Søk i denne bloggen

mandag 31. mars 2014

Breakfast from Heaven


Du løper garantert ikke fra frokosten når denne her står på bordet. En frokost som smaker som en dessert, men er laget av sunne rene råvarer, ja sløyfer du havregryn, kan faktisk denne frokosten brukes som dessert. Jeg har brukt lett vaniljeyoghurt og vaniljekesam, men her er det fritt frem, du kan bruke bare kesam eller bare yoghurt og du kan bruke den type yoghurt/kesam du liker best eller hva du har i kjøleskapet.



DU TRENGER TIL TO GLASS:

1 beger yoghurt (den typen du liker)
2 store ss kesam (eller doble yoghurtmengden)
1 dl havregryn 
2 ss hakkede valnøtter (eller andre nøtter)
1 stor ss solsikkefrø
1stor ss gresskarkjerner
1 stor ss rosiner
1 ss lett appelsinmarmelade (eller bruk 1-2 ss appelsin juice)
Bær etter behov: jordbær, blåbær, bringebær
Du kan bruke en bærsort eller flere, men helst ikke frosne bær.
Kiwi og banan  er også er godt alternativ.

Rens bærene og del de i biter, ha appelsinmarmeladen i en liten skål og vend bærene i marmeladen.
Bland sammen havregryn, nøttter, frø og rosiner. Begynn med yoghurt eller kesam og legg lagvis, grynblanding, bær og yoghurt/kesam. Topp med bær.


Istedet for havregrynblandingen kan du bruke en ferdig frokostblanding uten sukker. 
Du kan tilsette tørkede aprikoser som er fint hakket i stedet for rosiner, eller annen tørket frukt, det er igrunnen bare å bruke fantasien og finne sin egen gode blanding.



onsdag 26. mars 2014

Makrell med confittomater og avocado



Hva er vel bedre enn et nydelig smørbrød som attpå til er full av de helt rette ingrediensene som det er så viktig at vi spise mere av. Lager du dette til frokost eller lunsj lager du noe av det sunneste måltid du kan spise. Her er fet fisk, tomater, og avocado blandet sammen til en riktig så smakfull blanding på godt grovt brød.


                                DU TRENGER TIL 2 STORE SMØRBRØD:

2 skiver godt grovt brød
1/2 filet varmrøkt makrell
10 - 12 små tomater (gjerne flere)
1/2 finhakket rødløk
1 finsnittet vårløk
2 ts kapers (kan sløyfes)
2 ss finklippet gressløk
1 avocado
Olivenolje
Salt - pepper
Ruccolasalat eller en annen salat


Del tomatene i to og legg de i en ildfast form, ringle over god olje, dryss over litt salt og pepper. Sett formen i stekeovnen på ca. 200 grader og la tomatene stå til de begynner å falle sammen. Ta de ut av stekeovnen og la de avkjøle.


Hakk rødløken og klipp gressløken fint, bland sammen med finkuttet vårløk og de avkjølte tomatene. Rør sammen og tilsett kapers.


Du kan gjerne la brødskivene få en liten tur i brødristeren, men det er ikke nødvendig. Legg rikelig med salat på skivene og legg på noen biter makrell sammen med skiver av avocado. Legg over rikelig med tomat/løkrøre, og topp med flere makrellbiter.



tirsdag 25. mars 2014

Ovnsbakt laks på asparges med stekte potetbåter


Noe av det enkleste og beste maten du kan lage er ovnsbakt laks. I dag har jeg satt potetene i ovnen også - veldig lettvint og greit.

DU TRENGER TIL TO PERSONER:

2 laksefileter uten skinn og bein
Salt - pepper
2 ss soyasaus
Raspet skall (bare det gule) av 1/2 sitron + litt av saften
God olje
8 - 10 asparges
Ca. 4 poteter i båter


Begynn med potetene som du skrubber ekstra godt og deler i båter. Ha litt olje i bunnen på en ildfast form og legg i potetbåtene. Ringle over litt god olje og strø på salt og litt pepper. Sett formen i stekeovnen på 200 grader og la bake/steke i ca 20 minutter, men her må du bruke en spiss kniv el. for å kjenne om potetene er ferdig, for det er veldig forskjellig baketid på potetsorter.


Asparges forveller du i rikelig med kokende vann i 2-3 minutter og avkjøler i kaldt vann med det samme de er ferdig. Husk å knekke av den nederste biten på aspargesene før koking, de skal ikke brukes.
Legg laksestykkene i en liten ildfast form og øs over soyasaus, ringle over olje, og dryss på salt, pepper, raspet sitron og sitronsaft. Sett laksen inn i stekeovnen sammen med potetene og beregne tiden sånn nogen lunde slik at laksen får stå 10 - 12 minutter sammen med  potetene før de er ferdig.



mandag 24. mars 2014

Pytt i panne med spinat


Å lage pytt i panne kan være en grei måte å bruke rester på, her får du brukt kalde poteter, rester av pølse eller andre middagsrester og det vi ellers har "gjemt" på i kjøleskapet. I dag har jeg laget pytt i panne med spinat, og spinat har jeg i en tid prøvd i forskjellige retter, spinat er en matvare som er svært næringsrik og som vi så absolutt burde bruke mye mere av. Spinat inneholder jern, kalsium og  C-vitaminer bare for å nevne noe, dessuten har spinat nesten null fett, få kalorier og nesten ikke karbo. Spinat kan du bruke i gryter, omeletter, supper, drikker og er supert å blande i salaten.Er du ikke så glad i spinat, så bruk grønnkål i stedet, det er minst like bra.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

1 stor eller 2 små kokte poteter
1 raspet gulrot
1 stor kjøttpølse eller rester av kjøtt/skinke  (Ca.100 gr)
4-5 skiver bacon i biter
1 hakket rødløk
1/2 eple i små biter
Stor neve spinat
Litt finstrimlet vårløk (kan sløyfes)
Smør/olje
Pepper


Stek bacon raskt i stekepannen og legg tilside på et kjøkkenpapir. Tørk av stekepannen og tlsett litt smør/olje som du surrer løken i. Tilsett raspet gulrot og la dette få surre til det blir mykt. Tilsett pølse/kjøttbiter, potetbiter, eplebiter og spinat. La det hele få surre over svak/middels varme til spinaten faller helt sammen og alt har begynt å få litt brunfarge, det behøver ikke være så veldig godt stekt bare det er gjennomvarmt og godt blandet. Tilsett baconbitene.


Pytt i panne serveres varm med speilegg på toppen, dryss gjerne over litt frisk vårløk, gressløk eller persille, og et dryss pepper.

  

fredag 21. mars 2014

Kylling på spyd med balsamicosirup og safranrisotto


Dette er jo rene påskeretten med den gule risottoen som ser så delikat ut, og den smaker aldeles nydelig sammen med et saftig og mørt kyllingspyd, og ikke minst en spennende balsamicosirup. I tillegg til at dette er en velsmakende rett som passer både til hverdag og fest, er den enkel å tilberede. Det er lurt å legge trespydene i vann en times tid før de skal brukes, da blir de ikke svidd på tuppene mens kyllingen stekes.

DU TRENGER TIL TO PERSONER:

2 store kyllingfileter
Salt og pepper
4-6 asparges
 
RISOTTO:
 
1 1/2 dl risottoris
1 finhakket løk
1 fedd finhakket hvitløk
Olivenolje
Safran (ca. 1/2 gram)
Ca 4 dl kylling/eller grønnsaksbuljong
1 dl finrevet parmesan
 
BALSAMICOSIRUP:
 
1 1/2 dl rødvin
2 ss sukker
1/2 dl balsamicoeddik

Begynn med balsamicosirupen:
Ha alle ingrediensene i en liten kasserolle og kok opp. Slå ned varmen og la det småkoke uten lokk i ca. 20 - 25 minutter. Settes til avkjøling. Sirupen tykner litt ved avkjøling.
Skyll aspargesen og knekk av nederste delen før de forvelles i kokende vann i 2-3 minutter. Avkjøles i iskaldt vann straks de er forvellet.


Risottoen lager du ved å surre finhakket løk og hvitløk til de blir blank i litt olivenolje i en kasserolle, Tilsett risen og la den få surre med et minutt eller to. Spe med kraft litt av gangen slik at all kraften koker inn før du sper neste gang. Tilsett safran og la risen koke ferdig. Den skal ha litt tyggemotatand når den er ferdigkokt. Bland inn parmesanost i den ferdige risottoen og asparges delt i passende biter.
Mens risen koker tilbereder du kyllingen.


Del kyllingfiletene i strimler, dryss med salt og pepper før du du trer kyllingstrimlene på trespyd,
Varm litt smør/olje på stekepannen og stek spyden over middels varme til de er gjennomstekt. Det er viktig at du snur på spydene under veis.


Legg kyllingspyd og risotto på tallerkener, lunk balsamicosirupen og øs litt av den over kyllingen. Pynt med persille.


tirsdag 18. mars 2014

Frokost på glass med spinat og ananas


Dette er en smoothie som smaker friskt, godt og er et fullverdig måltid, til frokost når du ikke er så sulten og er ypperlig til et mellommåltid. Veldig enkelt å få barna til å drikke denne her og de er på god vei til 5-om-dagen. Helst skal det være fersk ananas i denne smoothien, men nærbutikken min hadde ikke ananas i dag så det ble en liten boks ananas uten tilsatt sukker, ikke fullt så godt, men som en nødløsning -


DU TRENGER TIL 2-3 GLASS:

1 raspet eple
1 banan i biter
Ca. 1 1/2 - 2 dl ananas i biter
2 store never med spinat
Litt presset sitron
Vann

 

Bland alle ingrediensene utenom vann i en  blender eller en smoothiemaskin, og la maskinen gå til du ser at alt er blandet godt. Tilsett vann til passende tykkelse på smoothien.


mandag 17. mars 2014

Scones med rosiner


Jamen ble det nystekte scones til søndagslunsj i dag, og med appelsinmarmelade og nyrørt bringebær- og siden det er ytterst sjelden jeg baker scones var det kjekt at disse ble riktig så gode.
Hadde nesten glemt hvor lettvint det egentlig er å bake scones, så nå har vi noen i frysen også til en senere anledning.


DU TRENGER TIL CA. 16 SCONES:

800 gr hvetemel
1 ts natron
 1/2 ts bakepulver
1 ts salt
1 ss sukker (kan sløyfes)
1 stort egg
1 1/2 dl rosiner (kan sløyfes)
Ca. 4 dl melk

Bland alt det tørre i en bakebolle og lag en stor grop i midten. Pisk samme egget og det meste av melken og hell det i melgropen. Elt sammen med rene hender  og bruk resten av melken hvis det trengs. Du skal ha en fast, men litt klissete deig.  Ikke arbeid deigen mere enn høyst nødvendig. Ta deigen ned på melet bakebord, kna den lett til en rull som kjevles eller trykkes ut til et rektangel på ca. 2 1/2 cm. tykkelse.


Bruk et pizzahjul eller en skarp kniv og del opp i snipper.


Legg snippene over på en bakepapirkledd stekeplate.
 

Scones stekes ved 200 grader i ca 15 minutter.

Scones avkjøles på rist, smaker nydelig med marmelade av ulike typer og gjerne en rømmeklatt. Kan fryses, men er best når de tines ved ca. 150 grader i stekeovn etter at de har 
vært fryst.


lørdag 15. mars 2014

"Godbit"


Er du som jeg glad i sild og har et par sildefileter til overs,, bør du prøve disse "godbitene" her, har du ikke sild tilovers, går det godt an å kjøpe et par sildefileter, enten kryddersild eller vanlig sursild.  Det er ikke så mye som skal til,  litt rømme, noen biter sild, litt løk og kokt egg. Disse "godbitene " passer til kvelds, på tapasbordet, eller til lunsj, er du sildeelsker vil du nok like disse her.

DU TRENGER TIL 12 SILDEBITER:

4 kokte poteter
Ca. 1 1/2 - 2 dl rømme eller creme fraiche
12 litt store sildebiter
1/2 rødløk
2 hardkokt egg
Litt finhakket rødbeter (kan sløyfes)
Noen gressløk strå
Flatbrød


Del potetene i tykke skiver og legg de på et fat eller en skjærefjøl. Legg på en klatt rømme og en sildebit oppå rømmen. Topp med hakket egg, rødløkskiver og pynt med rødbeter og gressløk. Flatbrød og et glass øl smaker godt ved siden av, så er det bare å kose seg med en riktig god sildebit.


fredag 14. mars 2014

Sjokolademousse uten tilsatt sukker



Det er mange som gjerne vil minske sukkerinntaket både til seg selv og familien. Vi begynner vel alle å få gode kunnskaper om matvarer som inneholder mye sukker og hvor skadelig det egentlig er med stort sukkerinntak, men der vanskelig å unngå sukker når man skal bake eller lage en dessert. Jeg har funnet frem til denne sjokolademousseen som kan lages uten tilsetning av sukker  og alikevel er både luftig og nydelig på smak.

DU TRENGER:

200 gr mørk sjokolade ( 70 % eller 80 % )
4 eggeplommer
2 ts steviasukker (kan sløyfes)
4 eggehviter
3 1/2 dl kremfløte
Pisket kremfløte til pynt


Smelt sjokoladen i vannbad, rør forsiktig rundt slik at det ikke blir klumper i sjokoladen. Pisk eggehvitene helt stive, så stive at du kan snu skålen opp ned. Jeg pleier alltid å ta en ekstra vask på skål og visper før jeg pisker eggehviter, det er viktig at du bruker helt rene redskaper og at det ikke er eggeplommerester i eggehvitene når du skal piske eggehviter. Pisk kremfløten nesten helt stiv og pisk eggeplommene med stevia hvis du bruker det.
Bland den smeltede sjokoladen i eggeplommene, bland inn kremfløten og vend forsiktig inn de stivpiskede eggehvitene til slutt, først litt mere enn halvparten og så resten til slutt.
Hell sjokolademoussen i porsjonsskåler eller en stor skål og sett til avkjøling i kjøleskapet. Serveres med pisket krem eller bær.



torsdag 13. mars 2014

Lakseretter


Vi hører stadig at vi spiser for lite fet fisk, det er det lett å gjøre noe med. I "gamle dager" var avkokt laks med agurksalat en vanlig festmat til ulike anledninger, og jeg kan huske utallige laksemåltider med laks og agurksalat jeg bokstavelig talt har tygget meg igjennom der laksen har vært overkokt, agurksalaten i sureste eller søteste  laget, og det var en del år jeg ikke orket å spise laks.


I dag har vi heldigvis mange andre måter å tilberede laks på, og det er rett og slett bare fantasien som bremser oss, Til laks kan du brukes det meste som tilbehør og laks er virkelig festmat.
På bloggen min finner du ca. 30 lakseretter med forskjellig tilbehør, så prøv deg frem, det er ingen grunn til å ikke spise fet fisk, og oppskriftene finner du her




tirsdag 11. mars 2014

Pesto Swirl Bread




Til suppemiddagen får du knapt noe bedre enn disse pestosnurrene her. Myke inni, sprø på toppen og veldig smaksrike. Av denne porsjonen får du 18 - 20 stykker, så her kan du putte noen i frysen og ha på lur, de er like gode til salat som til suppe. Dette er bakst som er vel verd et forsøk, er faktisk litt avhengighets skapende vil jeg si.


Les gjennom oppskriften og finn frem alle ingrediensene før du begynner å bake slik at du vet at du har alt det du skal bruke, sett på yndlingsmusikken din, da går arbeidet så mye lettere. og det blir trivelig på kjøkkenet.

DU TRENGER:

6 dl hvetemel + 5 dl hvetemel
Knapt 2 ss sukker
2 ts salt
1 pk tørrgjær
1 ts hvitløkspulver
4 - 5 drag med pepperkvernen (eller 1 ts pepper)
1/2 ts røde pepperflak (knuses i mortel)
4 ss olje
2 1/2 dl lunkent vann
 2 1/2 dl skummet kultur melk
1 egg
Ca. 1 dl pesto


Bland 6 dl hvetemel og alt det tørre i en arbeidsbolle (unntatt de 5 dl mel). Bruk helst en kjøkkenmaskin. Varm vannet og hell det i melken slik at blandingen blir lunken, tilsett egget, og pisk lett sammen. La maskinen gå mens du heller melk/egg blandingen i det tørre og la maskinen gå minst 3-4 minutter. Hell i halvparten av det resterende melet og bland det inn i deigen mens maskinen går sakte, hell i resten av melet og bland det forsiktig inn i deigen. Ikke arbeid mere enn nødvendig når du arbeider inn det siste melet.
Dekk bollen med plast og sett til heving på et lunt sted, og la heve til ca. dobbelt størrelse, det tar ca 1 time.


Ta deigen ned på bakebordet, del den i to og kjevle ut hver del til en rektangelformet leiv. Smør på basilikum og rull sammen til en rull. Det er lurt å la den siden av leiven som vender fra deg, ha en liten kant som er ren for pesto, og så ruller du sammen fra den siden som er nærmest deg, da får du festet kanten på rullen slik at ikke snurrene åpner seg.


Jeg har stekt mine snurrer i store muffinsformer, jeg synes de blir penest slik, men snurrene  kan godt settes rett på bakepapirkledd stekeplate.


La pestosnurrene få etterheve ca 20 - 30 minutter, og la de stekes ved 175 grader i 12-15 minutter.
Avkjøles på rist.