøtter og mandler grovt. Smelt smøret i en stekepanne og la det bli varmt, tilsett havregryn, hakkede nøtter og sukker. Sett platen på middels varme og rør i blandingen til sukkeret smelter og havregryn og nøtter får en gyllenbrun farge. Rør inn honning. Pass på varmen slik at blandingen ikke blir brent. Hell den ferdige krumlen over på et bakepapir og la det bli kaldt før du heller det over på et glass. Legg lagvis, krumler, plommekompott og krem med krumler på toppen.



mandag 22. juli 2024

Club sandwichsalat med kylling og bacon


 Liker du club sandwich så vil du elske denne salaten her, med knasende sprø bacon, godt krydret kylling og en herlig dressing. Lag gjerne en stor porsjon, restene bruker du til et godt og mettende smørbrød.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca. 120 gr pasta av den typen du liker

Ca. 250 gr kylling i strimler

100 - 150 gr bacon

Noen tynne skiver rødløk

1  nektarin i båter

1 ts honning

Hjertesalat

8-10 småtomater

Agurk

1/2 ts. hvitløkspulver

1/2 ts paprika

Salt - pepper

Smør til steking

DRESSING:

1 1/2 ss majones 

1 1/2 ss lettrømme eller lett creme fraiche

2-3 ss chilisaus

1 stor ts dijon sennep

Presset sitron

Kok pasta etter anvisningen på pakken og skyll den i kaldt vann straks den er ferdigkokt. Ha litt smør på stekepannen, stek bacon sprøtt og legg det på et kjøkkenpapir. Vend kyllingen i krydderet og stek den i restene av baconfettet. Del nektarinen i bårter og stek de myke på stekepannen sammen med kyllingen. Legg kyllingen til side og legg nektarinbåtene i en liten skål og ringle over honning, vend rundt og sett det til avkjøling. Del opp tomat, rødløk og agurk og fordel alle ingrediensene sammen med salat på tallerkener eller i en skål eller salatbolle. Rør sammen alle ingrediensene til dressingen og smak til.


tirsdag 2. juli 2024

Risotto med bacon og sopp

 

 I en risotto kan du putte oppi det meste av råvarer, grønnsaker, fisk, skalldyr og kjøt, men skal du få en riktig velsmakende risotto, trenger du en skikkelig risottoris og for meg duger det ikke uten en god parmesanost. Risotto er en enkel rett å tilberede, men du trenger litt tilmodighet med kokingen av risen.

TIL 2 PERSONER TRENGER DU:

Ca, 2 dl risottoris

1 liten finhakket løk

Ca . 1/2 l kyllingkraft (eller terning og vann)

Ca. 1 dl eplejuice

4-5 mellomstore sopp i skiver

80 - 100 gr bacon i strimler

Noen skiver chorizopølse i terninger (kan sløyfes)

1 ss smør

Ca. 1 1/2 dl revet parmesanost

2 ss hakket persille

Salt - pepper

Ha halvparten av kyllingkraften i en kasserolle og tilsett risen, kok opp og la risen småkoke. Tilsett mere kraft og eplejuice etter hvert som risen absorberer væsken. Pass på at risen ikke blir for mye kokt, den skal være myk, men med aldri så lite tyggemorstand. Bruk mere vann hvis du får forlite kraft til risen. Mens risen koker har du litt god olje på stekepannen som du surret løken i, den skal ikke bli stekt. men blank og myk. Stek sopp, bacon og chorizo og sett det tilside til risen er ferdig kokt. Hell løk, bacon, chorizo og sopp i risen, rør inn smør og parmesanost, smak til med salt og pepper. Dryss over finhakket persille