Søk i denne bloggen

fredag 5. oktober 2012

Langtidsstekt lammebog


Jeg må innrømme at man må ha litt tolmodighet skal man lage lammebog på denne måten, men du får et lammekjøtt som er så mørt, saftig og velsmakende at man glemmer den lange tiden man har brukt foran stekeovnen når man setter seg til bordet. Egentlig er det lite arbeid med denne retten her, den greier seg for det meste selv, trenger bare lang tid, og dermed blir man litt bundet til kjøkkenet. Som tilbehør til lammebogen har jeg brukt løken som er stekt sammen med kjøttet, deilig saus laget på rødvin og portvin og så potetmos. Føtegratinerte poteter vil også være en fulltreffer.

                              DU TRENGER:                               

Lammebog ca. 1, 2 - 2 kg
2-3  løk i skiver
4 fedd hvitløk
Salt - pepper
2-3 stilker timian
2-3 kvaster rosmarin
1 buljongterning
Vann i bunnen av formen

 

 Sett stekeovnen på 150 grader. Gni salt og pepper på begge sider av kjøttet og legg det i en form eller langpanne slik at det er plass til hele bogen. Rens og del hvitløken i båter som fordeles over lammebogen. Legg på rosmarin og timianstilker og dekk det hele med løkskivene.
Slå vann i formen slik at det dekker bunnen og smuldre i en buljongterning.
Dekk formen med alu-folie slik at det er helt tett og sett formen inn i stekeovnen.
 Steketid er 4 timer (5 timer hvis du har en lammebog på over 1,5 kg). Pass på at det ikke blir tomt for vann i bunnen av formen. Etter tre timer tar du formen ut av stekeovnen, slår av kraften som siles, legger lammebogen tilbake i formen og steker den siste timen uten alu-folien og temperaturen på stekeovnen økes til 175 grader. Nå skal det ikke være vann i bunnen av formen.


Mens lammebogen får den siste timen i stekeovnen tilbreder du sausen.

TIL SAUS TRENGER DU (2-3 personer):

2 - 3  dl silt lammekraft
6 ss portvin
6 ss rødvin
1/2 ts vaniljeekstrakt
1 stor ts maizenna
Salt - pepper

Kok vin og portvin til det nesten er bare halvparten igjen og tilsett lammeskyen, rør maizenna ut i en skvett rødvin og tilsett det i sausen, smak til med salt og pepper.
Kjøttet skal væres så godt stekt at det løsner fra beinet.
Server kjøttet med løken som er stekt sammen med kjøttet, sausen en god potetrett og gjerne en god salat.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar