Søk i denne bloggen

onsdag 7. desember 2016

Julebrød med creme fraiche og rosiner


Når julen nærmer seg er det tid for å bake julebrød, det er tradisjon og det er et koselig arbeid. Det lukter så innmari godt når man jobber med søt gjærbakst, både under tilberedningen og under stekingen. Julebrød skal være litt søtt, godt krydret med kardemomme og inneholde godt smør. For meg smaker julebrød aller aller best med geitost eller med godt syltetøy

DU TRENGER TIL 4 RUNDE BRØD:

250 gr smør i terninger
250 gr sukker
50 gr gjær
1,1 -1,3 kg hvetemel
7 dl lunken melk
1 1/2 dl creme fraiche (18%)
2 egg (ta av litt til pensling)
3 ts kardemomme
1 strøken ts salt
Ca. 200 gr rosiner


Rør gjæren ut i litt av den lunkne melken. Bland sammen mesteparten av hvetemelet, sukker, salt, kardemomme i bakebollen til kjøkkenmaskinen og rør inn melk og gjær.  Pisk sammen eggene (ta av litt til pensling) og creme fraiche og bland de inn i deigen, rør inn mere mel til du har en passelig fast deig. La maskinen gå på lav hastighet, tilsett smørterningene og la maskinen gå til alt smøret er blandet godt inn i deigen. Dekk bakebollen med plast og sett til heving. La deigen heve til minst dobbelt størrelse og det tar ca. 1 time. Ta deigen ned på melet bakebord og kna inn rosiner, del deigen i fire like store deler. Kna lett igjennom alle fire emnene og trill runde kaker som settes på bakepapirkledd stekebrett (2 på hver) til etterheving. Når brødene er ferdighevet ca. 30-40 minutter, bruker du en skarp kniv og skjærer noen snitt oppå brødene, blander noen dråper melk med den eggeresten du har og pensler brødene med det. Stek brødene ( to i gangen) ved 200 grader i 25 - 35 minutter. Synes du brødene blir for mørk, legger du et bakepapir eller smørpapir opp brødene resten av steketiden. Avkjøles på rist. Fine å fryse.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar