Søk i denne bloggen

lørdag 23. mars 2019

Skoleboller med kanel i svingene


Det er ikke mye som slår skoleboller med hjemmelaget vaniljekrem og med melis og kokos på toppen, det må nesten bli disse bollene som i tillegg har kanel og sukker i svingene. Bollene er supermyke og saftige, tror dette må være min beste bolleoppskrift. Jeg har laget to sorter boller av samme deig i dag, halvparten kjevlet ut og fått påsmurt mykt smør, sukker og kanel før deigen rulles sammen og delt opp i passe store boller, og andre halvparten av deigen ble kjevlet og stukket ut boller med en hjerteform. Du kan også bare rulle boller på vanlig måte, trykke en grop med fingeren og fylle med vaniljekrem. Gode boller blir det uansett. Det som er viktig når du baker boller og gjærbakst er at du arbeider deigen lenge og vel helt til deigen kan trekkes utover til den blir helt gjennomsiktig før den revner. Av denne porsjonen blir det 18 - 25 boller, alt etter hvor store du velger å lage bollene.


TIL SKOLEBOLLER TRENGER DU:

1000 gr hvetemel
140 gr sukker
Ca. 1/2 ts salt
1 1/2 ts kardemomme
2 egg
30 - 40 gr gjær
5-6 dl lunken melk
150 gr mykt smør i terninger
Egg til pensling

FYLL:
2-4 ss mykt smør
2-3 ss sukker
Kanel 


 
 VANILJEKREM:

2 1/2 dl melk
2 1/2 dl kremfløte
4 eggeplommer
80 - 90 gr sukker
1 vaniljestang
40 gr maizenna 


  Lag vaniljekremen ved å dele vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha frø og resten av vaniljestangen i en kasserolle med slippbunn. Hell over 2 dl melk, kremfløten og sukker. Varm forsiktig opp til kokepunktet. Rør sammen resten av melken og maizenna i en stor bolle og visp inn eggeplommene. Hell deretter 2/3 av den varme melken over eggeplommene litt etter litt og visp godt hele tiden. Sil blandingen og hell den tilbake i kjelen med resten av fløte/melk blandingen. Varm forsiktig opp, rør hele tiden i bunnen av kjelen slik at kremen ikke setter seg fast og når kremen tykner og det kommer bobler tar du kasserollen bort fra platen. Hell vaniljekremen i en bolle for avkjøling og legg plast direkte ned på kremen slik at det ikke blir snerk på vaniljekremen.


BOLLEDEIG:
Rør ut gjæren i melken som skal være aldri så lite lunken. Ha alle ingrediensene til bollene i bakebollen untatt smøret. Start kjøkkenmaskinen og la den gå på lav til middels fart til du har en jevn deig. Se om du trenger mere melk eller mel til passende deig og la maskinen gå i 10 minutter. Tilsett smøret i biter og nå skal maskinen gå i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving til dobbelt størrelse, det tar ca 40 - 60 minutter. Ta deigen ned på bakebordet og del den i to jevnstore deler. Kjevle ut deigen til ca. 50 x 30 cm. Smør på mykt smør, strø over kanel og sukker. Rull sammen og del i biter på ca. 3 cm som settes på bakepapirkledd stekebrett. Ha vaniljekremen i en sprøytepose og stikk spissen litt ned i midten på hver bolle og sprøyt ut en passelig mengde. Pass på at du ikke stikker spissen på sprøyteposen helt i gjennom, da vil vaniljekremen komme ut i bunnen av bollen. Sett til etterheving, pensle med egg og stek ved 210 grader i ca 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist. Når bollene er helt avkjølt smøres det på melisglasur og strøs med kokosmasse. Vil du lage hjerter, kjevler du ut deigen til ca. 2 cm tykkelse og bruker en hjerteform til å stikke ut hjerter med. Lag en grop midt på hjertet med en finger og sprøyt på vaniljekrem. Etterheves og stekes på samme måte som ovenfor, men et par minutter mindre.

 

MELISGLASUR:

100 -150 gr melis
1 ss presset sitron (kan byttes ut med vann)
1/2 - 1 ss vann
Rør sammen melis, presset sitron og vann litt etter litt til en tykk melisglasur

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar