søndag 1. januar 2023

Pai med julerester


 Pai er mat som smaker godt både til hverdag og fest, det er godt til både middag og til lunsj og kan tilberedes med en rekke ingredienser. Det er raskt å kna sammen en paideig hvis du får uventede gjester. eller får lyst på noe smakfullt en kveldsstund og ser du gjennom kjøleskapet finner du helt sikkert noe som kan brukes til fyll. Aller best er paien når den serveres med en frisk salat. I dag står det restepai på menyen hos oss, masse julerester fikk en ny vri og vi fikk et nydelig måltid. Bruk de rester du har av spekemat, juleskinke eller andre rester av kjøtt/pålegg og topp med osterester av det du har.

TIL PAIDEIG TRENGER DU:

125 gr kaldt smør

250 gr hvetemel

Ca. 1 dl vann

Ha smør og hvetemel i en hurtigmixer og kjør til smør og mel er blandet. Tilsett vann og kjør videre tl du får en fin deig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet 1 time. Kjevle deigen til en rund leiv og kle paiformen med deigen. Trykk deigen godt inn til sidene på paiformen og la det henge litt over kanten. Skjær bort den overflødige deigen. Prikk bunnen med en gaffel og forstek bunnen ved 180 grader i ca 15 minuter.

RESTEFYLL:

Ca. 125 gr bacon i små terninger

1 stor eller 2 små løk i tynne båter

1-2 finhakket fedd hvitløk

Ca. 125 gr julepålegg som skinke, spekemat og fårerull

Smør

Ca.100 - 125 gr osterester av chevre, blåmuggost, brie og jarlsberg

4 egg

2 dl melk

1 dl fløte

Salt - pepper

Litt timian

Gjerne urter hvis du har

Ha litt smør på stekepannen og surr bacon til det begynner å få farge. Legg bacon over på et kjøkkenpapir slik at det får renne av. Surr løk og hvitløk til løken blir blank og myk, tilsett alle påleggsrestene som får surre med noen minutter og bland inn baconterningene. Hell hele blandingen med løk og bacon i paiskallet, legg over skiver/biter av blåmuggost, brie og chevre. Pisk sammen egg, melk, fløte og krydder og hell eggeblandingen over paifyllet. Rasp over litt Jarlsbergost. Stek paien ved 180 grader i ca. 25 - 30 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar