lørdag 31. mai 2014

Mandelkake med appelsinkrem


Når mandelbunnen er litt seig, og kremen oppå kaken er deilig myk og frisk på smak er dette  en av mine yndlingskaker. Ikke bare er denne kaken aldeles nydelig, men den er også rask å bake og pynting er det heller ikke noe å kvie seg for, kremen bare legges oppå kaken og noen mandarinbåter danderes litt rundt om kring.


DU TRENGER TIL MANDELBUNN:

4 eggehviter
200 gr sukker
250 gr malte mandler (med skall)
1 strøken ts. bakepulver

Pisk eggehvitene helt stive mens du tilsetter sukkeret litt etter litt. Husk gullende ren visp og arbeidsbolle, og at det ikke er en "anelse" eggeplomme sammen med hvitene. Eggehvitene skal være så stive at du kan snu bollen på hodet mens eggehvitene sitter fast i bunnen av arbeidsbollen. Bland bakepulveret med de malte mandlene og vend det forskitig inn i eggehvitene med en slikkepott.
Bruk en rund form ca. 22 - 23 cm i diameter, og dekk bunnen med bakepapir. Hell røren i formen, sett formen på nederste rille i stekeovnen og stek ved 170 grader i 35 - 45 minutter.
Mandelbunnen kan godt bakes dagen i forveien, oppbevares i formen tildekket med plast. Kaken kan også fryses i formen.


APPELSINKREM:

3 eggeplommer
1 3/4 dl kremfløte
Zest av 1 appelsin
1/2 dl presset appelsinsaft
2 toppede ts potetmel
2-3 ts vaniljesukker
3 pl gelatin + 2-3 ss fløte til å smelte gelatinen i
1 1/2 dl pisket kremfløte 
1 liten boks hermetiske mandariner

Legg gelatinplatene i kaldt vann 5-7 minutter. Ha eggeplommer, kremfløte, potetmel, zest og appelsinsaft i en kasserolle. Varm opp over middels varme til det begynner å tykne, det SKAL IKKE KOKE. Ta kjelen av kokeplaten, smelt gelatinen i 2-3 ss fløte og rør det inn i kremen og rør inn vaniljesukker. La kremen avkjøles i kjøleskapet. Pisk kremfløten og bland den inn i eggekremen når eggekremen er helt kald. La de hermetiske mandarinene få renne godt av seg i et dørslag el. og bland de inn i eggekremen. Ta av noen til pynt.
Legg den kalde kremen oppå kaken, og pynt med mandarinbåter.




fredag 30. mai 2014

Nacho-grateng (glutenfri)


Når det står Tex-Mex på menyen er det like greit å gjøre det på denne måten, nachos blir ikke bedre enn dette her. Jeg må tilstå at jeg av og til synes dette er virkelig godt,  men - bare av og til - så bare prøv nachos på denne måten neste gang. Bruker du glutenfri nacho-chips er denne retten glutenfri.

DU TRENGER TIL TO-TRE PERSONER:

400 gr karbonadedeig
Litt olje
Ca. 1 dl vann
1-2 ts tacokrydder (smak deg frem)
3-4 vårløk
Liten boks kidneybønner (285 gr)
1 pose nachochips
1 boks hakkede hermetiske tomater
Liten boks maiskorn
Litt chili
Revet ost


Varm olje i en stekepanne og surr karbonadedeigen godt. Ha karbonadedeigen over i en gryte og tilsett vann og tacokrydder, ikke tilsett for mye krydder, det kan lett bli ganske sterkt, så smak deg frem. Har du hjemmelaget tacokrydder er den ofte sterkere enn den du kjøper, så da kan du muligens sløyfe chili. Kok opp og la småkoke til vannet er kokt inn. Kutt opp vårløk i tynne ringer, skyll bønnene godt under kaldt vann, la de renne litt av.
Legg nachochips i bunnen av en ildfast form, legg over karbonadedeigen, så bønner over og topp med mais, bønner og vårløk. Dryss over raspet ost og putt nacho-chips rundt kanten. Stekes midt i ovnen ved 220 grader i ca 8 - 10 minutter. Serveres med en frisk salat og rømmedressing.



torsdag 29. mai 2014

Røkelaks med pepperrotkrem


Dette er en lekker lunsj eller aftensmat. Bruk grovt brød, gjerne ett brød med hele korn slik at det er litt å bite i. Den syrlige pepperotkremen smaker nydelig til røykelaks. Deler du skivene i fire, kan dette utmerket brukes som en forrett ellet tapas/fingermat.

DU TRENGER TIL 4 HALVE SKIVER

4 skiver godt brød
Blandet salat
Smør på skivene hvis du liker det
8 skiver røykelaks
2 ss creme fraiche
1 ts  dijonsennep (gjerne den med urter)
1/2 - 1 ss revet pepperrot (kan bruke fra tube)
Noen dråper limesaft
Salt - pepper
Revet limeskall

Rist skivene i brødrister eller på stekepannen i litt olje eller smør, la skivene bli helt avkjølt før du legger på salat og laks. Bland sammen creme fraiche, sennep, limesaft, salt, pepper og smak deg frem med pepperrot.  Legg salat på skivene og legg på laks og pepperrotkrem.
Pynt med revet limeskall.



onsdag 28. mai 2014

Kjøttboller (kebab) på spyd med asiatiskinspirert salat


Jeg har brukt karbonadedeig til denne retten her, men vanlig kjøttdeig eller kjøttdeig av lam er like bra. Salaten smaker friskt og "litt annerledes", men utrolig god. Ris eller nudler smaker godt som tilbehør, og gjerne en dressing av yoghurt som er godt krydret.

     DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

400 gr karbonadedeig
2 ts rød curry paste
2 ss fish sauce
Klype sukker
1 toppet ts potetmel
Liten skvett vann
Litt pepper
1 egg.
Smør/olje til steking
Trespyd til å tre kjøttbollene på


Ha alle ingrediensene til kjøttbollene i en arbeidsbolle og rør godt sammen. Bruk en sleiv eller rene hender, jeg synes rene hender er aller best til slikt arbeid.
Ha smør/olje på stekepannen og la det bli middels varmt. Ha vann på hendene og rull avlange
kjøttboller som stekes pent brune på alle kanter på stekepannen, slå ned varmen når kjøttbollene er brune, og stek videre til du er sikker på at de er gjennomstekte.. Tre på spydene ved servering.
Og mens kjøttbollene steker, lager du salaten.

DU TRENGER:

Ca. 1 l blandet salat
1/2 agurk
Ca. 2 dl grovhakket mynte
Grovhakkede peanøtter og valnøtter
DRESSING:
Saft fra 1 lime
2 ss fish sauce
1 ss sukker


Del agurken på langs og skrap ut innmaten med en teskje. Kutt agurken opp i tykke skiver og bland den med salat og mynte. Rist sammen dressingen og vend den inn i salaten. Legg salaten på tallerkenen sammen med kjøttboller på spyd og dryss hakkede nøtter over salaten ved servering. 


mandag 26. mai 2014

Fiskesuppe med blåskjell


På menyen i dag sto en nydelig kremet fiskesuppe med en liten "snert" av chili og med nykokte blåskjell. Kvelden var så varm at vi nøt dette nydelige måltidet på terrassen sammen med god hjemmebakt focaccia og et glass hvitvin. Jeg kokte en hel pose blåskjell som er i meste laget til suppen, men blåskjell er så nydelig at det som ikke ble brukt i suppen, ble spist som snacks.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 pose blåskjell (det er nok med 500 gr)
2 sjalottløk finhakket
2 1/2 dl hvitvin 
Litt god olje
1 stor gulrot
2 store skiver sellerirot
Ca. 1/2 stor purre
Litt god olje
2 dl kremfløte
2 dl matfløte
Salt - pepper
noen sitrondråper
Anelse chilipulver (smak deg frem)
Ca. 70 gr laksefilet
Ca. 70 gr torskefileter
1 - 2  ts maizenna


Ha olje i en gryte og surr sjalottløken i et par minutter. Tilsett hvitvin og blåskjell. Sett på lokk og la blåskjellene dampe i 5-6 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Ta ut blåskjellene og kast de skjellene som ikke har åpnet seg. Sil kraften, den skal brukes i suppen.


Lag tynne strimler av litt av grønnsakene som du bruker til garnityr, resten kuttes i små terninger som surres i litt god olje.  Tilsett blåskjellkraften, kremfløten og det meste av matfløten og la suppen koke over svak varme i 5-6 minutter. Smak til med litt sitron og chili, suppen skal ikke være "hot", men bare ha en liten anelse av chilien. Smak til med salt og pepper, rør ut maizenna i resten av matfløten og tilsett den. Kok opp og legg i torsk og laks i små biter, fisken trenger ikke koke, den blir ferdig kokt når du legger den i den kokende suppen. Rens blåskjellene, men la det være igjen noen fine skjell som du skal bruke som garnityr. Legg de rensede blåskjellene i suppen sammen med fisken.


Øs suppen opp i dype tallerkener, pynt med de strimlede grønnsakene og legg i noen hele blåskjell som gatnityr.


søndag 25. mai 2014

Ukemeny uke 22

Nå er våren i full blomst og vi griller middagen ute så ofte vi kan. Ellers så gjør vi middagene så enkle og lette som mulig, salater og supper sammen med grillmat er våre favoritter på denne årstiden. Her er mitt forslag til meny for denne uken.


MANDAG

Blomkålsuppe med chorizopølse
Oppskriften finner du her



TIRSDAG

Svinekoteletter med kål og eplesalat
Hvis været tillater det, kan kotelettene tilberdees på grillen.
Oppskriften finner du her



ONSDAG
Fisk i form med løk og bacon
Oppskriften finner du her



TORSDAG

Skinkesalat med ost og pære
Oppskriften finner du her



FREDAG

Kylling Cacciatore
Oppskriften finner du her


LØRDAG

Grillspyd og ovnsbakte poteter
Oppskriften finner du her



SØNDAG
Laks med smak fra provence, potetmos og ramsløkdressing
Oppskriften finner du her



DESSERT

Mini Pavlova med vaniljekrem og bær
Oppskriften finner du her



UKENS BAKST

Budapestkake til Kristi himmelfartsdag
Oppskriften finner du her


lørdag 24. mai 2014

Appelsinris


Har du en liten rest igjen av risgrøten kan du på et øyeblikk "trylle frem" denne lekre desserten her. Nå er det slik at jeg er veldig glad i riskrem, og siden dette her er en nær slektning, så er dette blitt  en av mine favorittdesserter.

DU TRENGER TIL 4 PORSJONER:

Ca. 1/2 l risgrøt
Ca. 3 dl kremfløte
2 - 3 appelsiner
2-3 ts vaniljesukker
Litt sjokolade til pynt


Pisk kremfløten til krem sammen med vaniljesukker. Rør inn grøten og rør godt slik at det blir godt blandet og at det ikke er grøtklumper i desserten.
Bruk en skarp kniv og skjær skallet av appelsinene, og skjær slik at det ikke er noe igjen av det hvite på skallet. Del appelsinen i fileter slik at du ikke får med noe av hinnene mellom appelsinbåtene.
Del filetene i små biter og bland de inn i kremen. Ha desserten i en skål eller fordel desserten i porsjonsglass, pynt med raspet sjokolade.

 



torsdag 22. mai 2014

Pasta med asparges


Pasta smaker godt - av og til. Faktisk så var denne pastaretten her aldeles nydelig, jeg vet ikke om det var den sprø fine  aspargesen eller blandingen med bacon og asparges  som var så god, så retten er virkelig verd å prøve.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

1 bunt grønn asparges
Ca. 200 gr spaghetti
1 egg
1/2 dl matfløte
1 - 1 1/2 dl parmesan
Salt - pepper
1 fedd hvitløk delt i fire på langs
Ca 100 gr bacon

Skyll aspargesen og knekk av den nederste delen og del aspargesene i to eller tre.
Stek bacon og la hvitløksbåtene få surre med til de blir brune, da tar du hvitløken ut av stekepannen. Legg det stekte baconet på et kjøkkenpapir. Kok spagetti etter anvisningen på pakken, men la aspargesen få koke sammen med spagettien de siste 2-3 minuttene. La spagetti og asparges  få renne godt av før du heller de tilbake i kasserollen igjen og sett kasserollen på middels varme. Pisk sammen egget og matfløten sammen med halvparten av parmesan og litt salt og pepper. Hell eggeblandingen over spagettien i kasserollen, ta kasserollen av varmen mens du vender rundt slik at egg/matfløteblandingen blir godt blandet med spagettien. Tilsett stekt bacon. Ha på resten av parmesanosten ved servering sammen med noen små tomater.


tirsdag 20. mai 2014

Cookies med Non Stop


Det er alltid greit å ha noen cookies på lur, cookies er godt til en dessert og disse cookisene her er spesielt god til iskrem. De er slettes ikke så ille til en kopp kaffe heller - faktisk riktig så godt. Disse cookisene er enkle, du lager de raskt og de har en spesiell god smak av Non Stop. Ta frem alle ingrediensene som du skal bruke og les gjennom oppskriften før du begynner å bake.

DU TRENGER:

125 gr mykt smør
150 gr sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
125 gr hvetemel
1 ss potetmel
50 gr havregryn
1 1/2 ts bakepulver
Ca. 100 gr grovhakkede Non - Stop

Rør smør og sukker hvitt og porøst  slik at det blir nesten som et hvitt skum. Rør inn egget, og rør godt slik at egget blander seg godt inn i smørblandingen. Bland sammen alt det tørre og rør det inn i deigen, jeg bruker kjøkkenmaskin og lar den gå på sakte fart mens jeg tilsetter det tørre litt etter litt. Rør inn Non-Stpo tilslutt med en slikkepott.


Sett røren i topper med en teskje på et stekebrett som er dekket med bakepapir, la det være litt avstand mellom kakene, de skal flyte utover. Stekes ved 190 grader i ca. 10-12 minutter.


La cookisene avkjøles på stekebrettet til de er nesten avkjølt før du legger de over på en kakerist. Oppbevares i tett boks.




søndag 18. mai 2014

Ukemeny uke 21

Denne ukemenyen kan hjelpe deg til å finne gode og sunne løsninger på middagene denne uken. For at middagslagingen skal gå lett og raskt, er det lurt å forberede godt, skrive en handleliste, og gjøre innkjøpene samlet slik at du har det meste i huset når du skal tilberede måltidene. Mitt ønske er at du skal få noen gode ideer til enkle og gode måltider.

MANDAG

Ovnsbakt torsk med balsamicoløk og bakte grønnsaker
Oppskriften finner du her


TIRSDAG

Aspargessuppe med ristet spekeskinke og tomat.
Oppskriften finner du her


ONSDAG

Fullkornpenne a`la Italia
Oppskriften finner du her


TORSDAG

Pytt i panne med spinat
Oppskriften finner du her



FREDAG
Pizza med biffstrimler og fire oster
Oppskriften finner du her


LØRDAG
Kylling på spyd med balsamicosirup og safran risotto
Oppskriften finner du her


DESSERT
Marinert appelsin og jordbær med yoghurt
Oppskriften er her


fredag 16. mai 2014

Sjokoladekake (glutenfri) med marinerte jordbær og iskrem


En sjokoladekake som er myk og nesten litt "rå" i midten, servert med iskrem og marinerte jordbær, er en av mine favoritt dessserter. Du har gjerne en favoritt sjokoladekake som du baker ofte, men vil du bake denne sjokoladekaken som også er glutenfri, finner du oppskriften her



 Marinete jordbær smaker friskt og litt søtt, og passer veldig godt til den fyldige  sjokoladesmaken av kaken.

                                 MARINERTE JORDBÆR TIL CA. 6 PERSONER:

1 kurv jordbær i biter
2 toppede ss appelsinmarmelade (gjerne den som er bitter)
1 ss appelsinjuice 
Bland jordbær, appelsinmarmelade og juice i en skål og la det stå mens du deler opp kaken.
Sjokoladekaken serveres med de marinerte jordbærene og iskrem .


mandag 12. mai 2014

Mine tre beste bolleoppskrifter

 KANELSNURRER
Nydelige kanelsnurrer, perfekt til kaffekoppen, oppskriften finner du her

 APPELSINBLOMST
Appelsinblomst, en bolle fyllt med appelsinmarmelade, det er en av mine favoritter og oppskriften finner du her

SJOKOLADESNURRER
Og ikke å forglemme sjokoladesnurrer som er elsket av store og små, oppskriften er her