Søk i denne bloggen

fredag 11. mai 2012

Kosetallerken med tapas


Et skikkelig "snadder" måltid hvor du kan fylle på med godsaker etter smak, enkelt å tilberede, og det meste kan lages i god tid før man skal spise. Dette er et målid der man sitter lenge ved bordet, prater og har det hyggelig. Har du besøk av noen som er riktig matglade, kan du ha litt i bakhånd og sette et fat med litt snadder midt på bordet så kan man forsyne seg etter behov.

TIL DENNE KOSEN TRENGER DU:

Brødstenger (grisini)
Spekeskinke eller fenalår
God spekepølse eller chirozo
Små "snadder" pølser eller morrpølse i biter
Asparges
Dadler 
Bacon
Mandler
Poteter til urtepoteter (se oppskrift under)
Mango (se oppskrift på mangosalsa under)
Skiver av en bagett
En god ost
Valnøtter og honning

Rull spekeskinken rundt grisini, hvor mange grisini du vil lage til hver avhenger av hvor mye annet du har på tallerkenen.
Skjær skiver på skrå av en bagett og putt de et øyeblikk i brødristeren eller legg de litt på stekepannen med litt smør eller olje, legg på en litt tykk skive med en god ost og topp med en klatt marmelade eller valnøtter og honning.
Kok asparges  3 -4 minutter i vann tilsatt litt salt og en klype sukker, avkjøles i iskaldt vann.


MANGOSALSA:

 1/2 mango kuttet i veldig små biter, 
2 ss presset lime og litt raspet skall av lime (zest)
1 ts sukker 
1/2 ts chilipulver.
 
Bland den finkakkede mangoen med presset lime og zest, chilipulver og sukker. Ta stenene ut av dadlene, putt en skåldet mandel inn der stenen har vært, surr en skive bacon rundt dadlene og det hele får surre på stekepannen til baconet er gyllent, snu på dadlene hele tiden mens de stekes.
URTEPOTETER NOK TIL 4-6:

8 store poteter
Ca. 1/2 bunt persille
1 fedd finhakket hvitløk
1-2 ss finhakkeet sylteagurk
1 ss dijon sennep (ikke den grove)
1 ss hakket frisk rosmarin
1 ss hakket frisk timian
2 ss hakket kapers
3 ss lake av sylteagurk
2 ss hvitvinseddik
1 dl god olivenolje
1 ta sukker
Salt  -  pepper

Potetene kuttes i skiver eller terninger, de kan godt være lune.
Hakk urter og hvitløk og kjør det i en blender eller bruk en stavmikser, bland i olje, eddik og sennep, smak til med salt og pepper. Vend potetene forsiktig inn i dressingen sammen med finhakket sylteagurk. Urtepoteter smaker nydelig til pølser, spekemat, grillmat, kylling, fiskekaker og mye annet, kjempegodt i stedet for den tradisjonelle potetsalaten.
Til denne tapastallerkenen med så mye spekemat, smaker det veldig godt med øl og akevitt, men bruker du mindre spekemat smaker det godt med vin.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar