fredag 13. mars 2015

Sosekjøtt


Sosekjøtt, kjøtt i mørke eller småsteik - denne 80 talls retten har mange navn, men det spiller ingen rolle, denne maten smaker utrolig godt, men det er mat som krever litt tid da kjøttet trenger lang koketid. Det er så lenge siden jeg har laget sosekjøtt at jeg måtte tenke meg litt om før jeg liksom kom på hvordan det skulle lages, men når jeg først var i gang kom det meste av seg selv. Av kjøtt kan du bruke høyrygg, bog eller mørbrad av okse, jeg brukte høyrygg, noe med bein og noe uten bein. Vi er så heldig at vi har en ganske nyåpnet kjøttbutikk i nabolaget som heter Safari Kjøtt, der får jeg kvalitetsvarer i den mengden jeg skal ha, og ikke ferdigpakket i den mengden butikken bestemmer. Safari Kjøtt butikken er en fin og delikat butikk, man blir møtt av hyggelige smilende folk bak disken som selger kvalitetsvarer og som kan faget sitt. Man får ikke god mat uten gode råvarer.


DU TRENGER TIL 6 PERSONER:

Ca. 2 kg okse høyrygg
8-10 sjalottløk (eller tilsvarende vanlig løk i båter)
Ca. 1 l sopp (kan sløyfes)
Salt - pepper
Laurbærblad
Smør til bruning

BRUN SAUS:

4-5 ss smør
5-6 ss hvetemel
8-10 dl kraft
Salt - pepper 


Begynn med å lage den brune sausen, bruk en stekepanne eller en jerngryte. Ha i smøret og la det bli  brunt, tilsett melet, og rør hele tiden mens smør og mel brunes til en dyp brunfarge. Spe med kraft, litt av gangen og rør godt mellom hver gang du sper med kraft slik at du rører ut alle klumper, fortsett slik til du har en passe tykk saus. Bruker du en stekepanne må du ha sausen over i en gryte som er så stor at den rommer saus og kjøtt. Smak til sausen med salt og pepper, og putt i et laurbærblad. Skulle du være så uheldig at du får litt klumper i sausen, kan du bruke et dørslag/sil og sile sausen, og skulle den bli for lys på farge kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
Del kjøttet i passe store stykker ca. 5x5 cm, de kjøttstykkene med bein blir noe større. Rens løken og del den i to på langs, bruker du vanlig løk, deler du den i båter. Ha smør på stekepannen og brun kjøttet på alle kanter, men det behøver ikke være gjennomstekt. Ikke ha så mye kjøtt i stekepannen på en gang, men stek i flere omganger og legg kjøttet i den brune sausen etter hvert som du steker. Kok ut stekepannen med litt vann mellom hver omgang, og hell den kraften i sausen. Når alt kjøttet er stekt surrer du løken og soppen i smør, og putter det opp i gryten med kjøttet. Sett gryten på middels varme og kok opp, demp varmen og la gryten stå og trekke/småkoke i ca. 1 1/2 - 2 timer til kjøttet er helt mørt. Ta en test av kjøttet slik at du vet om det er nok kokt. Smak til med mere salt og pepper, og mere kraft hvis sausen virker for tykk. Sosekjøtt serveres med kokte poteter eller potetmos og lettkokte grønnsaker. Noen vil ha kålstuing, og noen liker tyttebær til sosekjøtt, så her er det fritt frem for det man liker best.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar