Søk i denne bloggen

onsdag 20. februar 2013

Raspeballer (komler)



Kjært barn har mange navn, og raspeballer har mange navn etter hvor i landet du bor. Noen har bestemte ukedager hvor man spiser raspeballer til middag, og noen har raspeballer bare av og til slik som oss. Det er utallige måter å lage raspeballer på, de fleste har sin egen vri og er du en husmor av den gamle garde, lager du nok raspeballer og annen tradisjonsmat uten noe oppskrift. De fleste bruker en blanding av kokte og rå poteter i raspeballene, jeg bruker bare rå poteter og synes jeg får de beste raspeballene slik, jeg bruker også bare byggmel, mens mange bruker en blanding av byggmel og hvetemel. Det er også utallige slag av tilbehør til raspeballer, noen bruker sirup, andre bruker sukker eller bacon, grønnsakene kan være i biter eller som mos, osv. Uansett, raspeballer med tilbehør er kjempegodt, men man skal ikke legge skjul på at det er kraftig kost.
Her er oppskriften på de raspeballene jeg lager og porsjonen er beregnet til fire:

Du trenger:
Ca. 8 store poteter
Ca. 2 - 2 1/2 dl byggmel (grynmel)
1 -2 ts salt 
Litt pepper

TILBEHØR:
 
Lettsaltet fårekjøtt
Saltet og røket svineknoke
(Du behøver ikke både fårekjøtt og svineknoke)
 Vossakorv eller annen grov pølse
Stekt bacon
Rotmos av kolrabi, gulrøtter og 1 - 2 små poteter


Ha rikelig vann i en stor kjele og kok kjøttet. Ta kjøttet opp når det er ferdigkokt og kok raspeballene i kjøttkraften.
Potetene skrelles og males på kjøttkværn eller raspes, bruker du rasp bør du bruke både den grove og den fine siden av raspen. Bland inn salt og pepper, rør godt med en sleiv eller bruk rene hender.
Tilsett noe av melet, rør godt, tilsett så mye mel at røren blir fast - så fast at du kan forme en rund ball uten at den flyter utover. Prøv deg frem, raspeballene skal heller ikke blir for faste, de skal være litt myke å skjære i når de er ferdige.
Ha kaldt vann på hendene og rull runde baller som du slipper ned i kasserollen med kokende kraft. Pass på at det koker hele tiden.
Raspeballene skal koke over svak varme og koketiden er 45 -55 minutter alt etter størrelsen.


Like før raspeballene er ferdigkokte legger du kjøttet tilbake i kasserollen sammen med raspeballer og la de få koke med de siste minutene. Varm vossakorv, kok kålrabi sammen med et par gulrøtter i biter og et par poteter. Når dette er ferdigkokt moser du grønnsakene sammen med salt, pepper og en klatt smør til fin mos. Raspeballer serveres rykende varme med alt tilbehør og stekt bacon.


1 kommentar:

  1. Har aldri laget raspeballer, men nå tror jeg at jeg må prøve ;-)

    SvarSlett