søndag 22. juni 2025

Røkt laks med syltet rødløk og ostekrem


 Denne lille retten smaker fantastisk og den ser riktig så innbydende ut. Passer godt til lunsj, som forrett eller  som en liten kveldsrett. Rask å lage og du trenger ikke all verdens ingredienser. Jeg lager rugbrødchips selv av tynne skiver mørkt rugbrød som jeg pensler med olje, strør på litt havsalt og steker i ovnen, men du kan kjøpe rugbrødchips i butikken også. 

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca. 60 gr. creme fraiche 17 %

Ca. 60 gr. snefrisk med dill eller kremost naturell

Litt presset sitron

Salt - pepper

Ca.130 gr røkt laks i tynne skiver

Salat, helst flere typer

Syltet rødløk

Urter av det du har

Rugbrødchips 

Rør sammen ost, creme fraiche, sitronsaft, salt og pepper som settes i kjøleskapet til det skal brukes.

SYLTET RØDLØK:

1 stor rødløk i tynne skiver

1 dl sukker

1 dl eddik

1/2 dl vann

Ha den tynt oppskårne løken på et glass eller skål. Kok opp sukker vann og eddik, rør til sukkeret smelter. Hell den kokende laken over rødløken. Settes i kjøleskapet i minst to timer.

Legg små topper med ostekrem på tallerkenen, dryss over salat, legg på røkt laks i tynne skiver og topp med syltet rødløk, urter og mere salat. Serveres med rugbrødchips.


 

lørdag 14. juni 2025

Mac and cheese med bacon, erter og spinat

 

 Enkel middag med kun en form i ovnen, en riktig så god kremeet pastarett som både store og små vil elske. Smaker ekstra godt med en frisk tomatsalat og et godt brød i tillegg.

DU TRENGERTIL 2 PERSONER:

Ca. 120 gr makaroni

Ca. 100 gr bacon i små biter

Ca. 30 gr smør

2 ss hvetemel

Ca. 2 dl melk

Ca 1-2 dl grønnsaksbuljong

Ca. 80 gr revet ost

Pepper 

Liten pose spinat

Ca. 50-60 gr frosne erter

Parmesan til topping

Kok pastaen 2 minutter mindre enn det som står på pakken. Skyll i kaldt vann og sett den tilsides. Stek baconterningene og la de renne av på et husholdningspapir. Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Spe med grønnsaksbuljong litt etter litt mens du rører hele tiden og spe deretter med melken. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Tilsett revet ost og rør til osten smelter. Smak til med pepper. Legg i frosne erter og spinat, vend rundt til spinaten faller sammen, tilsett de stekte baconterningene og makaronien. Fordel blandingen i en ildfast form og strø over revet parmesan. Sett formen i stekeovnen ved 225 grader og gratiner i ca. 15 minutter.


 

torsdag 12. juni 2025

Tomatterte med brie og timian

 

Smaker nydelig nystekt som middag eller lunsj, men er også fantastisk kald dagen derpå. Ta med en bit i lunsjpakka til jobben eller i matboksen på tur.

DU TRENGER:

1 ferdig paideig eller en hjemmelaget 

2 store rødløk i tynne ringer

Ca. 2 ss finhakket soltørkede tomater

3-4 ss olivenolje

1/4 potte timian, bare bladene

2 ss balsamicoeddik

1 trekant brie

2 store tomater

Pepper - salt 

God olje til å dryppe over ved servering 

 

 Trykk paideigen ut i bunnen på en paiform og prikk den med en gaffel. Hell olje i en stekepanne, la oljen bli varm, men ikke så varm at den ryker. Legg i rødløk, balsamicoeddik, timianblader og litt salt og pepper. La dette surre over middels varme i ca 20 minutter. Løken skal kun bli blank og myk, ikke brunes. Hakk fint de soltørkede tomatene og dryss de over paideigen. Legg på den stekte løken, ost i skiver og skiver av tomater på toppen. Stekes ved 180 grader i ca. 40 minutter. Ringle over god olje ved servering