mandag 19. juli 2021

Eltefritt frøbrød i gryte


 Brød som er langtidshevet og stekt i gryte blir saftige brød med en sprø deilig skorpe. Slike brød er enkle å bake, men trenger lang tid til heving, derfor er det enklest å røre sammen deigen om kvelden, og la den heve natten over.

DU TRENGER TIL 1 BRØD:

500 gr hvetemel

1 1/2 dl havregryn

4 ss solsikkekjerner

3 ss knuste linfrø

2 ss sesamfrø

2 ss chiafrø

1 ts salt 

1 ts honning  el. sukker

1/2 ts tørrgjær 

5 dl vann

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Rør ut honningen i vannet og rør det inn i melblandingen. Bruk en sleiv eller en slikkepott, og rør til alt er godt blandet. Deigen skal være fast, men litt klissete. Sett lokk på bakebollen eller dekk den til med plast og et klede. La deigen heve 15 - 18 timer. Bruk en slikkepott og løsne deigen langs kantene på bakebollen, løft den litt slik at du får strødd mel langs kanten og i bunnen av bakebollen. Brett deigen fra kanten og inn mot midten og gjør dette fra fire sider og gjenta 3-4 ganger. Løft deigen og strø mel i bunnen på bakebollen, legg deigen tilbake i bollen og la den etterheve i to timer.

 Etter 1 1/2  time setter du stekeovnen på 275 grader og setter inn en rist på nederste rille og setter inn jerngryten med lokket på. Når jerngryten har stått i ovnen 30 minutter tar du den ut, strør litt mel i bunnen og vipper/heller brødet fra bakebollen over i jerngryten. Sett på lokket igjen og sett gryten inn i stekeovnen. Husk gode grytelapper slik at du ikke brenner deg. Stek brødet i 35 minutter, ta av lokket, senk varmen til 250 grader og stek videre i 15 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar