Dette er ett av mine beste eltefrie brød og det eltefrie brødet jeg baker oftest. Brødet blir saftig og velsmakende med knasende sprø skorpe, er fint å fryse og anvendelig i og med at det er godt med all slags pålegg, godt som sandwich, godt som crostini med tomatsalat og nydelig til suppe eller salat
DU TRENGER TIL ETT GRYTEBRØD:
330 gr hvetemel
100 gr sammalt hvete grov
100 gr sammalt rug grov
25 gr kruskakli
25 gr solsikkekjerner
25 gr knuste linfrø
25 gr gresskarkjerner
1/2 ts tørrgjær
1 ts flaksalt
1/2 ts sukker
5 dl vann (ikke iskaldt)
Når deigen er ferdig hevet heller du deigen ut på et bakepapir som er godt dekket med hvetemel. Bruk en deigskrape, slikkepott eller bruk hendene med mel på og brett deigen slik som du bretter en konvolutt. Begynn med den delen som vender mot deg og brett innover, brett fra alle fire kanter og brett slik at brettene overlapper hverandre. Gjenta denne bretteprosessen et par ganger til. Ha på mere mel underveis, deigen er ganske klissete. Når du er ferdig med brettingen legger du brødet med bretten ned på bakepapiret, dekker den til og lar den etterheve i ca. 2 timer. Du kan også foreta denne brettemetoden mens deigen ligger i bakebollen, det synes jeg er det enkleste,bare pass på at det er mel nederst i bakebollen under deigen når du er ferdig med brettingen
Når det er 1/2 time igjen av hevetiden setter du stekeovnen på 250 grader og setter inn jerngryten som du skal steke brødet i med lokket på. Etter en 1/2 time tar du ut jerngryten, løsner det ferdighevede brødet forsiktig rundt kantene med en deigskrape eller en slikkepott og vipper brødet opp i jerngryten. Ser det ut som det blir litt skrukkete, vil det rette seg under stekingen. Sett på lokket og sett gryten i stekeovnen og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 220 grader og stek videre i 10 - 15 minutter. Brødet avkjøles på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar