fredag 20. januar 2012

Gryte med timian og appelsin


En duftende rett med masse smak, nesten hele middagen i en gryte og som får stå og putre over svak varme, en herlig middag for en kald vinter dag. Det greieste er å lage en slik gryte om kvelden, så er det bare å varme opp og smake til neste dag, enten du nå er på tur eller kommer fra jobb. Hovedingrediensen er mørt oksekjøtt, så suplerer du med litt grønnsaker og krydder. Som tilbehør kan du servere kokte poteter, en potetmos eller sellerimos.

               TIL 4 PERSONER TRENGER DU:                   

6 - 700 gr oksekjøtt
1 stor løk i skiver
2 fedd hakket hvitløk
Ca. 2 dl stekt sopp
1 stor gulrot i tynne skiver
1 bit purre i tynne ringer
1 - 2 dl rødvin
1 - 2 ss tomatpure
1 - 2 ts tørket timian
1 laurbærblad
Zest av 1 appelsin (bare det gule av skallet)
Litt vann
Salt - pepper
Smør/olje til steking
1 - 2 ts maizenna


 Begynn med å skjære opp sopp og grønnsaker. Stek soppen og ha den i gryten som du skal lage retten i.
Del kjøttet i passende biter og stek bitene lett i smør/olje, stek litt av gangen av kjøttet, ha løk, hvitløk og gulrotskiver i stekepannen og la de få surre litt, uten at det blir brunt, la tomatpuren få surre med litt til slutt. Ha alt i gryten og kok ut stekepannen med litt vann og tøm det over de andre ingrediensene.
Kok opp gryten og la den småkoke mens du putter i laurbærblad, litt timian, salt og pepper, zest av appelsin og rødvin. Gryten skal koke/trekke i 1 - 2 timer under lokk på svak varme. Purre i tynne ringer tilsettes de siste 10 minuttene av koketiden.
Smak på maten underveis, kanskje du må tilsette mere krydder eller salt. Hvis du synes gryten er for tynn, kan du på slutten røre ut maizenna i litt vann og tilsette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar