Søk i denne bloggen

fredag 1. april 2016

Hjortefilet med portvinssaus, surret sopp og rosenkål og baconpotetmos


Når man har slike fine råvarer som hjortefilet bør man helst behandle den med all respekt - så perfekt steking, en god saus, godt tilbehør er viktig -  og godt drikke i glasset.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Hjortefilet på ca. 6 -800 gr
Salt - pepper
Smør til steking


PORTVINSAUS:

1 finhakket sjalottløk
Ca. 2 dl portvin
Ca. 2 1/2 dl kraft 
1 1/2 ss god balsamico eddik
1toppet ts maizenna utrørt i litt vann eller kraft
2 -3 store ss smør
Liten ts honning
Salt - pepper 


 TILBEHØR:

Ca. 400 gr rosenkål
Ca. 350 gr sopp (gjerne blandet)
1 stor grovhakket øk
Ca. 2 dl frosne tyttebær
1ss finhakket timian 
Smør til steking

POTETMOS MED BACON:

8 - 10 poteter
2-3 ss smør
Ca. 1 dl melk
Salt - pepper
Ca. 120 gr bacon i små biter
Smør til steking av bacon


Potetmos: Skrell potetene del de i biter og kok de møre i vann uten salt. Hell av kokevannet og la potetene dampe tørr. Del bacon i små terninger og stek de sprø i smør. Lag ferdig potetmosen ved å tilsette smør og spe med melk. Tilsett baconterninger og stekefettet i den ferdige potetmosen. Smak til med salt og pepper. Det er ikke sikkert du behøver så mye salt når du bruker bacon.

Hjortefileten: rens fileten for sener og hinner og strø på salt og pepper. Ha smør på stekepannen og brun hjortefileten rundt det hele slik at den blir pent brun. Legg fileten i et ildfast fat og sett den i stekeovnen på 160 grader. Sett et steketermometer i den tykkeste delen og stek til termometeret viset 64 - 68 grader. Ta ut fileten, pakk den inn i alu- folie og la den hvile i minst 15 minutter før du skjærer kjøttet i skiver.

Surret sopp, rosenkål og løk: Rens og stek soppen og sett den tilside. Rens løken og la den få surre i litt smør til den er blank og begynner å få farge, og sett tilside. Rens rosenkålen, del den i to og kok den i vann i ca. 3 minutter.  Bland sammen løk, rosenkål, finhakket timian og sopp og la det få surre sammen et par minutter på stekepanne. Tilsett tyttebær rett før servering.

Portvinsaus: Ha finhakket sjalottløk og portvin i en liten kasserolle og kok inn til ca halvparten er igjen, tilsett kraft, honning, balsamico og salt og pepper. Rør ut maizenna i litt vann eller kraft og rør det inni sausen. Jeg foretrekker å sile sausen slik at det ikke er løkbiter igjen i den ferdige sausen, men det er en smakssak. Rør inn smøret rett før sausen skal serveres og sausen bør ikke koke etter at smøret er rørt inn.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar