Søk i denne bloggen

fredag 29. april 2016

Røstipoteter med røkelaks og eggekrem


Røstipoteter smaker godt til forskjellig tilbehør, det er enkelt å tilberede og kan ha forskjellige smakstilsetninger som spinat, grønnkål eller krydder. I dag har jeg laget røstipoteter kun med salt og pepper, da det er det som ligger oppå røstipotetene som skal dominere smaken. Denne lille retten er god som en lunsjrett, eller brukes som en forrett, da uten eggekremen slik at det ikke blir for mektig.



DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

8 store skiver røkt laks
1 kokt egg i båter
Små tomater 
Dill

RØSTIPOTETER:
 
 6 mellomstore eller 4 store poteter
Salt og pepper
Olje/smør til steking

Skrell og rasp potetene grovt, legg potetraspet i et kjøkkenhåndkle eller bruk kjøkkenpapir og klem ut vannet. Rør inn salt og pepper og stek små pletter på stekepannen i litt smør/olje. Stek på middels varme til plettene er brune på undersiden før du bruker en stekespade og snur de forsiktig og steker på andre siden. Legg røstipotetene på en rist etter steking.


EGGEKREM MED DILL:

3 kokte egg finhakket
1 stor ss majones
2-3 ss creme fraiche
1 ts. dijonsennep
Noen dråper presset sitron
Ca. 2 ss finhakket dill
Salt - pepper

Rør sammen majones og creme fraiche, rør inn sennep, salt, pepper og dill, smak til med sitron. Rør inn de finhakkede eggene til slutt.
Anrett røstipotetene toppet med laks og server eggekremen ved siden av, gjerne i små porsjonsskåler.
Pynt med eggebåter og dill.





mandag 25. april 2016

Brokkolisuppe med pepperrotkrem

                             

Brokkolisuppe er rask å tilberede samtidig som det er en suppe full av vitaminer og mineraler. Suppen er mettende, har lite kallorier og er nydelig på smak, og av og til kan det være greit med noe som går raskt også.

TIL 2-3 PERSONER TRENGER DU:

1 liten brokkoli i små buketter
Brokkolistilken i små terninger
 1 stor potet i terninger
1 liten hakket løk
1-2 fedd finhakket hvitløk
1/2 eple i små terninger
Ca.7 -8 dl grønsaksbuljong
1 dl kremfløte
Olje
Salt - pepper

PEPPERROTKREM:
 
 1 1/2 dl lett creme fraiche
1/2- 1 ss pepperrot på tube
Salt
Bland sammen creme fraiche og pepperrot, og smak til med salt.


Ha litt olje i en kasserolle og la løken få surre til den er myk og blank. Tilsett potetterninger og hakket hvitløk sammen med epleterninger  og terninger av brokkolistilken, som får surre sammen med løken et par minutter mens du rører litt med en sleiv. Hell på det meste av grønnsaksbuljongen og la potet, løk, brokkolistilk  og eple koke over svak varme i ca 10 minutter. Tilsett små brokkolibuketter og kok videre til brokkolien er helt myk. Kjør suppen glatt med en stavmikser, tilsett kremfløte og mere grønsaksbuljong hvis suppen er for tykk. Kok opp og smak til med salt og pepper.


lørdag 23. april 2016

Sjokoladepudding med vaniljesaus

Har du først laget sjokoladepudding selv vil du neppe bruke pakkeløsningen neste gang og i tillegg er det såre enkelt, i tillegg er dette her luksusutaven av sjokoladepudding, den er kjempegod. Vil du lage en enklere variant av sjokoladepuddingen, kan du sløyfe sjokolade og kaffe.

DU TRENGER TIL CA. 4 PERSONER:

3-4 ss sukker
2 ss maizenna
3 ss kakao
2 1/2 dl melk
2 dl kremfløte
200 gr sjokolade i biter
1 ts vaniljesukker
4 ss sterk kaffe


Ha maizenna, sukker, vaniljesukker og kakao i en kjele med slippbelegg, tilsett fløte og melk og visp godt sammen slik at det ikke er noen klumper. Sett kassserollen på platen med middels varme og kok sakte opp mens du rører og la det koke et par minutter slik at det tykner. Ta kasserollen bort fra varmen og rør inn sjokoladen og kaffe. Hell sjokoladerøren i en skål eller små porsjonsskåler. Sett sjokoladepuddingen i kjøleskapet til den stivner. Oppskriften på en god vaniljesaus finner du her



onsdag 20. april 2016

Kyllinggryte med rødvin


Mange med meg elsker mat som lages på denne måten "alt i en gryte", og dette er en gryte som passer til hverdag og til fest. Selv synes jeg det er aller best med potetmos som tilbehør, og gjerne en grønn salat også, men det går greit med ris også.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

8 -10 små sjalottløk delt i to på langs
100 - 150 gr bacon i små biter
Ca. 120 gr sopp i tykke skiver
2 stilker selleri i tynne ringer
4 kyllingbryst eller en hel kylling
Salt - pepper
God olje
2 - 3 dl rødvin
Ca. 3 dl kylling/grønnsaksbuljong
1 toppet ts maizenna
1 laurbærblad
1 ts timian


Stek bacon i litt smør slik at det blir pent brune og legg tilsides på et kjøkkenpapir slik at noe av stekefettet får renne av, surr løk og sopp i litt olje eller smør, og legg til sides, det skal bare surre litt, til løken blir blank og myk, og soppe faller litt sammen, tilsett stilkselleri de siste par minuttene.
Strø litt salt og pepper på kyllingen og stek den gyldenbrun, du kan dele kyllingen i store biter om du vil. Ha alt i en gryte, slå på vin og buljong slik at det er ca. jevnt med innholdet i gryten, strø på timian, og legg i et lite laurbærblad. Kok opp og la gryten småkoke over svak varme i 20 - 30 minutter. Rør maizenna ut i litt vann og rør det inn i gryten slik at kraften tykner litt. Smak til med salt og pepper.


mandag 18. april 2016

Tomatsuppe og wrap med eggesalat



Hjemmelaget tomatsuppe smaker aller best - det er mager kost, men er rik på A-vitaminer, C-vitaminer, full av antioksidanter og er derfor sunt å spise. Tomatsuppe er veldig raskt å lage, så tilbered og spis hjemmelaget tomatsuppe så ofte du kan.


TIL 2 PERSONER TRENGER DU:

1 liten løk eller 1/2 stor i biter
1 finhakket fedd hvitløk
God olivenolje
1 stor ss tomatpure
1 boks hakkede hermetiske tomater
Ca. 2-3 dl vann
1 dl melk eller fløte
1 grønnsaksbuljong terning
1 ts honning eller en klype sukker
1 ts oregano eller timian
Salt og pepper
Gjerne 1 ts pesto hvis du har


Surr løk og hvitløk i litt olje i en gryte til løken er blank og myk. Tilsett oregano og tomatpure og la alt surre sammen et par minutter. Hell på hermetiske tomater og vann, kok opp, tilsett honning og buljongterning og kok suppen i noen minutter mens du tilsetter melk/fløte og smaker til med salt, pepper og pesto.


WRAPS MED EGGESALAT:
 
2 wraps av fullkorn
2 hardkokte egg
1 ss majones
1 ss gresk yoghurt
1 ts dijonsennep
Salt - pepper
Noen dråper sitron
1 vårløk i tynne ringer
Salat eller spinatblader


Rør sammen majones, yoghurt og sennep, og smak til med sitron, salt og pepper. Hakk eggene og rør de inn i majonesblandingen. Legg salatblader på wrapene, legg på eggesalat og rull sammen.







fredag 15. april 2016

Sjokolademuffins med vaniljefyll


Dette er nesten mere dessert enn muffins, myke, lekre og vidunderlig gode. Muffinsene blir ekstra lekre hvis du spanderer litt smeltet sjokolade over.

DU TRENGER TIL CA. 20 MUFFINS:

1 egg
3 dl melk
1 ts vaniljeessens
1 dl olje
4 dl hvetemel
4 ts bakepulver
2 dl sukker
1 dl kakao
Ca. 3-4 dl vaniljekrem


Pisk sammen egg, melk, vaniljeessens og olje. Sikt i det tørre og bland sammen med en slikkepott, ikke rør mere enn nødvendig. Fyll røre i bunnen på muffinsformene, legg i en klatt vaniljefyll og fyll over med røre. Muffinsformene skal være ca. 3/4 full. Stek muffinsene ved 200 grader i ca 15-20 minutter. Avkjøles på rist.



mandag 11. april 2016

Gryte med kjøttdeig, rosenkål og chorizo


Jeg elsker grytemat, enkel og godt og maten som lager seg "nesten" selv, derfor ble jeg ekstra glad da jeg fant denne gryten her som er riktig så velsmakende og som får en ekstra "piff" av den krydrede chorizopølsen.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Ca. 400 gr karbonadedeig eller kjøttdeig
Ca. 120 - 150 gr chorizopølse i biter/skiver
Olje
1 grovhakket løk 
3 fedd finhakket hvitløk
Ca. 200 gr rosenkål
100 - 150 gr champignon
1 dl hvitvin
1 dl fløte eller creme fraiche (gjerne den magre)
Ca. 2-3 dl buljong
1 stor ss tomatpuree´
Ca. 1 1/2 ts maizenna
1 ts timian
Salt - pepper


Ha litt olje i en gryte, la den bli varm og tilsett karbonadedeigen i små klumper (som kjøttboller), stek de slik at de blir ca. gjennomstekt, ta de opp og sett de tilsides. Stek pølseskivene, tilsett løk og hvitløk, la dette få surre et par minutter før du tilsetter champignon og lar det hele få surre videre til det begynner å få farge, da tilsetter du timian og tomatpuree´. Hell i buljong, vin og fløte/creme fraiche, kok opp og tilsett karbonadedeig-bollene. La gryten koke et par minutter før du tilsetter rosenkål og lar gryten koke i 8-10 minutter. Rør ut maizenna i litt vann eller fløte og rør så mye av blandingen inn i gryten  at den får riktig konsistens. Smak til med salt og pepper. Gryten serveres med pasta eller potetmos.

lørdag 9. april 2016

Cookies med kvikklunsj


Dette burde egentlig skrives med en advarsel, her må man kanskje regne med avhengighet - det er vanskelig å slutte når man først har spist en........


DU TRENGER TIL 25 - 30 STK.:

140 gr mykt smør
140 gr sukker
1 stort egg
1 ts vaniljeessens
190 gr hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
2 kvikklunsj i små biter


Rør smør og sukker hvitt og porøst,  tilsett egget og vaniljeessensen, rør godt slik at alt blander seg. Bland sammen hvetemel, salt og bakepulver og rør det inn i smørkremen. Rør inn den finhakkede kvikklunsjen til slutt.
Sett deigen i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 180 grader. Rull kuler av deigen som settes på bakepapirkledd stekeplate. Pass på at det er litt god avstand mellom kulene og stek i 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist, og oppevares i tett boks når kakene er helt avkjølt.


fredag 8. april 2016

Skinkebiffer med søtpotet, mais og chimichurri


Søtpoteter bakt i ovn på denne måten smaker utrolig godt, og har du ikke laget chimichurri før, bør du absolutt prøve det nå. Jeg bar brukt skinkebiffer av svin ytrefilet, men du kan bruke svinekoteletter i stedet.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

4 små eller 2 store skinkebiffer eller svinekoteletter
Smør til steking
1 stor eller to små søtpoteter
God olje
Salt - pepper
1 - 2 maiskolber

CHIMICHURRI:
 
1 potte hakket bladpersille
1/2 eller 1 liten hakket chili
1/4 hakket løk
1 fedd finhakket hvitløk
3 ss god olivenolje
1 ss hvitvinseddik
Noen sitrondråper 


Sett stekeovnen på 220 grader. Skrell søtpotetene og del de i båter som legges på en bakepapirkledd bakeplate, ringle over litt god olje og strø på litt salt og pepper. Bak søtpotetene i ca. 15 minutter, kjenn med en spiss kniv om de er ferdige. Stek skinkebiffene i litt smør og legg skiver av mais på stekepannen slik at de får litt brunfarge. Lag chimichurrien ved at du har alle ingrediensene i en blender, eller bruk en stavmikser, kjør helt glatt, smak til med salt og pepper.







tirsdag 5. april 2016

Knasende sprøtt til supper og salater


Lag en stor porsjon for dette er det som skal til for å piffe opp en "litt kjedelig" salat eller en "litt trøtt" suppe. Knasende sprøtt og med en herlig kryddersmak, her kan du virkelig bli hekta.


DU TRENGER:

2 dl solsikkekjerner
1 1/2 dl sesamfrø
2 dl gresskarkjerner
1 dl linfrø
4-5 ss soyasaus (bruk gjerne den som er glutenfri)
1 ts spisskummin
1 ts rosmarin
1/2 ts kayennepepper


Sett stekeovnen på varmluft 150 grrader. Bland sammen krydder og soyasaus. Mål opp alle frøsortene og hell de over på en tørr stekepanne på ganske varm plate, og rist frøene til sesamfrøene begynner å  "smelle".  Hell over krydderblandingen og rør rundt slik at det ikke brenner seg fast. Rist frøene i stekepannen til all veske er forsvunnet. Hell frøblandingen over på et bakepapirkledd stekebrett og sett de i stekeovnen i ca. 15 minutter. Frøene avkjøles og helles på tette glass.


lørdag 2. april 2016

Burger med karridressing



Dette (tror jeg) er den beste burger jeg noen gang har spist, selve burgeren er saftig og med masse smak, så lag mange og frys ned når du først er i gang, det er alltid kjekt å ha på lur. Karridressingen passer utrolig godt til burgeren, og sammen med tomat, salat og rødløk blir dette et supert måltid.

DU TRENGER TIL 4 BURGERE:

400 - 500 gr karbonadedeig eller kjøttdeig
Ca. 100 gr sopp 
1 løk
Smør/olje til steking
1 egg
Ca. 1/2 ts salt
Pepper
1 strøken ss potetmel
1/2 dl kaldt vann
2 ts tørket timian
1 ts dijonsennep

KARRIDRESSING:

 2 store ss majones
3 ss lett creme fraiche
1-2 ts karri
1 ts honning
3-4 ss finhakket sylteagurk

I TILLEGG TRENGER DU:

2-3 tomater
1 rødløk
4 burgerbrød
Salat


Skrell løken og hakk den fint og grovhakk soppen. Ha smør/olje på stekepannen og la løk og sopp surre til løken er myk og begynner å få farge, men den skal ikke bli brun. Avkjøl sopp og løk mens du forbereder resten av måltidet. Ha karbonadedeig i en arbeidsbolle, tilsett egget, potetmel, sennep og timian. Arbeid deigen godt sammen mens du sper med vann og tilsetter salt og pepper. Rør inn den avkjølte løk og soppblandingen helt til slutt. Ha smør/olje på stekepannen og stek en liten prøvekake slik at du vet at burgerne har passe med salt og pepper.


Rør sammen alle ingrediensene til karridressingen. Varm burgerbrød, legg på salat, rikelig med tomat, og rødløk. Legg på varme burgere og topp med rødløk og karridressing.


fredag 1. april 2016

Hjortefilet med portvinssaus, surret sopp og rosenkål og baconpotetmos


Når man har slike fine råvarer som hjortefilet bør man helst behandle den med all respekt - så perfekt steking, en god saus, godt tilbehør er viktig -  og godt drikke i glasset.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Hjortefilet på ca. 6 -800 gr
Salt - pepper
Smør til steking


PORTVINSAUS:

1 finhakket sjalottløk
Ca. 2 dl portvin
Ca. 2 1/2 dl kraft 
1 1/2 ss god balsamico eddik
1toppet ts maizenna utrørt i litt vann eller kraft
2 -3 store ss smør
Liten ts honning
Salt - pepper 


 TILBEHØR:

Ca. 400 gr rosenkål
Ca. 350 gr sopp (gjerne blandet)
1 stor grovhakket øk
Ca. 2 dl frosne tyttebær
1ss finhakket timian 
Smør til steking

POTETMOS MED BACON:

8 - 10 poteter
2-3 ss smør
Ca. 1 dl melk
Salt - pepper
Ca. 120 gr bacon i små biter
Smør til steking av bacon


Potetmos: Skrell potetene del de i biter og kok de møre i vann uten salt. Hell av kokevannet og la potetene dampe tørr. Del bacon i små terninger og stek de sprø i smør. Lag ferdig potetmosen ved å tilsette smør og spe med melk. Tilsett baconterninger og stekefettet i den ferdige potetmosen. Smak til med salt og pepper. Det er ikke sikkert du behøver så mye salt når du bruker bacon.

Hjortefileten: rens fileten for sener og hinner og strø på salt og pepper. Ha smør på stekepannen og brun hjortefileten rundt det hele slik at den blir pent brun. Legg fileten i et ildfast fat og sett den i stekeovnen på 160 grader. Sett et steketermometer i den tykkeste delen og stek til termometeret viset 64 - 68 grader. Ta ut fileten, pakk den inn i alu- folie og la den hvile i minst 15 minutter før du skjærer kjøttet i skiver.

Surret sopp, rosenkål og løk: Rens og stek soppen og sett den tilside. Rens løken og la den få surre i litt smør til den er blank og begynner å få farge, og sett tilside. Rens rosenkålen, del den i to og kok den i vann i ca. 3 minutter.  Bland sammen løk, rosenkål, finhakket timian og sopp og la det få surre sammen et par minutter på stekepanne. Tilsett tyttebær rett før servering.

Portvinsaus: Ha finhakket sjalottløk og portvin i en liten kasserolle og kok inn til ca halvparten er igjen, tilsett kraft, honning, balsamico og salt og pepper. Rør ut maizenna i litt vann eller kraft og rør det inni sausen. Jeg foretrekker å sile sausen slik at det ikke er løkbiter igjen i den ferdige sausen, men det er en smakssak. Rør inn smøret rett før sausen skal serveres og sausen bør ikke koke etter at smøret er rørt inn.