Denne gryten har en litt annerledes smak enn det som er vanlig når man lager en oksegryte. Selv var jeg litt skeptisk til kombinasjonen med øl, stjerneanis og muskat, men det var helt ubegrunnet, gryten smaker helt fantastisk. La gryten få stå på ovnen og småkoke/surre i hvertfall ca 1 1/2 time, da kommer alle de gode smakene til sin rett. Gryten egner seg godt som gjestemat, og den kan lages dagen i forveien.
DU TRENGER TIL 4 PERSONER:
Ca. 600 - 700 gr grytekjøtt av okse uten ben
Ca. 100 - 150 gr bacon i små biter
Ca. 100 - 150 gr sopp i skiver
Smør til steking
2 gulrøtter i tynne skiver
2 løk i tynne båter
2 fedd finhakket hvitløk
1 buljongterning
Ca. 3 dl øl (helst mørkt øl)
2 ts cherryeddik eller rødvinseddik
2 ts brunt sukker
1 ts revet muskatnøtt
1 hel stjerneanis
1 laurbærblad
Salt - pepper
1-2 dl vann eller rødvin
Maizenna
Begynn med å skjære opp kjøttet i passende biter, skjær opp bacon i små biter, finhakk hvitløken og del opp løk, sopp og gulrot. Ha smør på stekepannen og brun kjøtt og bacon, ha det over i en gryte etter hvert som det er ferdig. Stek sopp og la løk og hvitløk få surre til løken er blank og myk, legg i gulrøttene til slutt. Kok ut stekepannen med ca 1-2 dl vann og hell det over ingrediensene i gryten. Hell på øl, og tilsett krydder, buljongterning, eddik og sukker. Kok opp og la gryten småkoke/syde i minst 1 1/2 time, ser det ut som om det er for lite væske, tilsetter du litt mere vann eller en liten skvett rødvin hvis du har. Rør ut maizenna i vann, og rør det inn i gryten slik at den får en passende konsistens. Smak til med salt og pepper. Gryten serveres med søtpotetmos.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar