Grytemat er høstmat fremfor noe, en gryte som er rik på smak og er varmende på sure høstdager, eller du kan lage denne gryten på lørdag, og du har en nydelig middag klar når du sammen med familien kommer hjem fra søndagsturen.
DU TRENGER TIL 4 PERSONER:
Ca.1 kg lammebog eller
annet lammekjøtt med bein
Ca. 200 gr hvite bønner eller
et glass med hermetiske
Ca. 1 dl brune linser
Vann
1 buljongterning
4 tykke skiver sellerirot
4 tykke skiver sellerirot
1 stor persillerot
4 gulrøtter
4 gulrøtter
4 sjalottløk
1 stor løk
2 tykke skiver kålrabi
1 boks hermetiske tomater (400 gr)
Salt - pepper
Kvast timian
Kvast rosmarin (kan sløyfes)
Bruker du vanlige bønner må de legges i vann natten over og så
koker du bønnene i en kasserolle for seg selv til de er nesten ferdige, ta de av varmen og slå bort kokevannet. Del kjøttet i passe store serveringsstykker, legg det i en gryte og ha på vann slik at kjøttet er dekket. Kok opp og skum av alt grums som kommer på overfalten med en sleiv. Tilsett salt, timian og rosmarin, og la kjøttet koke over svak varme ca. 1 time. Legg grønnsakene, linser og løk i kasserollen sammen med kjøttet etter hvor lang koketid de forskjellige grønnsakene trenger, fyll på med mere vann hvis det trengs.
Tøm over boksen med tomater og la bønnene få koke med de siste minuttene. Bruker du en boks/glass hermetiske bønner, skyller du de godt under springen i en sil, og har de i gryten helt til slutt. Smak til med salt og pepper.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar