onsdag 11. september 2019

Bringebærboller med vaniljekrem


For en lykke med nystekte boller med bringebær og vaniljekrem, en slik bakst skaper glede hos både store og små. Hvis du vil og er glad i det søte, kan du lage litt melisglasur til å ringle over bollene, men for meg blir det i søteste laget. Bollene er myke og saftige og smaker herlig av bringebær og vaniljekrem. Du kan bruke ferdigkjøpt vaniljekrem, men den aller beste vaniljekremen lager du raskt selv.


DU TRENGER TIL CA. 20 - 22 BOLLER

Ca. 700 gr hvetemel
80 gr sukker
Ca. 30 gr gjær
Liten ts salt
1-2 ts kardemomme
4 dl lunken melk
1 egg
100 gr smør i terninger

Ca. 3 - 4 ss stivt bringebærsyltetøy
Egg til pensling
Evnt. melisglasur: 130 gr melis + 1-2 ss vann

VANILJEKREM:

2 1/2 dlkremfløte
2 1/2 dl melk
1 vaniljestang
4 eggeplommer
90 gr sukker
40 gr maizenna


 Løs opp gjæren i bakebollen sammen med den lunkne melken, tilsett det meste av melet, egg, salt, sukker og kardemonne. Elt sammen på lav hastighet og tilsett resten av melet eller så mye at du ser at deigen blir passe fast. Elt deigen i 8 - 10 minutter og tilsett så smøret i små terninger og la maskinen gå til du ser at smøret er eltet godt inn i deigen, og la maskinen gå ytterligere 5 - 8 minutter. Dekk deigen med plast eller et klede og sett den på et lunt sted for heving til ca. dobbelt størrelse og det tar ca. 1 - 1 1/2 time.
Mens deigen hever lager du vaniljekremen. Del vaniljestangen og skrap ut frøene og ha frø og selve vaniljestangen i en kjele sammen med 2 dl av melken, kremfløten og sukker. Varm opp til kokepunktet og slå ned varmen slik at dette  bare står og trekker i ca. 10 minutter uten at det koker. Pisk sammen 1/2 dl melk og maizenna i en stor bolle/skål og pisk inn eggeplommene, hell forsiktig litt av gangen 2/3 av den varme melkeblandingen i eggeblandingen og visp/rør godt hele tiden. Sil eggeblandingen og hell den i kjelen med resten av melk/fløte blandingen, fjern vaniljestangen. Varm forsiktig opp og la blandingen så vidt småboble, men må ikke fosskoke mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen. Nå begynner vaniljekremen å tykne. Hell vaniljekremen over i en skål, legg over plast helt ned på kremen  slik at det ikke blir en tørr snerke på toppen, og la den kjølne i kjøleskapet.
Når deigen er ferdighevet tar du den ned på melet bakebord og kjevler den ut til en leiv på ca. 60x40 cm. Fordel bringebærsyltetøyet over leiven og rull sammen, begynn med langsiden som er mot deg og rull fast sammen til en rull. Skjær rullen opp i jevnstore biter ca. 2-3 cm og legg bitene på et bakepapirkledd stekebrett. Sett bollene med litt mellomrom da de hever seg en del. Legg over plast eller et klede og la bollene heve i ca 30 - 40 minutter. Varm stekeovnen til ca. 200 grader. Ha vaniljekremen i en sprøytepose, stikk tuten litt ned i midten av bollene og sprøyt ut en god klatt med vaniljekrem. Pensle bollene med sammenpisket egg og stek i ca. 15 minutter til bollene er jevnt gyldebrune. Avkjøles på rist.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar