Dette er en veldig god middag, dette er mat som passer like godt til hverdag eller fest, og ikke minst til en stor familiemiddag. Kjøttet er marinert i et par timer for så å stekes i gryte i stekeovnen på forholdsvis lav varme, sammen med honning, timian og eplesaft, dette gir et mørt og saftig kjøtt som er nydelig på smak.
DU TRENGER TIL 4 PERSONER:
Ca. 800 - 1000 gr svinemørbrad
Salt - pepper
3-4 grener timian
Smør/olje
15 - 20 små tomater
Grønne erter
Poteter etter behov
SOPPSAUS:
Ca. 150 gr sjampinjong eller aromasopp
1 - 2 fedd finhakket hvitløk
Ca. 1 1/2 - 2 dl kremfløte
1 dl hvitvin
Kraften fra gryten
1 ts maizenna utrørt i vin eller vann
Salt - pepper
MARINADE:
2-3 ss soyasaus
2 fedd finhakket hvitløk
Saften av 1/2 sitron
3-4 ss olivenolje
1ss sterk chilisaus eller bruk 1/2 finhakket chili
1-2 ts dijon sennep
Bland alle ingrediensene i en kraftig plastpose og legg i kjøttet. Vend på posen slik at du får marinaden godt fordelt på kjøttet.
Når kjøttet er ferdig marinert, (ca. 2 timer) tat du kjøttet ut av marinaden, og tørker det litt med et kjøkkenpapir. Ha smør/olje på stekepannen sammen med timiankvister, la smøret bli brunt, ha litt salt og pepper på kjøttet og brun det i stekepannen sammen med timiankvistene slik av det blir jevnt brunt rundt det hele. Ta vare på stekefettet og timiankvistene i stekepannen, for du skal steke soppe i dette. Legg kjøttet i et ildfast fat med lokk som tåler stekeovnstemperaturen eller i en jerngryte. Tilsett i gryten sammen med kjøttet:
1 1/2 dl eplesaft/juice
Raspet skall av 1 sitron
2 ss eplesidereddik
1 ss raspet peppertot (kan bruke den på tube)
2 ss honning
4-5 grener timian
Sett stekeovnen på 150 grader, legg lokket på gryten og sett gryten i stekeovnen og la det stå i ca. 1 time. Ta lokket av gryten og sett inn et steketermometer. Øk varmen til 200 grader og la kjøttet steke videre uten lokk til termometeret viser ca. 70 - 72 grader. Ta kjøttet ut av gryten og la det hvile i 10 - 20 minutter tildekket med folie, mens du gjør ferdig saus og tilbehør.
Og mens kjøttet står i stekeovnen renser du soppen, deler den i skiver og steker den i det timiansmøret som kjøttet ble stekt i sammen med den finhakkede hvitløken. Ta ut timiankvistene og spe med hvitvin og kremfløte. La dette få surre litt, sil kraften fra gryten når kjøttet er ferdig og tilsett den i sausen. Rør ut maizenna i litt vin eller vann og tilsett dette i sausen slik at sausen får en passe konsistens. Smak til sausen med pepper og salt, og gjerne en liten skvett kremfløte til slutt. Dette blir en nydelig sur/søt kremaktig saus.
Små tomater får surre på middels varme sammen med smør, litt salt og noen timiankvister til de begynner å bli myke, de smaker veldig godt til den sur/søte sausen og til kjøttet.
Jeg har brukt frosne erter som jeg legger i kokende vann, lar de koke opp igjen og heller av vannet. Kokte poteter smaker godt som tilbehør, stekte potetbåter eller potetmos smaker også godt til dette nydelige kjøttet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar