Søk i denne bloggen

onsdag 25. november 2020

Citrusmarmelade


 Appelsinmarmelade eller citrusmarmelade må på frokostbordet til jul, det kan være en ren appelsinmarmelade eller en marmelade med flere citrustyper som jeg har laget i dag. Når jeg bruker grapefruit får marmeladen en "litt bitter" smak, vi liker det aller best, men liker du ikke det, er det bare å sløyfe grapefruit og bruke appelsiner i stedet. Marmeladen kan lages med eller uten skall, selv synes jeg det er godt med noen biter av skall i marmeladen, men da må de kokes for seg selv og tilsettes den ferdige marmeladen hvis du bruker stavmikser for å få en glattere marmelade. I denne porsjonen har jeg brukt skall av to appelsiner og en sitron og kokt de i ca. 15-20 minutter i litt vann. Denne marmeladen er ikke bare nydelig på frokostbordet, den er også helt suveren til ost, og den er er aldeles herlig julegave.


DU TRENGER:

4 appelsiner

2 grapefruit

1 sitron

1/2 dl vann

250 gr sukker

1/2 vaniljestang

10 - 12 hele kardemomme

40 gr fruktpektin ( Certo, grønn pakke ) eller bruk 2-3 plater gelatin


Skrubb godt og skrell to appelsiner og sitronen slik at du får med bare det gule av skallet og kutt det opp i små biter, det går greit med en god potetskreller, kok bitene i litt vann i 15 - 20 minutter og slå av vannet når de er ferdig kokt. Skrell all frukten slik at alt det hvite fra skallet er borte. Del frukten i biter og legg det i en kasserolle sammen med fruktpektin, sukker, vann og kardemomme. Del vaniljestangen og skrap ut frøene på den ene halvparten og ha frø og den halve vaniljestangen i kaserollen sammen med de andre ingrediensene. Kok opp og la alt småkoke under lokk i ca. 45 minutter. Ta av lokket og kok videre i ca. 15 minutter. Smak til med mere sukker hvis du synes marmeladen er for lite søt. Plukk ut alle kardemommekapslene og bruk en stavmikser slik at marmeladen blir glattere, men det kan godt være litt biter igjen. Tilsett de kokte bitene av skall og rør rundt. Hell marmeladen på varme sterile glass.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar