tirsdag 29. april 2014

God frokost


En god start på dagen er utrolig viktig og skal ikke ta så fryktelig lang tid, de fleste har litt knapt med tid på morningen. En smoothie eller grøt er raske, næringsrike og gode måltider og gir oss en god start på dagen. Ingrediensene til havregrynsgrøt kan lages til kvelden i forveien og trenger bare et par minutters koketid, du kan også gjøre forberedelser til en smoothie om kvelden.
På bloggen min finner du flere alternativer til smoothie og grøt, oppskriftene finner du her


Havregrynsgrøt kan også lages i micro, da går det veldig fort å tilberede grøten, og du slipper å stå og passe på kokingen.

lørdag 26. april 2014

Pannekaker med honning og blåbær


Dette er ingen vanlig matrett i vårt hus, men du verden så godt det er med pannekaker en sjelden gang. I dag spanderte vi også akasiehonningen og friske blåbær på pannekakene - ja da det smakte aldeles nydelig.
Egentlig kan pannekaker på denne måten brukes som dessert, en kald kremklatt eller iskrem til, så har du en nydelig dessert.


DU TRENGER TOL 10 - 12  PANNAKAKER:

4 egg
1 ss sukker
1/2 ts bakepulver
1 klype salt
Ca,.6 dl melk
Ca 3 dl hvetemel
Smør til steking

Pisk egg og sukker lett sammen, tilsett bakepulver sammen med litt hvetemel, rør godt. Tilsett så melk, og mel vekselvis til du har en passe tykk glatt pannekakerøre, visp/rør godt slik at du unngår klumper. La røren få stå ca. 30 minutter før du begynner å steke. 
Smelt litt smør i en stekepanne, bruk middels varme og øs i så mye pannekakerøre at det dekker bunnen, drei på stekepannen slik at røren blir jevnt fordelt. Når røren har stivnet, snur du pannekaken med en stekespade. Stek til pannekaken har fått en pen lys brun farge. Legg pannekakene over på et fat og hold de varm til alle pannekakene er ferdigstekt.


Pannekaker serveres med mye forskjellig tilbehør som: bær, syltetøy, sukker, bacon eller slik som jeg serverer pannekakene i dag, med akasiehonning og blåbær.


torsdag 24. april 2014

Chilibakt laks med rotgrønnsaker og yoghurtgremolata


En enkel, men veldig god lakserett med bakte grønnsaker og en frisk gremolata av yoghurt. Laksen blir saftig og velsmakende når den bakes i ovn, chilien gir den en litt "hot" smak, men her kan du velge selv hvor mye chili du vil bruke. Rotgrønnsakene blir utrolig velsmakende når de bakes i ovn på denne måten med litt olje og krydder. Ikke bare er dette et sunt og godt måltid, men utrolig lettvint, ingen stekeos og ingen kasseroller er i bruk her.
Siden det nå er kommet beter rundt om i butikkene, har jeg brukt beter i grønnsaksblandingen i dag, beter finnes i flere varianter og farger, er utrolig velsmakende og anvendelig til å bake i ovn , eller rå i råkostsalat. Jeg brukte ofte beter de årene vi bodde i Spania, så det var riktig kjekt at de nå også er i norske butikker.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

2 laksefileter uten skinn og bein (a`150-200 gr)
Zest og saft av 1/2 sitron
1/2 - 1 rød finhakket chili uten frø
Ca 2 ss god olivenolje
Salt

ROTGRØNNSAKER:

1 gulrot i tykke skiver
1 persillerot i tykke skiver
1/2 - 1 rødløk i båter
1-2 beter i båter
2 stilker selleri i skiver
2 poteter i båter
Litt god olivenolje
Salt - pepper
Provence krydder (kan sløyfes eller bruk timian)

Sett stekeovnen på 200 grader og begynn med grønnsakene. Rens og kutt opp alle grønnsakene og fordel de i en ildfast form. Ringle over olje, dryss over litt salt, pepper og krydder. Vil du spare på saltet kan du sløyfe det helt. Bruk en skje og en gaffel og vend på grønnsakene slik at det blir litt olje og krydder på alle bitene. Sett formen i stekeovnen og bak i ca 20 - 25 minutter. Grønnsakene kan godt være "litt fast" når de er ferdig, men potetene bør helst være myke.


Legg laksen i en annen ildfast form, (det er lurt å tilpasse formene slik at begge to går inn i stekeovnen samtidig) ringle olje over laksen, ha på zest og presset sitron, salt og finhakket chili.
Sett formen med laksefiletene inn i ovnen når det er ca. 10 - 12 minutter igjen av baketiden på grønnsakene, eller hold grønnsakene varm mens du baker laksen.


Laksen serveres med yoghurtgremolata og den lager du slik:

Ca. 2 dl matyoghurt
Zest av 1/2 sitron
1 fedd finhakket hvitløk
1 ts honning (helst blomsterhonning)
Salt - pepper
2-3 ss finhakket persille

Rør alle ingrediensene godt sammen og smak til med salt og pepper, tilsett persille til slutt.



tirsdag 22. april 2014

Eplesyltetøy (uten sukker)


Smaken av kanel, vanilje og ingefær sammen med gode søte epler gjør dette syltetøyet velsmakende og søtt nok uten sukker, men synes du det skulle vært søtere kan du selvfølgelig tilsette sukker.
Jeg lager dette eplsyltetøyet ofte og bruker det til desserter, på havregrøt, og som pålegg, og det smaker utrolig godt på en ostebit. Oppskriften finner du her



mandag 21. april 2014

Ribollita med spinat


Spør du meg så er denne suppen noe av det beste du får servert i Italia, denne tykke kraftige og velsmakende  suppen som bokstavelig talt kan lages av det du har i kjøleskapet. Det er to ting som alltid er med når denne suppen blir laget, det er bønner og en eller annen type kål, ellers så tilberedes denne suppen av de grønnsakene du har for hånden, sammen med en fleskebit. Jeg koker bønner selv, legger i vann kvelden før og koker en stor porsjon sammen med litt urter/krydder og fryser ned i passe store porsjoner, men de bønnene som selges på boks er riktig så gode, bare husk å skylle bønnene godt før bruk.


 DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 finhakket stor løk
2-3 stilker selleri i tynne biter
Ca. 1/2 l finstrimlet kålhode
2 gulrøtter i tynne skiver/biter
Ca. 80 - 100 gr flesk eller bacon i biter 
2-3 fedd finhakket hvitløk
1 boks hermetiske tomater (Ca. 400 gr)
1 persillerot i tynne skiver/biter
1 stor neve spinat
1 ts hele fennikelfrø
Salt - pepper
1 ts timian
Kyllingbuljong
Ca. 350 - 400 gr hvite bønner
God olivenolje
Krutonger

Skrell og del opp alle grønnsakene og kutt opp flesk/bacon. Ha olivenolje i en stekepanne eller bruk en gryte og la flesk/bacon og grønnsaker (utenom spinat) få surre i oljen til du ser at løken  er blank og myk.


 Ha gønnsakene over i en gryte og tilsett kyllingkraft slik at det står kant i kant med grønnsakene. Kok opp og tilsett krydder, og la koke over svak varme i ca 10 - 12 minutter. Hell over de hermetiske tomatene og kok videre i 10 minutter til og ha i spinat og bønner de siste par minuttene. La suppen få stå på  platen over svak varme slik at den så vidt koker i 5-10 minutter. Smak til med salt og pepper før du øser opp den varme suppen og dryss over krutonger eller brødbiter. De beste krutongene lager du selv, og oppskriften finner du her


Til denne suppen smaker det godt med et hjemmebakt brød eller rundstykker. Disse pestosnurrene smakte aldeles nydelig til Ribollita suppen og oppskriften finner du her


mandag 14. april 2014

Tapas


Enten det er en stor eller liten anledning er tapas en vinner. På et tapasbord er det noe for en hver smak, og man kan sitte lenge og kose seg med maten. Serverer du tapas, kan med god planlegging, mye av maten lages ferdig eller forberedes i god tid på forhånd. Du har sikkert noen tapasfavoritter som du pleier å lage, men ta en titt på bloggen min så finner du kanskje noen nye tapas som du får lyst til å prøve, og de finner du her


En god pate kan lages selv, eller kjøpes, her med balsamicokokte svisker, men pate smaker også deilig med en god gele, som mint eller rognebær.


Fatet med små toast med skagenrøre er en av de mest populære retter jeg serverer på tapasbordet, det  forsvinner raskt.


Lefseruller med forskjellig fyll er også en svært populær rett på tapasbordet. 


Disse herlige små agurkskålene med marinerte reker er fra Bengt Stiansens kokebok, de smaker veldig godt, og pynter opp på tapasbordet.


Dette er en artig og spennende variasjon av blåmuggost og rødløk, den er en fulltreffer.


Ost på små toast, gjerne med flere typer ost sammen med honning eller en god marmelade, delikat og smakfullt.

søndag 13. april 2014

Jeg ønsker alle lesere av bloggen min en riktig god påske!

 

lørdag 12. april 2014

Krydderkake med havregryn og valnøtter


Dette er en saftig og veldig god  kake som smaker godt til en kopp kaffe eller en kopp te, det er også en kjempefin kake til å ta med på tur.  Kaken holder seg lenge godt innpakket eller i boks i kjøleskapet og er fin til å fryse. Hent frem alle ingrediensene du trenger til kaken før du begynner å bake og les nøye gjennom oppskriften. Jeg får best resultat med denne kaken når jeg bruker vanlig over/under varme i stekeovnen og ikke varmluft.

DU TRENGER TIL 24 CM FORM:

250 gr sukker
4 egg
150 gr smeltet smør
4 ss mørk sirup
260 gr hvetemel
2 ts natron
80 gr havregryn
2 dl lettrømme
1 1/2 ts malt ingefær
1 ts malt muskat
100 gr grovhakkede valnøtter


Pisk egg og sukker til en luftig og lys eggedosis. Bland sirup i det smeltede smøret og rør det inn i eggedosisen med lette tak, bruk gjerne en slikkepott. Bland natron, krydder og hvetemel og tilsett det i eggedosisen vekselvis med rømmen. Rør forsiktig med store tak. Ha i havregryn og valnøtter til slutt, og hele tiden gjelder det å ikke røre for mye, bare vend ingrediensene inn i eggedosisen.
Ha bakepapir i bunnen av formen, og litt smør innvendig på kantene før du heller deigen i formen. Kaken stekes ved 170 grader i ca 1 time. Kjenn med en kakenål om kaken er stekt. Avkjøles i formen.


fredag 11. april 2014

Påskekake


Skal du først bake en kake til påske er suksessterten helt ideell som påskekake, ikke bare for den gule "påskekremen" men den er også glutenfri. Redet er laget av sjokolade, marsipaneggene kan du lage selv eller du kan kjøpe ferdige marsipanegg. Uansett dette er en kake som faller i smak hos de fleste og oppskrigten finner du her


torsdag 10. april 2014

Gryteretter


I påsken vil vi helst ha så mye fritid som mulig, det behøver ikke hindre oss i å nyte gode måltider sammen med familien. En gryterett som kan forberedes i god tid eller som kan lages helt ferdig på forhånd er et av de gode alternativene til en god familiemiddag i påsken.

 

 På bloggen min finner du ulike alternativer til gryteretter, enkle av karbonadedeig til Coq au Vin som kan være litt mere tidkrevende, men som koker seg selv når først alt er i gryten. Gryter av kylling eller lam er også populære retter for påsken. Gryteretter kan lages i god tid før de skal serveres, og de fleste gryteretter kan fryses. En gryterett er et godt alternativ når du skal lage mar til mange, eller du skal ha middagen ferdig raskt når du kommer hjem fra tur.  Oppskriftene finner du her



mandag 7. april 2014

Kyllinggryte fra Italia


Dette er italiensk mat på sitt beste, dette er en nydelig kyllinggryte som er rik på smak, enkel å tilberede, kan godt lages i god tid før den skal spises - ja, hva mere kan man da ønske seg av en kyllinggryte - egentlig er det bare å sette i gang

DU TRENGER TIL TO PERSONER:

1/2 stor kylling eller 2 kyllingfileter
4 skiver bacon i biter ca. 2 cm.
1 boks hermetiske hakkede tomater (400 gr.)
1 stor løk i skiver
1-2 dl hvitvin (evnt. eplejuice/vann)
1 fedd finhakket hvitløk
1 laurbærblad
1/2 ts basilikum
2-3 grener frisk timian
1/2 ts oregano
Salt - pepper
Klype sukker
Smør/olje til steking


Del kyllingkjøttet i store biter som surres lett brune i smør/olje. Legg kyllingkjøttet i en gryte etter hvert som det er ferdig. La bacon og løk få surre til baconet er så vidt begynt å bli brun og løken er blank før det legges sammen med kyllingen. Tøm over hvitvin og tomatboksen og kok opp over middels varme mens du tilsetter hvitløk og krydder. Legg lokk på gryten og la den småkoke over svak varme i 25-30 minutter. Smak til med krydder, salt og pepper og en klype sukker helt til slutt, det gjør smaken rundere.


Kyllinggryten serveres med pasta, salat eller ris og gjerne et godt brød.

lørdag 5. april 2014

Himmelsk blåbærsnurrekake med kremost


Dette er en kake det er umulig å motstå, den er myk, kremaktig og med rikelig smak av blåbær, en av de beste kaker av hvetebakst jeg noen gang har smakt. Det er nødvendig med bakepapir i formen da de frosne bærene tiner litt slik at noe av saften renner ned i bunnen av formen, men det trekker inn i kaken under steking. La kaken bli helt avkjølt før du blir fristet til å smake, men når du først har begynt å smake er det vanskelig å begrense seg, kaken er virkelig nydelig. Jeg har brukt en firkantet kakeform, men en rund kakeform er like fin å bruke.


DU TRENGER:

2,7 dl lunken melk
2 egg
1 1/2 ss tørrgjær
120 gr mykt smør
Zest av 1 sitron
1/2 ts salt
1,2 dl sukker
Ca 1 l hvetemel + litt til utbaking

Bland tørrgjæren i noe av hvetemelet. Ha lunken melk, sukker, salt og eggene i arbeidsbollen og pisk lett sammen. Tilsett hvetemel, først det som er tilsatt tørrgjær. Arbeid godt mens du tilsetter melet og pass på at det blir en glatt fin og jevn deig. Tilsett smøret i terninger litt etter litt og la mikseren gå til alt smøret er arbeidet godt inn i deigen. Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt sted, det tar ca. 1 times tid.


FYLL TIL KAKEN:

 200 gr kremost naturell 
200 gr frosne blåbær
Ca. 1,3 dl melis

Kle en kakeform med bakepapir, slik at den er helt klar før du begynner å kjevle ut deigen. Når deigen er ferdig hevet tar du den ned på melet bakebord og kjevler deigen til et rektangel, på ca. 45 x35 cm. Rør sammen blåbærene med 3 ss av melisen, resten av melisen røres sammen med kremosten og kremosten smøres utover hele leiven som du har kjevlet. Dryss over blåbærene og rull fast sammen til en stor rull.


Del rullen opp i biter, mine er på ca. 4 cm., men størrelsen på bitene tilpasser du etter hvor stor form du har. Jeg satte de ganske tett, og for å få plass til de to siste, måtte jeg klemme de litt sammen.
Sett kaken til etterheving i ca 1/2 time, men den hever ikke så mye, husk at blåbærene er frosne så kaken blir for kald til å heve noe særlig, men den får liksom satt seg litt. Bærene vil begynne å tine og saft renner ut i bunnen på formen, men det trekker inn i kaken når den steker.


Stek kaken ved 180 grader i ca. 35-40 minutter. Min kake ble i mørkeste laget på toppen, så dekk den gjerne med et bakepapir hvis du ser den begynner å bli for brun.


Når kaken er kald, dekkes den med meliskrem og den lages slik:

3 ss mykt smør
2 ss rømme eller creme fraiche
1 1/2 dl melis
Rør sammen smør og rømme til det er helt glatt før du rører inn melisen. Ringle kremen over kaken.


fredag 4. april 2014

Pizzakrydder


Det er ikke alle pizza som trenger krydder, har du sterke pølser, en skarp ost eller en sterk tomatsaus, er det nok krydder i seg selv og du trenger kanskje bare litt basilikum, men skal du lage en helt vanlig pizza uten noen sterke ingredienser, kan det være godt med et krydder i tillegg. Så etter å ha prøvd  ulike typer pizzakrydder er jeg kommet til at det beste er det jeg lager selv. Nå har jeg litt salt i denne krydderblandingen, det kan du sløyfe hvis du vil spare på saltmengden i maten.


DU TRENGER:

1 1/2 ss oregano
1 ss paprikapulver
1 ss roamarin
1 ss basilikum
1/4 ss timian
1 ts havsalt
1/2 ss chiliflak (mindre eller sløyfe helt hvis du vil ha krydderet mildere)
1/4 ss hvitløkspulver
1 ss fenikkelfrø


Ha fenikkelfrø og chiliflak i en mortel og knus til mel. Bland sammen alle ingrediensene og ha blandingen på et tett glass, og sett en merkelapp på.

Krydder som har stått i kjøkkenskapet en tid avtar gjerne i smak, så hvis du synes det er litt svak lukt av krydderet, bør du bruke litt mere en angitt i oppskriften. Du kjenner det også hvis du tar litt krydder mellom fingrene og gnir litt, friskt krydder skal da lukte friskt og godt.


onsdag 2. april 2014

Sandwich av focaccia


Jeg har brukt focaccia til denne lunsj sandwichen i dag, men det går veldig godt med en baguett eller gode brødskiver. Så har jeg brukt roastbeef, men der kan du også velge et annet pålegg som skinke eller okserull, uansett det vil bli en nydelig sandwich.


                                                 DU TRENGER TIL 2 SANDWICH:

2 stykker focaccia eller 2 baguetter
Ca. 100 - 150 gr roastbeef eller et annet godt kjøttpålegg
1 tomat i skiver
1/2 rødløk i skiver
Ruccolasalat
 
DRESSING:
 
2 ss kesam
2 ss lettrømme
1 stor ss majones
1-2 ts kapers
Noen dråper sitronsaft
Rør sammen alle ingrediensene og smak til med sitronsaft.


Del focaccia i to og dekk med ruccolasalat og legg på kesam/rømmekrem. Legg over rikelig med roastbeef eller annet pålegg, topp med rødløk og tomat.


Kos deg med en fantastisk god lunsj.