tirsdag 25. juli 2023

Fransk løksuppe


 Etter å ha sett Guillaume Brahimi sine matprogram fra Paris på TV, måtte jeg bare prøve å gjenskape den løksuppe som han serverte i et av programmene sine. Ikke bare var det morsomt å se en så flink kokk og den maten han laget, det var en stor inspirasjon, men det var også morsomt å se igjen gater og steder i Paris som man selv har trasket langs. Suppen, den ble sikkert ikke helt slik som en superkokk kunne fremtrylle, men vi syntes den ble aldeles nydelig og oppskriften kommer her.

TIL TO PERSONER TRENGER DU:

4 store eller 5 middels store løk

2 sjalottløk

2-3 fedd hvitløk

Smør/olivenolje

Ca. 1 dl portvin

God kraft som kylling/grønnsakskraft eller en blanding

Timian (en god kvast)

Laurbærblad

Salt - pepper

To skiver loff eller halvgrovt brød (uten skorpe) 

Rikelig med god ost, helst en ost som har lang lagring og med kraftig smak

1 eggeplomme

1 dl pisket kremfløte

Smak til suppen med litt sukker eller presset sitron hvis det trengs

Bruk en god gryte til å lage suppen i. Begynn med å rense og dele opp all løken og sjalottløken i skiver, og grovhakk hvitløken. Ha smør og olje i gryten og la det bli godt varmt før du tilsetter løken og sjalottløken sammen med en god kvast timian. Nå skal løken stå og surre over middels til svak varme til den blir helt myk og karamellisert, dette vil ta en times tid. Rør rundt innimellom og pass på at det ikke er for sterk varme. Tilsett laurbærblad og hvitløken når du ser at løken snart er ferdig. Når løken har fått en fin brunfarge tilsetter du portvin og mengde kraft til passende mengde suppe. 

Kok opp suppen og la den småkoke i 15-20 minutter. Ta ut laurbærblad og stilker etter timian. Pisk kremfløten helt stiv, pisk sammen eggeplommen og pisk sammen eggeplomme og kremfløte. Fordel krem/eggeplomme i bunnen av suppeskålen og øs over suppe. Legg på loffskive og topp med rikelig god ost. Sett suppeskålene inn i stekeovnen til gratinering på 225 grader og la de gratinere til du set at osten bobler og får brune flekker. 


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar