mandag 31. oktober 2016

Kjøttpudding med fetaost


Egentlig skal denne kjøttpuddingen lages av lammedeig, men det var det smått med da jeg handlet i dag, så det ble kjøttpudding av malt oksekjøtt (karbonadedeig) istedet. Kjøttpuddingen ble smakfull, godt kryddret og det var veldig godt med fetaosten som gjorde kjøttpuddingen veldig saftig.

TIL EN KJØTTPUDDING NOK TIL 3-4 TRENGER DU:

500 gr karbonadedeig
2 egg
1 1/2 dl melk
2 ss potetmel
Raspet skall av 1/2 sitron
1 ts rosmarinkrydder
Ca. 3 ss grovhakket persille
2 fedd finhakket hvitløk
Ca. 1 ts salt
Pepper
Ca. 80 gr fetaost i små terninger


Rør alt untatt fetaosten godt sammen i en rørebolle, bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilslutt vender du forsiktig inn fetaostterningene. Legg farsen i en liten form og stek kjøttpuddingen ved 180 grader i ca. 1 time. Serveres med ovnsbakte rotgrønnsaker og potetbåter sammen med tzatziki. Oppskrift på god tzatziki finner du her


lørdag 29. oktober 2016

Boulevardier


Man kan gjerne ta en cocktail i stedet for fredagspilsen, Boulevardier er en slik drink som du kan kose deg med, akkurat passe søt, og den lille bitterheten fra campari, og i tillegg ser den ekstra delikat ut. Passer som velkomstdrink eller bare til kos.


DU TRENGER:

Like deler:
Noilly Prat
Campari
Whisky

Fyll en blender med isbiter og hell over alle ingrediensene. Rist godt og sil over helst i avkjølte glass.


fredag 28. oktober 2016

Posespøkelse


DETTE TRENGER DU:

Små hvite poser 
Svart papir 
Lim
T-lys

Klipp ut øyne og munn i svart papir som limes på hvite papirposer. Åpne posene slik at de står stødig og sett i et T-lys i bunnen. Pass på at ikke posene "heller" over lysene. Det sier seg selv at man ikke skal forlate et lys som brenner i en papirpose.

Ingefærshot


Ingefærrot har i århundre vært brukt som medisin og som smak til matretter, nå er ingefærrot mere populær enn noen gang. Det sies at ingefær har mange gode og sunne egenskaper blant annet skal det være godt for å styrke imunforsvaret. Om det er sannhet i påstanden vet jeg ikke, men det koster lite å forsøke. Her er oppskriften på en shot med ingefærrot og sitron, skarp, du kjenner den river litt i halsen, men god på smak.

DU TRENGER TIL 4 PORSJONER:

Saften av 1 sitron
Ca. 12 gr ingefær
1 dl vann
Honning eller annet søtningsmiddel (kan sløyfes)


Skrell ingefæren og riv eller hakk den grovt, press sitronen og ha alle ingrediensnen i en blender og kjør til alt er godt most. Sil blandingen og hell i shotglass.


torsdag 27. oktober 2016

Tomatsuppe med krydderost


Det er kjekt å lage suppe, her kan du virkelig bruke det du har i skapet og ikke minst fantasien. Tomatsuppe er noe av det enkleste og raskeste jeg lager til middag, så hvorfor så mange kjøper og bruker suppeposer har jeg aldri riktig forstått. Ta frem alle råvarene før du begynner så går alt raskt og greit.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

1 hakket løk
1 fedd hakket hvitløk
1-2 ss olivenolje
1 1/2 ss tomatpure
1 boks (400gr) hermetiske tomater
Vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 ts basilikum
1 klype sukker (kan sløyfes)
2 ss smøreost med urter
2 ss lett creme fraiche eller en skvett kremfløte
Salt - pepper
GARNITYR: egg og urter


Ha olje i den gryten som du skal koke suppe i. Tilsettt løk og hvitløk og la dette surre i oljen til løken blir blank, ikke bruk for sterk varme. Når løken er passe blank og myk, tilsetter du buljongterningen, tomatpuren og basilikum og lar dette surre samme litt. Hell over de hermetiske tomatene og kjør alt glatt med en stavmikser. Kok opp, tilsett smøreosten og creme fraiche og vann til du får en passelig konsistens på suppen. Smak til med salt og pepper, kok opp og server suppen med  egg og krydderurter som garnityr, og selvfølgelig et godt brød.


tirsdag 25. oktober 2016

Grove bruschetta med chilitomater og chorizo


Bruschetta er godt uansett når på dagen den spises, som forrett, lunsj, tapas eller som en super kveldsrett. Bruschetta kan lages kald eller varm og kan varieres i det uenderlige. Vanligvis er bruschetta laget med lyst landbrød eller skiver av baguett, jeg sverger til grovbrød og det blir kjempegodt.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

2 finhakket sjalottløk
Ca. 1/4 finhakket chili
12 - 14 småtomater delt i fire
Ca. 60 - 70 gr chorizo i biter
God olivenolje
Pepper
1/2 dl presset appelsinsaft
Ca. 1 neve grovhakket basilikum


Ha olivenolje på stekepannen og legg i finhakket sjalottløk når oljen er varm. La løken surre 3-4 minutter og tilsett finhakket chili. Rør rundt og tilsett chorizo i biter og tomater. La alt surre videre til tomatene begynner å falle sammen, kvern over litt pepper og tilsett appelsinsaften. Rør rundt og la alt småkoke til det tykner. Legg tomatrøren på grovt brød og nyt et smakfullt måltid.


mandag 24. oktober 2016

Ovnsbakt torsk med pestotopping, bacondryss og bakte småpoteter


En fin måte å servere torsk på er å bake torsken i ovnen, den blir saftig og får en fin mild smak. Sammen med rustikke poteter, pestotopping og et dryss av bacon, smakte denne retten fantastisk godt, og ikke minst veldig lettvint.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

4 torskefileter uten skinn og bein
Salt og pepper
God olje
Ca. 4 ss god pesto
8 skiver bacon

POTETER:

14 - 16 småpoteter
1 stor fennikel
1 - 2 rødløk
Maldonsalt
Pepper
God olje
3-4 kvaster rosmarin


Skrubb potetene og tørk de med et kjøkkenpapir. Del rødløk og fennikel i tynne båter og legg de sammen med potetene i et ildfast fat eller form. Ringle over god olje, strø på salt og pepper og legg på noen rosmarin kvaster. Bakes i stekeovnen ved 200 grader i ca . 20 - 30 minutter alt etter hvor store poteter du har. De aller minste er ferdig etter 20 minutter. Ha litt god olivenolje i et ildfast fat og legg i fiskefiletene, strø på salt og pepper og legg ca. 1 ss pesto på toppen av hver filet. Bak fiskefiletene i stekeovnen ved 200 grader i ca 12 minutter. Sprøstek bacon mens fisken står i ovnen, og dryss baconbiter over fisken ved servering.


lørdag 22. oktober 2016

Butterdeigputer med eple og vaniljekrem


Med en pakke butterdeig i fryseren tryller du raskt frem disse lekre godbitene fyllt med eple og vaniljekrem. Riktig så sprø og gode er de, så det er ingen unnskyldning for å ikke ha noe å servere til kaffen.


DU TRENGER:

4-5 plater ferdig butterdeig
1 stort eller 2 små epler i små biter
Ca 1 1/2 dl vaniljekrem
1 ts kanel
2 ss demerarasukker
1 ss presset sitron
1 egg til pensling


Tin butterdeigplatene i ca 1/2 time på kjøkkenbenken. Skrell og kutt opp eplet i små biter. Rør sammen presset sitron, sukker og kanel og bland inn eplebitene. Kjevle butterdeigen slik at den blir litt tynnere, prikk med en gaffel og del hver plate i to på tvers. Legg på vaniljekrem og epler, pensle rundt kanten på butterdeigplaten, brett sammen og bruk en gaffel til å presse kantene godt sammen. La butterdeigputene hvile i ca 10 - 15 minutter, pensle de med sammenpisket egg og stek ved 200 grader i ca. 20 minutter. De skal bli pent brune, men pass på at de ikke blir stekt for lite, da blir de seige og ikke sprøe.


fredag 21. oktober 2016

Kyllinggryte med eplemost


Har du først laget denne kyllinggryten en gang så vi du lage den om-igjen og om-igjen, det gjør ihvertfall jeg. Dette er en gryte som er rask å lage, som er skikkelig velsmakende og som de fleste liker, og dette er mat som du kan servere til gjester eller som en helt vanlig hverdagsmiddag. Gryten kan spises som den er, men det smaker godt med ris eller pasta som tilbehør og det smaker nydelig med et godt brød til som focaccia eller nanbrød. Skal du servere denne gryten som klubbmat eller til andre gjester, kan den godt lages dagen i forveien, men eplebåtene må du legge i rett før servering

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

2 epler uten skall og i båter
Smør/olje
3 stilker selleri i små biter
Ca. 1 purre i tynne ringer
Ca. 100 - 150 gr bacon i små biter
Ca. 1/2 l sopp i skiver/biter
Ca. 1 ss dijon sennep (gjerne en grov type)
Ca. 6 dl eplesider eller eplejuice
1 kyllinbuljong
4 kyllingfileter i biter (ca 3x3 cm)
1 stor ss tomatpure
2 - 3 ss creme fraiche
1 ts maizenna utrørt i litt eplemost
Salt - pepper


Ha smør på stekepannen og stek eplebåtene raskt på middels varme til de så vidt begynner å bli myke, sett eplebåtene tilsides. Ha mere smør/olje på stekepannen og stek kyllingbitene pent brune og legg de i den gryten som retten skal lages i. Stek bacon og sopp på samme måten, og til slutt lar du grønnsakene få surre på stekepannen til de begynner å få litt farge før du legger de også i gryten. Hell på eplemost, legg i kyllingbuljongterning og tilsett tomatpure og sennep. Kok opp og la gryten få koke i ca. 20 minutter. Rør inn creme fraiche, smak til med salt hvis det trengs, husk at baconet er salt, så smak deg frem. Smak til med pepper, og tilsett maizenna hvis gryten virker for tyntflytende, kok opp og legg eplebåtene i gryten rett før servering.



torsdag 20. oktober 2016

Asparges med brie og confittomater


Dette er en nydelig og lekker forrett som er enkel og rask å tilberede. Litt forarbeid må til, og så må retten ha en rask tur i stekeovnen sånn omtrent når gjestene setter seg til bords. I stedet for tomater, kan du bruke spekeskinke eller eplebåter surret myke i smør på stekepannen.


TIL 4 PERSONER TRENGER DU:

16 asparges
8 tykke skiver brie
Ca. 12 småtomater, gjerne flere typer
God olivenolje
Flaksalt
Pepper
1/2 ts timian eller provencekrydder


Tomatene deles i to og legges i et lite ildfast fat. Ringle over god olivenolje og strø på litt flaksalt, litt pepper og timian eller provencekrydder. Sett tomatene i stekeovnen på 200 grader i ca 10 - 15 minutter, eller til de faller sammen. Brekk av den nederste biten av aspargesene, og forvell de i rikelig med kokende vann tilsatt litt salt i ca. 2 - 3 minutter. Avkjøl aspargesene straks i iskaldt vann. Legg fire og fire asparges sammen på en bakepapirkledd stekeplate og legg over osteskiver. Sett stekeplaten i stekeovnen på 225 grader rett før gjestene ssetter seg til bords. Osten smelter på noen få minutter, så pass på , den skal ikke flyte helt utover. Legg asparges med ost over på tallerkener, og legg over confittomater. Serveres straks og gjerne med en skive toast.


onsdag 19. oktober 2016

Ragù Napoletano


Denne fantastiske italienske kjøttgryten laget på malt oksekjøtt/karbonadedeig og grønnsaker er utrolig rik på smak. Første gang jeg spiste denne retten var den kryddret med basilikum, og det skal den egentlig være, jeg hadde ikke basilikum i dag, så jeg brukte timian, det smakte aldeles nydelig, så det anbefaler jeg virkelig.


TIL 3-4 PERSONER TRENGER DU:

Ca. 500 gr malt oksekjøtt (karbonadedeig)
Ca. 150 gr bacon i små biter
1 - 2 gulrøtter i små biter
2 skiver selleri i små biter
3 sjalottløk i biter
1 boks hermetiske tomater
2 - 3 fedd finhakket hvitløk
1-2 glass rødvin
1 liten klype chilipulver
2 kvaster timian (1-2 ts tørket timian)
2 biter sitronskall (bare det gule
Salt - pepper

Brun det malte kjøttet på samme måten som når du lager kjøttsaus til spaghetti og hell det over i den gryten som du skal lage retten i. Ha litt smør på stekepannen og brun baconbitene lett, og legg de over i gryten. Surr grønnsakene i baconfettet til det så vidt begynner å få farge, og hell grønnsakene over i gryten. Kok opp gryten, tilsett boksen med hermetiske tomater og hvitløk. krydre med timian, chilipulver, salt, pepper og sitronskall. Spe med vin til du får en passende konsistens på gryten, skru ned varmen på kokeplaten og la gryten stå og surre i en times tid. Smak til med mere krydder og salt, hvis det trengs. Serveres med pasta eller ris, og en god salat.


tirsdag 18. oktober 2016

Tomatterte med vårløk og blåmuggost


Dette er virkelig en godbit, og en godbit som alle kan lage, den kan lages med paideig, eller den kan lages med den snarveien som jeg har tatt i dag, med butterdeig fra frysedisken, fantastisk godt blir det uansett. Jeg har laget terten i en liten form som er nok til to.


DU TRENGER TIL CA. 2 PERSONER:

3-4 plater frosen butterdeig 
3 vårløk i tynne ringer
1-2 fedd finhakket hvitløk
12 - 16 småtomater delt i to 
Ca. 100 - 140 gr blåmuggost
Ca. 80 -100 gr  chèvre eller brie
2-3 ss raspet parmesan
Pepper
God olje


Legg butterdeigplatene på kjøkkenbenken slik at de tiner. Kutt opp vårløken og hakk hvitløken, ha litt olje på stekepannen, la det bli varmt og legg i vårløk og hvitløk som får surre i oljen til det blir mykt, men ikke brunt og sett det tilsides. Legg butterdeigplatene kant i kant og kjevle ut til en en leiv passelig til den formen du akal bruke. Legg deigen i formen slik at det rekker litt opp på kantene. Prikk bunnen med en gaffel og fordel den surrede vårløken utover bunnen på terten. legg på delte tomater, dryss på litt pepper og fordel osten over. Strø på raspet parmesan til slutt.
Stek ved 200 grader i ca. 20 minutter.



mandag 17. oktober 2016

Pølser og pasta i kremet saus


Pasta og pølser er mat som barn liker, og denne pølseformen her er ikke noe unntak. Formen er lettlaget og er en god hverdagsmiddag, lager du dobbelt porsjon blir det litt til overs til kvelds også.

TIL CA. 3 PERSONER TRENGER DU:

Ca. 300 gr pølser (gjerne grove pølser)
1/2 purreløk i strimler (ca. 5 cm)
1 fedd finhakket hvitløk
1 liten boks mais
Ca 150 gr pasta av valgfri type
1 boks lett creme fraiche
1 1/2 ss tomatpure
1/2 - 1 liten ts sambal olek
Salt - pepper
Smør
Ca. 2 dl reven ost


Kutt pølsene opp i skiver eller strimler, stek de raskt i smør på stekepannen og sett tilsides.
Kok pastaen etter anvisningen på pakken og skyll den i kaldt vann når den er ferdigkokt. Ha litt mere smør på stekepannen og stek raskt purreløk og hvitløk og bland inn mais . Bland sammrn pølse, pasta og purreløkblandingen i et ildfast fat. Rør sammen creme fraiche, sambal olek og tomatpure og vend det inn i pølseblandingen. Strø over reven ost og gratiner i stekeovnen ved 225 grader i ca. 15 - 20 minutter, til osten får litt farge. Serveres med salat.

lørdag 15. oktober 2016

Lammefrikasse` med høstens beter


Lammefrikasse smaker alltid like godt og spesielt god blir lammefrikasse når den er spekket med masser av høstens  gode ferske grønnsaker, da er den en fryd for både øyne og gane.

 DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 - 1,4 kg lammekjøtt
Ca. 3 ts salt
1 ts hele sorte pepperkorn
2 - 3 store gulrøtter i biter
1/2 sellerirot i biter
1 stor løk i båter
2 gulbeter i båter
2 hvite beter i båter
2 purre i store biter
1 -2 persillerøtter i biter
 
SAUS:
 
4 ss hvetemel
Ca. 6 dl kraft
Ca. 3 dl matfløte
Salt - pepper

Oppskriften på selve frikasse sausen og fremgangsmåten på frikasseen finner du her


fredag 14. oktober 2016

Skogsgryte med viltkjøtt


Denne gryten er laget på blandet småkjøtt av hjort, dådyr og elg, men det er ingen ting i veien for at den kan lages av bare en av kjøttsortene eller av reinskjøtt, og det er en grei gryte å lage av reinskav. Gryten har en kraftig smak, og får en egen sødme av tyttebærsyltetøy. Som tilbehør liker jeg aller best potetmos, men bakte poteter i ovn er også innmari godt. Får du ikke kantareller i butikken der du bor, så kan du bruke en annen slags sopp.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca. 400 gr viltkjøtt
1 /2 grovhakket løk
Ca. 1 liter kantareller 
1 stor ss tyttebærsyltetøy
1 dl kremfløte
1/2 dl vann
1/2 ts maizenna
2 dl creme fraiche (gjerne den lette typen)
1/2 ss soya
1 /2 ss kalvefond  
1/2 ts timian
Salt - pepper
Smør


Begynn med å steke kjøttet pent brunt i smør, pass på at smøret er skikkelig varmt før du legger i kjøttet, og legg i litt av gangen. Legg kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdig stekt. Surr løken i litt smør til den blir blank og myk, og surr soppen i smør til den begynne å få farge. Bland sopp og løk sammen med kjøttet, hell over vann, halvparten av kremfløten og creme fraiche. Kok opp og tilsett soya, kalvefond, timian og salt og pepper. La gryten småkoke i ca. 10 mintter, tilsett tyttebærsyltetøy og kok videre i noen minutter. Rør ut maizenna i resten av kremfløten og rør det inn i gryten. Kok opp, smak til med mere krydder hvis det trengs.

torsdag 13. oktober 2016

Frikadeller med syltet rødløk og lune tomater


Danskene har et spesielt forhold til frikadeller, og de danske frikadellene er variert på utallige måter. Jeg synes frikadeller er godt, men her hos oss bruker vi helst karbonader. Vil du ha oppskrift på gode frikadeller finner du en her
I dag har vi spist disse nydelige frikadellene med syltet rødløk og lune tomater, en fantastisk god kombinasjon.
 

 DU TRENGER TIL 3-4 PERSONER:

3 - 4 rødløk i båter
4 ss balsamicoeddik
1 ss brunt sukker
2 ss smør
Liten skvett rødvin (kan sløyfes)
Salt - pepper

Ha smør på stekepannen, la det smelte og bli varmt, men ikke brunt. Legg i rødløken og la den surre på middels varme til den blir myk, så tilsetter du sukker, rødvin og balsamico. La dette surre på middels varme til sukkeret er smeltet.


LUNE TOMATER CA 3-4 PORSJONER:

12 - 14 småtomater delt i to
Ca. 4 vårløk i ringer
1 ss balsamicoeddik (helst hvit)
Smør/olje
Salt - pepper

 Ha smør/olje på stekepannen og la det bli varmt, legg i vårløken og la den surre til den begynner å bli myk. Legg i tomatene, vend forsiktig og når tomatene begynner å falle sammen er de ferdige.