Til denne oksegryten har jeg brukt høyrygg uten ben, det er et godt alternativ til en gryte som skal koke lenge. Ja, dette blir bedre jo lengre det står og småkoker og den gode duften sprer seg i kjøkkenet.
Hos meg står denne gryten og småkoker i 2 - 2 1/2 time og gjerne lengre.
DU TRENGER TIL 4 - 5 PERSONER:
1- 1,2 kg oksekjøtt
Ca. 200 gr bacon i biter
Ca. 400 gr sopp
1 1/2 løk i tynne skiver
2-3 fedd finhakket hvitløk
5-6 sjalottløk i båter
2-3 gulrøtter i skiver
1 stor persillerot eller pastinakk i skiver
1 fenikkel i skiver
2-3 ss tomatpure
3-4 dl rødvin
Kraft/utkok fra stekepannen
1 laurbærblad
2-3 stilker frisk timian eller 1-2 ts tørket timian
1 - 2 ss ripsgele
Salt - pepper
Smør/olje til steking
(Maizenna)
Begynn med å skjære kjøttet i terninger ca. 3x3 cm. Rens og del opp løk og hvitløk, skjær opp sopp og bacon, og del opp grønnsaker. Ha smør olje på stekepannen og brun kjøttet i flere omganger. legg kjøttet etter hvert som det er brunt i en gryte som du skal lage retten i. Kok ut stekepannen, tørk av den og ha i smør/olje på nytt for å surre løk og hvitløk, gjør det samme med sopp, bacon og tilslutt surrer du grønnsakene og da tilsetter du tomatpure helt mot slutten, hell alt etter hvert i gryten med kjøttet. Husk å koke ut stekepannen og hell den kraften i gryten også. Kok opp gryten med alle ingrediensene, hell på rødvin og tilsett timian, salt, pepper, ripsgele og laurbærblad. Er det for lite væske så tilsett kraft/oksefond. La kryten småkoke/syde over svak varme i bortimot 2 timer. Smak til med mere krydder, gele eller timian, og synes du gryten er for tynn, så rører du ut et par ts maizenna i litt vann eller vin og rører inn i gryten. Kok videre til gryten kar kokt i ca. 2 1/2 time, og det gjør ingen ting om den koker litt lengre. Gryten serveres med potetmos, eller søtpotetmos.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar