fredag 17. august 2018

Mandelbunn med bringebærfromasj



En god litt seig mandelbunn med en frisk bringebærfromasj, er en av de beste kakene jeg vet. Dette er en kake som er enkel å tilberede, bunnen kan lages i god tid før den skal brukes, pakk den godt inn i plastfolie så holder den seg myk og fin, den kan også fryses. Bringebærfromasj er enkel å lage, men litt omstendelig er det hvis du ikke har laget fromasj før, da det er flere ting som skal lages hver for seg og blandes sammen, men følger du oppskriften går det greit. Har du først laget fromasj en gang og kan liksom gangen i arbeidet, vil du helt sikkert lage det igjen, for det er utrolig godt både som dessert og på kaker


MANDELBUNN:

2 store eggehviter + 1 helt egg
100 gr melis
200 gr malte mandler
1 ts bakepulver


Mal mandlene på mandelkvern og bland inn bakepulver og 50 gram av melisen. Pisk eggehvitene helt stiv. Pisk egget og resten av melisen til det blir en tykk eggedosis. Bland forsiktig eggedosisen og mandelblandingen inn i de stivpiskede eggehvitene, bruk en slikkepott og prøv å unngå å røre for mye, prøv å "vend" det sammen. Legg bakepapir i bunnen av en rund kakeform på ca. 23 -24 cm i
diameter og hell i røren. Stek kaken ved 150 grader i ca. 35 - 40 minutter. Avkjøl kaken i formen. Denne mandelbunnen blir ikke så veldig høy, men passelig høy sammen med en fromasj oppå.

 
BRINGEBÆRFROMASJ:

350 gr bringebær frosne eller friske
1/2 dl sukker
2 ts presset sitron
3 egg + 1 eggeplomme
1 dl sukker
3 dl kremfløte
7 plater gelatin


Ha bringebærene i en kasserolle og sett den over middels varme på komfyren. La bærene småkoke/syde til de faller helt sammen. Rør inn 1/2 dl sukker og rør til alt sukker er oppløst. Slå bærene i et dørslag/sil og bruk baksiden av en skje og press ut all saft fra bærene, nå skal det være omtrent bare bringebærstener igjen i silen. Ta vare på all saften, stenene kastes. Legg gelatinplatene i kaldt vann, det skal være så mye vann at det dekker gelatinplatene. Skill eggene, hviter og plommer hver for seg og pass på at eggehvitene er helt fri for rester av eggeplomme. Pisk eggeplommene sammen med sukkeret til en lys og lugtig eggedosis. Stivpisk kremfløten. Pisp eggehvitene helt stiv. Ha bringebærsaften i en liten kasserolle og varm/lunk det forsiktig over middels varme, klem vannet ut av gelatinplatene og legg de i den varme bringebærsaften, pass på at det ikke blir for varmt, og rør rundt slik at du er sikker på at all gelatin er smeltet. Avkjøl litt og hell bringebærsaften i eggedosisen mens du rører. Tilsett den stivpiskede kremfløten og rør til alt har blandet seg godt. Rør inn de stivpiskede eggehvitene. Rør såpass at du er sikker på at det ikke deler seg eller klumper og sett blandingen kaldt en stund, men ikke så lenge at den stivner helt.


  Legg mandelbunnen på et kakefat, vask ringen på formen godt og sett den rundt kaken igjen. Når fromasje begynner å stivne, heller du den over kaken. Sett kaken i kjøleskapet til fromasjen er helt stiv før du pynter kaken. Jeg har pynter kaken med ca. en kurv bringebær, noen bjørnebær, noen ripsstilker og fire makroner.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar